Puunaulakko – hauska katseenvangitsija lastenhuoneeseen tai eteiseen
Tee itse
Puunaulakko – hauska katseenvangitsija lastenhuoneeseen tai eteiseen
Puunaulakko sahataan MDF-levystä, ja koukuiksi ruuvataan koristeellisia nuppeja. Nikkaroi puu lastenhuoneen, eteisen tai makuuhuoneen komistukseksi!
2.8.2017
 |
Kotivinkki

Puunaulakko – tarvikkeet:

  • MDF-levyä (122 x 160 cm, paksuus 1,6 cm)
  • vaaleanpunaista maalia
  • poran ja pistosahan
  • ruuveja (pituus 50 mm)
  • n. 20 cm puurimaa (ympärys 5,5 x 3,7 cm)
  • kaksi seinään ruuvattavaa kulmakoukkua ja niihin sopivat tulpat
  • vaatekoukuiksi koristeellisia vetimiä tai nuppeja (esim. lintu- tai kukka-aiheisia)
  • (ruudullista) kaavapaperia.

Puunaulakko valmistuu näin

1. Hahmottele puu ensin pienempänä paperille ja siirrä se sitten todelliseen kokoonsa kaavapaperille. Käytä apuna ruutusuurennosta: jaa alkuperäinen piirros ruutuihin, tee kaavapaperille vastaava ruudukko isommassa koossa (tai käytä ruudullista kaavapaperia) ja ko­pioi piirros ruutu kerrallaan. Leikkaa kaava paperista, teippaa se mdf-levyn päälle ja piirrä puun ääriviivat levylle.

2. Leikkaa naulakko MDF-levystä pistosahalla. Syötä sahaa tasaisesti, jotta reunasta tulee tasainen. Hio epätasaiset kohdat kevyesti hiekkapaperilla.

3. Suojaa alusta sanomalehdillä. Aseta naulakon alle pari puupalikkaa, jotta maalaaminen on helpompaa eikä naulakko tartu kuivuessaan sanomalehtiin. Maalaa kaksi kerrosta ja anna kuivua hyvin niiden välillä. Kun nau­lakko on täysin kuiva, käännä se ympäri. Jos maalista on valunut möykkyjä, rapsuta ne varovasti pois terävällä veitsellä. Maalaa myös naulakon taustapuoli kahdesti ja anna kuivua.

4. Sahaa puurimasta kaksi 10 cm:n mittaista palaa ja maalaa ne vaaleanpunaisiksi. Poraa reikä molempien palojen pohjaan noin 1,5 cm:n päähän ulkoreunasta, keskelle pohjaa. Näistä rei’istä puu ripustetaan seinäkoukkuihin. Ruuvaa toinen rima kiinni naulakon yläreunaan ja toinen noin 20 cm:n päähän alareunasta. Ripustusreiät tulevat alaspäin.

5. Poraa ylimpiin oksiin reiät vaatekoukuille ja ruuvaa ne paikoilleen.

6. Mallaile seinälle naulakon paikka, mittaa kahden ripustusreiän välinen etäisyys ja merkitse sen perusteella kulmakoukkujen paikat seinään. Poraa seinään reiät, pane reikiin tulpat ja ruuvaa kulmakoukut kiinni. Ripusta puunaulakko koukkuihin.

Ohje on julkaistu Unelmien käsityöt -lehdessä 1/2017.

Kommentoi »