
Alkuun kermaista keittoa
Tarjoa alkuun maa-artisokkakeittoa, mutta ei mitä tahansa, vaan sherryllä maustettua ja kermavaahdolla viimeisteltyä. Täyteläistä keittoa riittää alkuruoaksi kahdeksalle. Alkukeittoa ei tarvitse olla lautasella paljon: riittää, että se vie vierailta vilun väreet mennessään. Jos haluat keiton kaveriksi tarjolle jotain rouskuvaa, kokeile itse tehtyjä leipätikkuja ja porotahnaa.
Juhlavasti hirveä ja juureksia
Etukäteen valmistettu ja meheväksi jälkimarinoitu hirven jääpaisti on täydellinen itsenäisyyspäivän pääruoka. Jääpaisti kannattaa kypsentää päivää tai kahta ennen tarjoilua. Jos et saa hirvipaistia käsiisi, voit tehdä jälkimarinoidun naudanpaistin samalla ohjeella. Huomioi, että jos paisti ei ole pakastettu, paistoaika on huomattavasti lyhyempi ja paistolämpömittari tarpeen alusta alkaen. Jälkimarinadin katajanmarjat ja rosmariini antavat lihalle herkullisen metsäisen maun.
Hirvipaistin rinnalle sopivat mainiosti suomalaisten ikisuosikit, uunijuurekset. Voit lisätä juuresten joukkoon makusi mukaan myös punajuuria, mutta mausta ja paahda ne pellillä erillään, jotta muut juurekset eivät värjäydy. Myös meheväksi haudutettu pinaatti-sipulilisäke maistuu upealta hirvipaistin kaverina. Klassinen kastike kasviksille ja hirvipaistille valmistuu suppilovahveroista. Juuresten ja hirvipaistin rinnalle sopii kuitenkin myös yksinkertainen kylmä piparjuurikastike, joka valmistuu maustamalla ranskankerma piparjuuritahnalla ja omenalla.
Makea päätös
Isompien juhlien jälkiruoaksi on ihanan helppoa tarjoilla kokonainen kakku. Kokeile sinäkin kauniin punavalkeaa gin tonic -juustokakkua, jossa maistuvat suosikkidrinkin karpalo, gini ja rosmariini.
Kahvin kanssa ei tarvita muuta kuin suussasulavia, iki-ihania lusikkaleipiä. Näitä voi maistella Linnan juhlia katsellessa.