Viljelylaatikko, pieni kasvihuone + 13 muuta ohjetta – nikkaroi kauniit kasvupaikat taimille, yrteille ja köynnöksille
Tee itse
Viljelylaatikko, pieni kasvihuone + 13 muuta ohjetta – nikkaroi kauniit kasvupaikat taimille, yrteille ja köynnöksille
Itse nikkaroidut viljelylaatikot, hyllyköt ja köynnöstuet saavat kasvit kukoistamaan. Kokosimme yhteen parhaat ohjeemme, joita on helppo muokata omien tarpeiden mukaan.
27.4.2023
 |
Meillä kotona

1. Auta tomaattia rönsyilemään!

Tomaatit saavat kaipaamaansa nostoapua kätevästä tukihyllystä. Taimien tukinarut kiinnitetään kehikon poikkipuihin, jotka sopivat myös amppeleiden ripustamiseen. Hyllykön yläosan poikkipuut toimivat hyllynä ruukulle tai parille. Nappaa tomaatin tukihyllyn ohje!

2. Yrttejä lokerikon täydeltä

Tässä lokerikossa yrtit pääsevät kukoistamaan! Kolmikerroksinen yrttilaatikko nikkaroidaan erillisistä lokeroista, jotka pinotaan päällekkäin keskitetysti tai vaikka vinottain. Seuraava taso laitetaan aina edellisen multakerroksen päälle. Kurkkaa lokerolaatikon ohje.

3. Pienviljelijän minikasvihuone

Vanhoista ikkunoista tehtävä pieni kasvihuone suojaa arkoja kasveja paleltumiselta. Kasvihuoneen tekeminen ei vaadi edistyneitä nikkarointitaitoja: ikkunat vain ruuvataan toisiinsa kiinni. Katso pienen kasvihuoneen vaihe vaiheelta -ohje.

4. Aikaisen viljelijän tiililava

Lämpöä varaavassa tiililavassa voi aloittaa taimikasvatuksen jo varhain keväällä, koska multa lämpenee siinä aikaisemmin kuin kasvimaalla. Lava kannattaa rakentaa mahdollisimman valoisaan ja lämpimään paikkaan. Lava sopii mainiosti basilikoille, chileille ja muille kylmänaroille lajeille. Tiililavaa ei tarvitse huoltaa – riittää, että ikkunalasit nostaa talveksi suojaan. Nappaa tiililavan ohje!

5. Kätevästi siirreltävä yrttitarha

Puurimasta nikkaroitavaan yrttilaatikkoon mahtuu kasvusäkki. Huokoinen materiaali imaisee hyvin puuöljyä, joka suojaa kosteudelta myös laatikon maahan koskevia osia. Kahvojen ansiosta yrttipenkkiä on helppo liikutella tarpeen mukaan – nappaa se mukaan vaikka mökkimatkalle! Kurkkaa siirreltävän yrttipenkin ohje täältä.

6. Pieni kasvimaa tornissa

Tyylikäs taimitorni nostaa taimet, yrtit ja salaatit turvaan pihan jyrsijöiltä, jotta herkut eivät päädy parempiin suihin. Tornin alaosassa on kasvilaatikko ja ylempänä kaksi hyllytasoa. Taimitornin nikkarointiohjeen löydät täältä.

7. Viljelylaatikko kasviksille ja kukille

Reilun kokoinen viljelylaatikko on helppo nikkaroida itse lankusta. Laatikossa menestyvät monenlaiset kasvit yrteistä juureksiin ja leikkokukkiin. Yhteen laatikkoon mahtuu noin 400 litraa multaa. Katso viljelylaatikon ohje täältä!

8. Kasvin kiipeilytuki

Pyöröpuusta valmistuu tukeva köynnöstuki vähällä vaivalla. Telineen avulla kasvi pysyy sopivasti irti seinästä. Kasvi pääsee oikeuksiinsa, kun maalaa köynnöstuen sävy sävyyn talon kanssa. Mallityössä on kolme pysty- ja kolme vaakapuuta, mutta ohjetta on helppo muokata oman tarpeen mukaan. Katso köynnöstuen ohje täältä.

9. Apupöytä taimien kasvatukseen

Kaunis taimipöytä on puutarhurin toivelahja! Pöydän ylähylly toimii työtasona ja alahyllyt tarvikkeiden säilytyspaikkana. Nikkarointiin kuluu nelisen tuntia, sen jälkeen puuöljyn annetaan vielä kuivua yön yli. Löydät apupöydän ohjeen täältä.

10. Kompakti kasvihylly taimille

Edullisesta sahalaudasta saa aikaan kätevän kasvihyllyn, joka on myös kiva sisustuselementti terassilla tai parvekkeella. Talviaikaan hyllyn voi siirtää sisätiloihin viherkasvien kodiksi. Hyllyssä on neljä tasoa, ja se viimeistellään ulkokalustemaalilla halutun väriseksi. Kurkkaa kasvihyllyn ohje!

11. Naamioi komposti köynnöksellä

Talouskompostori peittyy näppärästi aitatolppien ja bambukeppien varaan rakentuvalla köynnösseinällä. Peittävän näkösuojan saa nopeakasvuisilla köynnöksillä, kuten ruusupavulla. Talvella säleikön voi koristella jouluvaloilla! Katso köynnösseinän ohje.

12. Koti kesäkukille

Aidasta tai terassiseinimistä ylijäänyt rima sopii hyvin kukkalaatikoiden materiaaliksi. Laatikon pohjalle voi laittaa muovisen kurakaukalon ylimääräisen kasteluveden valumista varten. Katso täältä, miten kukkalaatikko nikkaroidaan!

13. Hallalta turvaan

Taimia suojaava kasvilaatikko valmistuu sahalaudasta ja rautalangasta. Kaarien päälle kiinnitettävä hallaharso pitää kosteutta ja suojaa kasveja kylmän lisäksi tuhohyönteisiltä. Kasvilaatikon ohjeen löydät täältä!

14. Oksien koristama kukkalaatikko

Simppeli, vanerista tehty kukkalaatikko saa viimeistellyn ilmeen puunoksista tehdyillä ristikoilla – mainio tapa hyödyntää talven jäljiltä löytyvää puumateriaalia! Laatikon sisäpuolelle tuleva muovi kannattaa rei’ittää parilla viillolla, jotta vesi ei jää seisomaan. Katso puisen kukkalaatikon nikkarointiohje.

15. Perusta keittiöpuutarha hyllykköön

Jämälaudoista saa loihdittua persoonallisen hyllykön yrteille tai pienelle keittiöpuutarhalle. Ohjeen mallihyllykön koko on 200 x 10 x 20 cm, mutta mitat ja lokerikkojen syvyyden voi määrittää vapaasti käytettävissä olevien lautojen mukaan. Löydät hyllykön ohjeen täältä.

1 kommentti