Nikkaroi helpot tikkaat
Tee itse
Nikkaroi helpot tikkaat
Sirot, värikkäät tikkaat ovat kätevät monessa pihan askareessa. Tikkaiden nikkarointiin tarvitset kymmenen metriä puutavaraa ja vähän aikaa. Katso vaihe vaiheelta -ohjeet!
Julkaistu 2.9.2015
Viherpiha

Puutikkaat – tarvikkeet:

  • 50 x 50 mm:n sahattua tai 48 x 48 mm:n karkeahöylättyä puutavaraa, hinta noin 10 e / 9 m
  • ruostumattomia ruuveja 70 mm, 24 kpl
  • saha, pora ja ruuvinväännin
  • kartioterä tai iso poranterä upotuksien tekoon
  • hiomapaperia
  • sivellin, pohjamaalia ja ulkokalustemaalia.

Puutikkaat – ohje:

1. Sahaa 250 sentin pituiset pystypuut. Aseta ne makaamaan työskentelytasolle ylimääräisen laudan päälle siten, että tikkaiden väli on alhaalta 37 ja ylhäältä 18 senttiä. Hio sahapinnat siisteiksi. Varmista rullamitalla, että ristikkäisten pystytolppien päiden etäisyydet ovat samat.
2. Katko kuusi poikkipuuta, joiden pituudet ovat esimerkiksi 39, 41, 43, 45, 50 ja 55 senttiä. Laita pisin alimmaksi, 40 sentin korkeudelle maasta ja lyhin ylimmäksi, 25 sentin päähän tikkaiden yläpäästä. Asettele loput poikkipuut siten, että tikasvälit kapenevat ylös mennessä.
3. Työskentely on nopeaa, jos pidät koko ajan käden ulottuvilla poran, ruuvinvääntimen ja upotusten tekoa varten toisen ruuvinvääntimen. Väännin kannattaa varustaa kartioterällä tai isolla poranterällä. Pitkät ruuvit kiinnittävät poikkipuut eli astinlaudat napakasti.
4. Kiinnitä poikkipuut kahdella ruuvilla molemmista päistä, etu- ja takapuolelta. Poraa ruuville reiät ja suurenna niitä reilun sentin syvyyteen kartioterällä. Näin ruuvit painuvat näkymättömiin. Kiinnitä ne ruuvinvääntimellä niin, että takaruuvi tulee hiukan viistoon eturuuviin nähden.
5. Kiinnitä ensin alin ja ylin poikkipuu. Käännä sitten tikkaat toisinpäin ja lisää toiset ruuvit viistoon etupuolen ruuvin kanssa. Kaksi viistoon kiinnitettyä ruuvia kiinnittävät tikaspuut tiukasti ja lukitsevat tikkaiden rakenteen. Kiinnitä loput poikkipuut ja hio kiinnityskohdat siisteiksi.
6. Kun tikkaat ovat valmiit, käsittele ne ulkokalusteeseen sopivalla pohjamaalilla (esimerkiksi Tikkurilan Otex) ja sen jälkeen kerran tai kahteen kertaan ulkokalustemaalilla (esimerkiksi Tikkurilan Unica). Punaiset tikkaat näyttävät pirteiltä ja toistavat samaa väriä kuin omenat.
Kommentoi »