Kotivinkki

Nyt on aika syödä marjat pois pakastimesta! Puserra vitamiinipommit nektariksi tai keitä kiisseliksi

Nyt on aika syödä marjat pois pakastimesta! Puserra vitamiinipommit nektariksi tai keitä kiisseliksi
Epämääräisiä marjapusseja pakastimessa? Parin vuoden takaisia voi syödä huoletta, mutta pikemmin on parempi.
Teksti
|
Kuvat
Julkaistu 6.2.2018

Fiksuinta on säilöä marjoja ja sieniä satokaudesta toiseen. Mitä lyhemmän aikaa marjoja säilöö, sitä parempia ne ovat ravintoarvoiltaan ja maultaan.

Pakastemarjat säilyvät hyvinä kaksi–kolme vuotta. Sen jälkeen ne menettävät makua ja vitamiineja ja kuivuvat nahkeiksi. Sokeri auttaa marjojen säilymistä.

Tee nektaria tai vispipuuroa

Jos pakastimesta löytyy vanhoja marjoja, tee niistä nektaria: puserra marjoja siivilän läpi mehuksi. Keittäminen vähentää entisestään vitamiineja, joita vanhoissa marjoissa on jo vähemmän. Makua niissä vielä on, joten hyödynnä marjoja myös kiisselissä (tässä ihana mustikkakiisseli) ja vispipuurossa tai keitä mehuksi tai soseeksi ja käytä heti.

Hillot ja pullomehut säilyvät vuosia, kunhan olet säilömisvaiheessa huolellinen. Puhdista lasipurkit ja pullot hyvin ja sulje kannet ja korkit tiiviisti. Kun hyllynperältä löytyy vanha hillopurkki, tarkista, että kansi on alhaalla eikä hillossa avatessa ole hometta.

Puolukka säilyy sokeritta

Puolukoita voi säilöä pakastimeen sellaisenaan. Marjan luonnollinen happamuus varmistaa säilymisen. Puolukat säilyvät hyvin myös jääkaapissa survoksena. Älä käytä siinä sokeria, niin survos säilyy paremmin, sillä sokeri on turhan hyvä hiiva-alusta. Kun käytät survosta, tasoita aina jälkikäteen survoksen pinta purkissa niin, että kaikki marjat jäävät nesteen alle.

Kuivat sienet säilyvät pitkään

Kuivatut sienet säilyvät käyttökelpoisina niin kauan kuin ne todella ovat yhä kuivia. Tarkista, että sieni rapsahtaa poikki eikä veny – venyminen on merkki siitä, että sienet ovat saaneet kosteutta ja saattavat olla jo pilalla. Maistele ja haistele. Panosta säilöessä hyvään, tiiviiseen purkkiin.

Vinkit antoi ruoka-asiantuntija Asta Asunmaa Etelä-Pohjanmaan Maa- ja kotitalousnaisista.

Kommentoi »