Muistatko nämä 80-luvun kulmikkaat astiat? Mustat Octimet näyttävät taas yllättävän ajankohtaisilta!
Aarteita astiakaapista
Muistatko nämä 80-luvun kulmikkaat astiat? Mustat Octimet näyttävät taas yllättävän ajankohtaisilta!
1980-luku suosi näyttävyyttä ja voimakkaita kontrasteja. Mustat Octime-astiat vetosivat kuluttajien draamantajuun.
Julkaistu 4.9.2023
Avotakka

Sotien jälkeisillä vuosikymmenillä suomalaiset olivat tottuneet kattamaan pöytänsä Arabian tehtaan astioilla. Vielä niinkin myöhään kuin 1970-luvulla Arabian markkinaosuus keramiikka-astioiden kaupassa huiteli yli 50 prosentissa.

1980-luvulla Suomen talous avautui, elämä kansainvälistyi ja kuluttajat haalivat ulkomaisia kulutustavaroita. Niissä oli trendikkyyttä ja suuren maailman tyyliä. Mustat kahdeksankulmaiset Octime-astiat iskivät 1980-luvun juppiajan hermoon.

Mustat kahdeksankulmaiset Octime-astiat iskivät 1980-luvun juppiajan hermoon.
Mustat Octime-astiat näyttävät taas yllättävän ajankohtaisilta, kun ne yhdistetään modernin, värikkään kattauksen kanssa.

Ranskalaisastiat henkivät ajalle ominaista dramatiikkaa ja monimuotoisuutta. Musta lasilautanen sai ruoan ja koko kattauksen näyttämään äveriäältä, vaikka Octime-astiat olivatkin suhteellisen edullisia.

Suosituin väri Octime-sarjassa oli musta, jonka lisäksi kahdeksankulmaisia astioita valmistettiin myös valkoisesta ja kirkkaasta, lämpöä kestävästä lasista. Valmistajana oli pohjoisranskalainen, vuonna 1825 perustettu lasitehdas Verrerie et Cristallerie d’Arques (nykyisin Arc International), joka myi sarjaa tuotemerkeillä Luminarc ja Arcoroc.

4 kommenttia