Ohjeet ikkunakaapin tekoon
Tee itse
Ohjeet ikkunakaapin tekoon
Hauska, pieni ikkunakaappi syntyy vanhoista laudoista ja ikkunasta. Koon voit määritellä mielesi mukaan.
Julkaistu 11.3.2015
Meidän Mökki

Vanhasta, tarpeettomasta ikkunasta voi nikkaroida kivan pikkukaapin vaikka tee- ja kahvipurkeille. Puutavaraa kuluu yhteensä noin viisi metriä. Laudaksi käy niin uusi kuin käytettykin saha- ja höylätavara.

Jotta hyllysyvyys riittää peltipurkeille, valitse ainakin 12 sentin levyistä lautaa. Vanhan laudan kanssa voit leikitelläkin: mallikaapissa maalipinta käännettiin ulospäin ja näkyväksi sisäpuoleksi valittiin maalaamaton puoli.

Jos haluat tehdä reilusti syvemmän kaapin, tee sivut kahdella tai kolmella vierekkäisellä laudalla. Lisää myös ylä- ja alakulmiin hyllytuet, joilla kiinnität vierekkäiset laudat ja sivut toisiinsa.

Tarvikkeet:

Esimerkkikaapin koko 40 x 65 x 22 cm, uusi puutavara

  • vanha ikkuna
  • sahalautaa esim. 22 x 125 mm, 5 m
  • listaa hyllynkannattimiksi
  • saranat, 2 kpl
  • lankahaka oveen
  • tummia kipsilevyruuveja
  • saha, pora ja ruuvinväännin
  • vasara ja taltta
  • pätkä rautalankaa
  • karheaa hiomapaperia.

Tarvikkeet yhteensä noin 12 euroa.

Näin nikkaroit ikkunakaapin

1. Sahaa kaapin sivuiksi kaksi ikkunan korkuista lautaa ja neljä sivuseinien väliin kiinnitettävää lyhyempää poikkilautaa. Hio sahareunat.
2. Tee ensin kaapin kehikko: Aseta sivu- ja päätylaudat ikkunan päälle. Poraa ruuveille reiät. Jos haluat ruuvit näkymättömiin, tee isolla poranterällä ruuville pieni upotus ennen kiinnitystä.
3. Kiinnitä takalaudat sivu- ja päätylautoihin. Ruuvit eivät raavi seinää, kun teet niille upotukset.
4. Ruuvaa pikkurimasta sahatut hyllynkannattimet paikoilleen. Kun poraat ruuville aloitusreiän, ohut rima ei halkea ruuvin kiinnityksessä.
5. Hyllyjä ei tarvitse välttämättä kiinnittää kannattimiin. Irtohylly on helppo poistaa, jos kaappiin tulee korkeita purkkeja.
6. Hae saranoille sopivat kohdat ja piirrä kynällä niiden paikat ikkunanpokaan. Laita taltta viivan kohdalle ja lyö vasaralla parin millin syvyinen uurre. Kierrä näin saranan reunat. Aseta sitten taltta viistoon ja nakuta vasaralla ohuita lastuja alueelta pois, kunnes saranakohta on parin millimetrin syvyinen.
7. Nosta ikkuna kaapin päälle, piirrä saranan paikka myös kaapin reunaan ja koverra se samalla lailla kuin ikkunapuolikin. Kiinnitä ovi saranalla kaappiin.
8. Kiinnitä lankahaka paikoilleen. Kaapin saat seinälle seuraavasti: Kiinnitä kaapin yläkulmiin ruuvit lähes laudan pintaan kiinni. Pyöräytä ruuvin tyven ympärille rautalankakahdeksikko. Lyö seinään naulat, joihin nostat kaapin rautalangalla roikkumaan. Naula jättää seinään lähes näkymättömän jäljen.
Pieni kahvi- ja teekaappi syntyi vanhasta ikkunasta ja purkulaudoista. Ostettavaksi jäi vain saranat. Laudan levyiseen kaappiin mahtuvat niin teepurkit kuin mutteripannukin.

Tarvikkeiden ostopaikka: K-rauta.

Kommentoi »