Maku

Nyt leivotaan croissantit

Nyt leivotaan croissantit

Croissantit, puolikuun muotoiset rapeat voisarvet, nautitaan Ranskassa usein aamiaiseksi maitokahvin kanssa.
Teksti Uura Hagberg
Kuvat Satu Nyström
Mainos

Croissantit onnistuvat myös itse tehden. Taikinan voi tehdä kahdella tapaa. Hiivaa sisältävästä taikinasta on valmistettu Pienet juustocroissantit. Kaulittua voitaikinaa hyödynnetään puolestaan Croissant-ohjeessa ja Täytetyissä voisarvissa. Kaulitussa voitaikinasssa ei ole laisinkaan hiivaa. Leivonnaisen kohoaminen perustuu siihen, että rasva kaulitaan kerroksittain. Kerrokset varmistavat leivonnaiselle lehtevän rakenteen. Kummankaan taikinan teko ei sinänsä ole vaikeaa, mutta aikaa taikinan tekoon kannattaa varata. Hyvä idea onkin esimerkiksi tehdä taikina valmiiksi jääkaappiin odottamaan ja aamulla viimeistellä sarvet ja paistaa ja nauttia ne tuoreeltaan aamiaispöydässä.

Mainioita täytettyjä croissantteja (esim. Lohicroissantit) valmistat kylmähyllyssä myytävästä tölkkiin pakatusta valmiista croissanttaikinasta (Danerolles). Raakapakasteina myydään myös paistovalmiita croissantteja. Ne on helppo nostaa jäisinä pellille ja paistaa viikonloppuaamun herkuksi. Saatavana on ainakin Rainbow ja Pirkka-merkkisiä tuotteita.

Julkaistu: 11.10.2012
Katso myös nämä