Melkein kuin etelänmatkalla! Uima-allas kruunaa Niinan ja Veli-Pekan viihtyisän kesäparatiisin
Rakenna ja remontoi
Melkein kuin etelänmatkalla! Uima-allas kruunaa Niinan ja Veli-Pekan viihtyisän kesäparatiisin
Mestaritekijä-ohjelmasta tuttu Niina Koivula ja hänen puolisonsa Veli-Pekka Koivula täydensivät mökkeilynautintonsa harvinaisella tavalla: rakentamalla saunan viereen ikioman uima-allasalueen.
Julkaistu 20.5.2022
Meidän Mökki

Monelle ei tulisi ehkä mieleenkään kiinnostua paikasta, jota kutsutaan rötisköksi. Sellaista nimeä oli käytetty Rauman Kollassa sijaitsevasta tilasta, joka oli ollut pitkään tyhjänä ja vailla käyttöä.

Vuonna 1993 paikasta kuulivat Niina ja Veli-Pekka Koivula, jotka etsivät itselleen mökkipaikkaa. Ensi kuulemalta se ei päässyt heidän ostoslistansa alku- tai edes loppupäähän. Niina päätti kuitenkin antaa sille mahdollisuuden.

Niina on kutonut saunan kuistin räsymaton maalipensselillä. Ulkomaalilla maalatut raidat kuluvat käytössä, ja niitä paikataan aina uudella maalikerroksella. Kurkkaa täältä lisää hauskoja maalattuja räsymattoja ja ohje.

Kun pariskunta kurkkasi pihaan, jokin teki heihin heti vaikutuksen. Tunnelma oli täydellinen: pihapiiri rakennuksineen muodosti viehättävän vanhanajan sisäpihan. Rakennukset olivat huonossa kunnossa, mutta niiden sijainti nosti rötiskön ostoslistan kärkeen.

Koko kesäkeitaan kauneus paljastui tontin ylimmältä kohdalta, jossa oli pitkään seissyt vain ränsistynyt sauna. Mäellä oli myös kaunista kalliota ja hienot näkymät. Sillä oli ostopäätökselle ratkaiseva merkitys.

”Enhän minä voinut jättää näitä rakennuksia oman onnensa nojaan.”
Namu ja Elmo pitävät vahtivuoroa kasvihuoneen ovella. Niina on tehnyt oven edustan hiekkaan upotetuilla luonnonkivillä.
Kasvihuoneen ikkunoiden eteen on kiinnitetty hyllyt. Niissä viihtyvät sisältä kesäksi ulkoilemaan tuodut kaktukset.

Sauna ei ollut pihapiirin ainoa rakennus, joka oli jätetty vaille huolenpitoa. Rempallaan olivat myös tilaan kuuluva päärakennus, entinen kanala ja varasto.

– Enhän minä voinut jättää näitä rakennuksia oman onnensa nojaan. Veli-Pekka saattoi vähän huokailla urakan laajuutta, mutta minä näin vain mahdollisuuksia, Niina kertoo.

Ensimmäisenä korjausvuorossa oli sauna. Suurin muutos tehtiin purkamalla siihen liittynyt halkoliiteri, millä saunasta saatiin paljon suurempi. Remontissa ovi siirrettiin uuteen paikkaan ja pinnat kunnostettiin. Lisätilan ansiosta saunaan saatiin sopimaan koko perheen vetävät lauteet.

– Myös liiterissä oli pidetty kanoja. Vielä meidän tänne tullessa siellä oli rehulaarikin paikoillaan. Ennen kanoja oli sankoin joukoin, nyt niitä käyskentelee meillä kokonaista viisi, Niina kertoo.

Vanhasta hevostallista remontoitiin Villa Winolaksi kutsuttu kesäkeittiö. Siellä juodaan saunakahvit.
Winolan seinäkoristeet on tehty yhdistelemällä vanhoja kehyksiä toisiinsa.
Lentävien kahvipannujen kollaasiin mahtuu aina uusia.

Suuri muutos Koivuloiden elämässä tapahtui, kun he päättivät kunnostaa myös päärakennuksen. Remontin jälkeen he muuttivat siihen asumaan.

Pikkuhiljaa uuden elämän sai myös pihapiiriin kuulunut varasto, joka oli aikoinaan toiminut hevostallina. Niina ja Veli-Pekka remontoivat sinne itselleen kesäkeittiön, jota kutsutaan Winolaksi.

Mummon vanha keinutuoli on niin Lyyti-koiran kuin perheenjäsentenkin käytössä.
Koirat nappaavat saunatuvan sänkypaikan hetkessä. Tyynyihin Niina on kiinnittänyt vanhoja hiihtokisalappuja.
Niina on mestaritekijä sanan varsinaisessa merkityksessä, sillä hän vei voiton televisiossa esitetyssä Mestaritekijä-ohjelmassa. Ohjelmassa tehtyjen taideteosten paikka on nyt saunatuvalla. Yhden jakson tehtävänä oli valmistaa mökkituliainen. Niina toteutti sen tekemällä majakkaharjan.
Mestaritekijät-ohjelman tehtävänannossa pyydettiin tekemään perhepotretti. Niina teki sen käyttämällä rukinpyörää, herkkusienipurkkeja ja vanhoja vuokia.

Kymmenen vuotta sitten aloitettiin harvinaisempi urakka: uima-altaan rakentaminen. Uima-allas oli ollut pitkään sukellusta ja uimahyppyjä harrastaneen Veli-Pekan haave, ja uiminen on ollut muutenkin perheen harrastus. Niinan mukaan heidän lapsilleenkin kasvoivat suomut jo vauvana, niin paljon heitä vietiin uimaan.

Projektin haasteeksi osoittautui tarpeeksi syvän valmisaltaan hankinta. Sellaisia ei löytynyt, joten runko päätettiin tehdä itse ja tilata sen sisään räätälöity allasmuovi. Altaalle sovitettiin maahan perustukset, jotka tulivat osittain kallion päälle.

Veli-Pekka rakensi painekyllästetystä puusta ja filmivanerista rungon, jonka sisään ostettu 800 euroa maksanut allasmuovi tuntui suurelta hankinnalta.

– Myin puhelinosakkeeni, jotta saimme sen ostettua, Niina muistelee.

Puolitoista metriä syvän ja viisi metriä pitkän altaan alla on suodatinkangas, sorapatja ja eristekerros. Se täytetään vedellä päärakennukselta johdetulla putkella.
Löylyjen välissä polskutellaan altaassa, tehdään mutanaamioita ja parannetaan maailmaa.
Oleskelualue muodostuu saunarakennuksen, kasvihuoneen ja kesähuoneen muodostamasta sisäpihasta. Niiden väliin jää uima-allas.
Saunaseurana Niinan (oik.) ystävät Heli ja Kati. Kun Niina saunoo yksin, hän nauttii lauteilla makoilusta.

Maan ja allasrakenteen väliin jää puoli metriä tilaa. Ensimmäinen allasrunko taipui vesimassan painosta, joten sitä jouduttiin korjaamaan rautaisilla vahvikkeilla.

Altaan hoito ei vaadi paljon: veteen on vain laitettava kloori- ja levänpoistokiekko kerran viikossa. Kovan käytön jälkeen vesi voi tarvita shokkiklooria ja pH-tabletteja. Veden tilaa tarkkaillaan mittaamalla arvoja.

– Allas vaatii yllättävän vähän hoitoa. Hiekkasuodatin on omistajan aarre, koska se huolehtii tehokkaasti puhdistamisesta, Niina kertoo.

Syksyllä käyttökauden loppuessa vesi lasketaan suodattimien alapuolelle ja pumput ja hiekkasuodatin nostetaan pois. Lopuksi vedetään päälle talvisuoja.

Kesällä allas on kuitenkin aina avoinna. Saunalla ja allasalueella viihdytään perheen ja ystävien kesken. Niina ja hänen ystävänsä Heli ja Kati viipyvät saunareissulla usein tunnin jos toisenkin. Löylyjen välissä polskutellaan altaassa, tehdään mutanaamioita ja vähän parannetaan maailmaa.

– Saunan lämpöön kiivetään, kun mittari alkaa olla 80 asteessa. Altaan vesi on hyvällä tuurilla 20-asteista. Minusta se on aina kylmää, Niina tunnustaa.

Altaan erilaisista lämmitysvaihtoehdoista on käyty keskustelua ja lämpöpumppuja on katseltu sillä silmällä, mutta se ei ole vielä johtanut hankintaan. Vaikka Veli-Pekalle veden lämpö on sopiva, Niinan mielestä kaikki on mahdollista.

Saunakahvit juodaan tunnelmallisessa kesäkeittiössä.

– Ja kaikki rakennusajan vaikeudet ovat varmasti muistot kullanneet, Niina hymähtää.

Kommentoi »