Nyt kannattaa kilpailuttaa – poimi vinkit!
Ihmiset
Nyt kannattaa kilpailuttaa – poimi vinkit!
Kilpailutus on yllättävän helppo tapa karsia menoja. Aloita sähköstä ja puhelinliittymästä ja ota sitten syyniin vakuutukset. Laiska kilpailuttaja päätti kokeilla ja löysi heti 80 euron säästöt.
24.2.2016
 |
Kotivinkki

Kun työpaikan kahvipöydässä keskustellaan edullisimmista puhelinliittymistä, olen hiljaa. Nolottaa myöntää, etten olen vuosiin verrannut liittymien hintoja. Enkä todellakaan muista, mitä kuukausilaskuni on.

Vakuutusten kilpailuttaminenkin on roikkunut to do -listani lopussa vähintään vuoden.

– Ei kannata tuntea huonoa omaatuntoa, lohduttaa Marttojen talousneuvoja Teija Jerkku.

Työn, kodinhoidon ja muiden kiireiden keskellä on monia muitakin, jotka eivät jaksa koko ajan vaihtaa edullisimpaan liittymään.

Jerkku muistuttaa, että harva on kuluttajana aina rationaalinen ja harkitseva. Jos tulot riittävät kattamaan menot, ei kodin palvelujen ja hankintojen kilpailuttamiseen ole pakko ryhtyä.

Muutamalla vinkillä voi kuitenkin pienentää kuluja, joilla on oikeasti merkitystä oman talouden kannalta. Siispä kysymään neuvoa asiantuntijoilta, milloin kannattaa nähdä vähän vaivaa ja missä asiassa voi ottaa edelleen rennosti.

Keskity isoimpiin rahareikiin

Suurimpia eurosyöppöjä voi etsiä katsomalla tiliotetta, Marttojen taloussivusto neuvoo. Yleiskuvan saa pikasilmäykselläkin. Yhdellä kuntosalijäsenyys vie turhan ison siivun tuloista, toisella yksityiset lääkäripalvelut, kolmannella sähkölasku. Sinkulla ja suurperheellä on erilaiset kulutustavat, joten säästötkin syntyvät eri asioista. 

Mutta yhteistäkin on. Suomessa suurimmat kulut tulevat yleensä asumisesta. Perheen tärkein hankinta on koti, ja sitä tuskin kukaan ostaa tai vuokraa vertaamatta hintoja. Jatkuvat kulut, kuten sähkö ja lämmitys, voivat nekin olla merkittäviä. Ja asunto kannattaa aina vakuuttaa, oli se yksiö tai kartano. 

Kertaostoksen hulppea summa pistää helposti silmään, mutta toistuvat kulut vaikuttavat vuodessa enemmän tilin saldoon. Siksi pienistä kuukausieristä syntyvää rahavirtaa kannattaa pitää silmällä.

Aloita näistä: sähkö ja puhelin

Kun puhelinmyyjä soittaa, tarjolla on usein puhelin- ja nettiliittymäsopimus. 

– Operaattoreiden hinnat ovat viime vuosina lähentyneet toisiaan, eikä vastaavan sisältöisissä paketeissa ole merkittäviä eroja. Kaikki operaattorit tarjoavat kokonaisuuksia, joissa on mukana nettiliittymä ja paljon puheaikaa, toteaa Kilpailuttaja.fi-sivustoa ylläpitävä Petteri Kytönen

Mutta jos liittymän hankkimisesta on vaikka viisi vuotta, tartu kilpailutukseen, sillä uudet sopimukset ovat usein selvästi halvempia.

Operaattorin nettisivulta on hyvä tarkastaa verkon kattavuusalue, sillä jos huonosti käy, halvemman sopimuksen mukana saattaa tulla heikompi kuuluvuus. Tämä koskee erityisesti maaseutua, jossa on edelleen katvealueita.

Kytönen vinkkaa, että sähkö on kotitalousasiakkaalle tällä hetkellä kiinnostavin kilpailutuskohde. Sen hinta pohjoismaisessa sähköpörssissä on laskenut syksystä 2015 alkaen. Sähköyhtiöt tekevät nyt tarjouksia, joista olisi voinut vain haaveilla vielä vuosi sitten.

Sähköenergiaa myyvän yrityksen voi itse valita, ja markkinoilla on melkoinen määrä niin suomalaisia kuin pohjoismaisiakin yrityksiä. Sähkölaskun toinen puoli muodostuu sähkön siirrosta, ja sen hoitaa aina paikallinen sähköyhtiö.

Perheen koko ja asumistapa ratkaisevat, kuinka suuri merkitys sähkölaskulla on. Kerrostalossa asuvalle sinkulle tai pariskunnalle sähkö ei ole kovin suuri menoerä, ja edullisempi sopimus voi tuoda korkeintaan muutaman kympin säästön vuodessa. Sähkölämmitteisessä omakotitalossa voi tienata useita satasia. Nyrkkisääntö on, että jos kotona on asuntosauna ja siellä käydään ahkerasti, hintavertailu kannattaa. 

Jaksa perehtyä vakuutuksiin

Myös vakuutukset saattavat lohkaista useita satoja euroja perheen budjetista.

– Erityisesti autovakuutusten hinnat vaihtelevat paljon, Petteri Kytönen toteaa.

Muutaman vuoden välein on hyvä tarkistaa myös perheen muut vakuutukset. Niiden vertailua vain ei ole tehty helpoksi. Yhtiöt tarjoavat erilaisia vakuutustuotteita, ja korvaussummat ja omavastuuosuudet vaihtelevat.

Laiskaan kilpailuttajaan voi iskeä uupumus, ennen kuin urakka on suoritettu.

– Vakuutusten vertailussa ei ole vippaskonstia, myöntää Paula Pessi Kuluttaja­liitosta.

– Kun on paljon erilaisia vakuutuksia, pitää vain kärsivällisesti jaksaa katsoa läpi sopimukset ja miettiä, mitä oma perhe tarvitsee. Yli- tai alivakuuttaminen ei kannata.

Pohdi, kattaako useampi vakuutus saman asian. Korvaako vanhempien vakuutus lasten vahingot vai tarvitsevatko he omansa? Ovatko korvaussummat mahdollisen vahingon sattuessa kohtuullisia? Tarjoaako ammattiliittosi matkavakuutuksen tai kuuluuko se luottokorttisopimukseen? Oletko keskittänyt kaikki vakuutukset samaan paikkaan?

Joskus vakuutus ei kuitenkaan parane vaihtamalla. Erityisesti sairauden varalle otetut yksityiset terveysvakuutukset ovat kallistuneet viime vuosina, eikä samantasoista sopimusta ole välttämättä enää edes tarjolla.

Kilpailuta näppärästi netissä

Puhelinmyyjille kannattaa yleensä sanoa kohtelias kiitos ei, sillä on fiksumpaa tehdä vertailu kaikessa rauhassa kotona netissä. Moni yhtiö tarjoaa myös alennuksia nettiasiakkaille.

Tarjolla on palveluja, jotka helpottavat vertailua. Esimerkiksi Sahkomittari.fi ja Sahkovertailu.fi tarjoavat mahdollisuuden sekä kilpailuttaa sähköntarjoaja että tehdä uusi sopimus saman tien. Uusi yhtiö peruu vanhan sopimuksen. Kilpailuttaja.fi:ssa voi sähkön lisäksi kilpailuttaa muun muassa liittymiä ja lainoja. Vakuutusyhtiöiden sivuilla taas on vakuutuslaskureita, jotka antavat hyvän näppituntuman hintatasoon.

– Kuluttajalta vaaditaan kuitenkin arviointikykyä, sillä netissä on paljon tietoa eikä kaikki suinkaan puolueetonta, Pessi varoittelee.

Hän kehottaa katsomaan, kuka on kilpailutuspalvelun laatinut. Yleishyödyllisten yhdistysten ja viranomaisten vertailut on todennäköisesti pyritty tekemään kattavasti.

Yritysten tuottamat palvelut, kuten Kilpailuttaja.fi ja Sahkomittari.fi, tarjoavat omia sopimusyhtiöitään ja saavat välityspalkkion uusista asiakkaista. Samalla ne pystyvät kuitenkin tarjoamaan alennuksia listahintoihin, sillä niiden kautta tulee yhtiöille suuria määriä asiakkaita. Molemmat palvelut kertovat edustavansa alan tärkeimpiä yhtiöitä.

Laiskakin löytää säästökeinot

Sähkön hinnan lasku saa minut innostumaan sähkösopimuksen kilpailuttamisesta, vaikka kahden aikuisen taloutemme kuluttaakin energiaa hyvin säästeliäästi.

Kaivan esiin viimeisen laskun, josta löytyvät tarvittavat tiedot vuosittaisesta kulutuksesta ja nykyisestä kilowattihinnasta.

Syötän tiedot Kilpailuttaja.fi-palvelun lomakkeeseen, ja saman tien ruudulle pomppaa tieto: ekosähkö uudelta toimittajalta olisi noin 70 euroa halvempaa vuodessa kuin nykyiseltä yhtiöltä.

Vertailun vuoksi kokeilen myös Sahkomittari.fi-palvelua, josta saan yhtä näppärästi vielä 13 euroa edullisemman tarjouksen, tuulivoimalla tuotettuna. Sopimus menee vaihtoon. Aikaa kilpailutukseen meni kymmenisen minuuttia.

Seuraavaksi tartun isompaan haasteeseen, vakuutuksiin. Koti- ja matkavakuutus ovat olleet ennallaan kymmenen vuotta ja kaipaavat päivitystä.

Tarkistan ammattiliiton kortin ja huomaan, että siinä tosiaan on vakuutusyhtiön logo. Olen vuosikausia maksanut turhaan matkavakuutuksesta, sillä liittoni tarjoaa ilmaiseksi samantasoisen palvelun.

Vakuutusyhtiöiden sivuilla olevien laskurien avulla etsin edullisinta kotivakuutusta. Puuha vaatii miettimistä: tarvitseeko asuntomme laajemman vai suppeamman turvan? Pitäisikö myös särkynyt irtaimisto korvata? Päädyn suhteellisen korkeaan turvatasoon ja matalimpaan mahdolliseen omavastuuseen, ja pyydän tarjouksen kolmesta edullisimmasta yhtiöstä. Sopivin tulee firmasta, jossa liiton matkavakuutuskin on.

Säästöksi tulee 38 euroa kotivakuutuksesta. Lisäksi huomaan tyytyväisenä, että uusi sopimus kattaa myös matkatavaravakuutuksen. 46 euroa säästöä matkavakuutuksesta, jota en enää tarvitse. Yhteensä reilut 80 euroa säästöä kolmen tunnin työllä.

Kannattiko kilpailutus? Sähkösopimuksen osalta – ilman muuta. Vakuutuksien osalta – no, ainakin tiedän nyt, mistä maksan. Enkä maksa tuplana.

Kilpailutus mielessä? Täältä saat apua vertailuun

  • Sahkomittari.fi ja Sahkovertailu.fi. Kaupallisia palveluja, jotka välittävät suurimpien energiayritysten sopimuksia.
  • Sahkonhinta.fi. Energiaviraston ylläpitämä sivusto, jossa voi vertailla hintoja mutta ei tehdä uutta sopimusta.
  • Kilpailuttaja.fi. Mukana sähkö, matkapuhelin- ja nettiliittymät, autovakuutus, lainat sekä matkat.
  • Lääkärihinta.fi. Uusi, alan opiskelijoiden kehittämä sivusto, jossa voi vertailla yksityisten lääkäri- ja hammaslääkäripalvelujen hintoja.
  • Vertaa.fi. Vertaa tuotteita, ei palveluja.
Kommentoi »