Uskoisitko, että tämä saunahurmuri on saanut luodista ja melkein palanut? – ”Eihän siinä auttanut kuin pelastaa tämä rakennus”
Sisustus
Uskoisitko, että tämä saunahurmuri on saanut luodista ja melkein palanut? – ”Eihän siinä auttanut kuin pelastaa tämä rakennus”
Kun tuusulalaiset Ninni ja Esa hankkivat mökin, he eivät ensin edes harkinneet pihassa nököttäneen röttelösaunan kunnostamista. Mieli kuitenkin muuttui, ja niin hurmaavasti harmaantuneesta saunasta tuli mökkipihan ehdoton helmi.
16.7.2019
 |
Meidän Mökki

Ränsistynyt, keskelle metsää unohtunut vanha savusauna oli neljä vuotta sitten kovin murheellinen näky. Suorastaan toivoton. Ninni Kykyri-Karjalainen ja Esa Kykyri eivät ensin edes harkinneet sen kunnostamista. Mökkikaupan myötä tulleen saunan tilalle suunniteltiin uutta rakennusta tai vaihtoehtoisesti vanhan maakellarin muokkaamista saunaksi.

Perhe osti maatilan pienen järven rannalta aurinkoisena toukokuun päivänä vuonna 2015. Esan vilauttaessa kuvaa punaiseksi maalatusta talosta oli Ninni jo melkein pakkaamassa mökkitavaroita autoon. Esa oli alussa sitä mieltä, että mökkimatka Tuusulasta Keuruulle on aivan liian pitkä. Enää sillä ei ole mitään merkitystä.

– Ensimmäisen kerran tänne tullessamme juoksin laiturille. Muistan aina, miten kirkas järvivesi kimalteli auringossa. Punainen mökki järvenrannalla on aina ollut salainen unelmani, Ninni tunnustaa.

Paljusta avautuu upea näkymä järvelle.
Saunan ja pukuhuoneen välinen ovi on ikivanha. Remontin jälkeenkin se toimii moitteetta. Ninni käsitteli vanhat hirret kosteudenkestäviksi. Päällä on yksi kerros läpikuultavaa saunasuojaa.
Ninni ja Esa taittavat vastan mustaviinimarjapensaasta. Löylyttelijöiden mielestä se tuo parhaimman saunatuoksun mukanaan.

Muita tarjouksen tekijöitä ei ollut. Ninni ja Esa päätyivät mökkeilijöiksi tilalle, josta riittää tarinoita. Kerrotaan, että entinen isäntä oli jopa räjäyttänyt tontilla hirsitalon taivaan tuuliin.

Saunarakennuksen hirsien raoista ei löytynyt dynamiittia vaan jotain muuta jännittävää. Esa kaivoi remontin suuruutta kartoittaessaan esiin luodin, joka oli uponnut näkymättömiin hirren sisälle. Voi olla, että pistooli on joskus vahingossa lauennut vanhan savusaunan suojissa. Sitä talovanhus ei kerro.

Luodin lisäksi remontoijat löysivät lahonneita hirsiä ja paljon korjausta vaativia puuosia. Hirsissä oli myös hiiltymiä – rakennuksen palaminenkaan ei ole joskus ollut kaukana.

Saunan ikkunan eteen sovitettu istuinryhmä on matkannut tänne Lapista. Kelopuinen komistus on saunaeväiden syömispaikka.
Aivan mökin liepeillä on parhaat marjamaat. Ninni nappaa piirakkamarjat omasta mökkipihasta.

Muutaman kymmenen metriä rannasta seisova saunarakennus on ylväästi harmaantunut. Ennen kunnostusta sen lautaosat olivat vaurioituneet ja ovikin tipahtanut väsymyksestä paikoiltaan. Kukaan tuttavista ei uskonut, että se nousee vielä uuteen aikaansa.

– Eihän siinä auttanut kuin pelastaa tämä rakennus. Näppylähanskat käteen vain ja hihat heilumaan, nykyinen isäntä Esa heittää.

Remontti toteutettiin Esan hartiavoimilla ja Ninnin avustavilla pinnistyksillä. Ikimetsän raivaaminen jätettiin metsurin työksi. Suurimpien puiden ympärille eivät ylettäneet riskinkään miehen kädet. Puiden kaatamisen jälkeen saunan ympärille kaivettiin salaojat, jotta rakennus pysyisi terveenä seuraavat sata vuotta.

Huolta herätti hirsiosan kestäminen saunakäytössä. Ninni ja Esa päättivät kääntää vanhan saunan pukuhuoneeksi ja rakentaa uuden laajennusosan varsinaiseksi saunatilaksi. Pukuhuoneeseen tuli upea maisemaikkuna, jonka asennuksen ansiosta seinältä lähtivät pois pahiten vaurioituneet hirret.

– Moottorisaha ja minä otimme huoleksemme maisemaikkunan aukon tekemisen. Samoilla polttoaineilla syntyi myös uusi oviaukko, Esa sanoo.

Rakennuksen vanha katto uusittiin kokonaan. Avoräystäät komistavat nyt särmikästä saunaa. Katemateriaalin valinta oli helppoa: musta, perinteinen huopa viimeisteli uuden ilmeen Ninnin mieleiseksi.

Uuden ulko-oven toteutuksesta ja suunnittelusta vastasi Esa. Purkutyömaalta jääneistä harmaista seinälaudoista syntyi sopivan rosoinen ovi rakennukselle.

– Remontissa käytettiin mahdollisimman paljon vanhaa, jo olemassa olevaa tavaraa. Ikkunatkin ovat tilan varastorakennuksesta löydettyjä.

Esa nosti remontissa saunamökin huonekorkeutta. Nyt pitkienkin saunamiesten on helpompi istua lauteilla.
Esa rakensi terassille kaiteet Ninnin toiveiden mukaan. Niissä on ripaus ruotsalaista henkeä.
Ninnin kesäharrastuksiin kuuluu suppailu. Taitava laudan kääntäjä on tänään antanut ohjat Esalle.

Saunan uusi lattia rakennettiin puusta perinteiseen tapaan. Lattian kahdelta puolelta tulevat kaadot ohjaavat veden ränniä pitkin ulos. Lattiaratkaisu pitää samalla huolen riittävästä tuuletuksesta.

Seinät ja Esan rakentamat lauteet Ninni käsitteli harmaalla saunasuojalla.

– Harmaissa lauteissa ei näy rannalta saunaan ajautunut lika. Samalla sävymaailma noudattelee pukuhuoneen hirsien sävyjä, Ninni sanoo.

Ulkopuolen terassi viimeistelee saunamaailman. Sinne hankitun paljun paikka on mietitty tarkoin – näkymä lämpimästä vedestä avautuu järvelle päin. Palju on perheen käytössä läpi vuoden. Sieltä pulahdetaan kesän raikkaisiin vesiin tai vielä raikkaampaan avannon veteen.

Entinen murheellinen näky on nyt mökkipihan komistus. Ninnin ja Esan juostessa rantaan uimaan kimaltelee auringossa oman mökkirannan kirkas vesi.

Hirsinen saunarakennus valmistui vuonna 1918. Tilaa on yhdeksän neliötä.
1 kommentti