Itse tehty iltapuku 40 eurolla! Aino neuloi upean mekon itselleen – ”En ikimaailmassa ajatellut, että mekko keräisi näin paljon ihastusta”

Itse tehty iltapuku 40 eurolla! Aino neuloi upean mekon itselleen – ”En ikimaailmassa ajatellut, että mekko keräisi näin paljon ihastusta”
Suomen kieltä opiskeleva Aino Lyijynen päätti itse neuloa iltapuvun ainejärjestön vuosijuhliin. Kaunis juhla-asu on herättänyt ihastusta niin kanssaopiskelijoiden kuin käsityöharrastajienkin keskuudessa. Neulomisesta Aino innostui muutama vuosi sitten.
Julkaistu: 17.11.2022

Upea vuosijuhlamekko! Mistä sait idean neuloa sen?

Kaikki lähti hetken mielijohteesta viime joululomalla. Silloin en vielä kuitenkaan tiennyt, virkkaisinko vai neuloisinko mekon. Neulonta varmistui tekniikaksi vasta sitten, kun lähdin suunnittelemaan, minkä näköisen mekon haluaisin tehdä.

Opiskelen suomen kieltä Tampereen yliopistossa, ja ainejärjestöni Kopula ry on minulle tärkeä yhteisö. Halusin arvostaa rakasta ainejärjestöä tällä mekolla – pidän esimerkiksi siitä, kun ihmiset tekevät häihinsä tai muihin tärkeisiin tilaisuuksiin itse juhla-asun. En mitä tahansa illanistujaisia varten alottaisi tällaista projektia.

Kertoisitko suhteestasi käsitöihin?

Olen saanut sukuni naisilta käsin tekemisen mallin. Edesmennyt mammani teki todella paljon villasukkia ja vaatteita, joihin hän pukeutui itse. Myös äitini on ommellut ja neulonut paljon, ja minäkin olen lapsesta asti pukeutunut äidin tekemiin vaatteisiin.

Itse olen lapsesta asti askarrellut. Yläasteella olin pitkässä valinnaisessa käsityössä, ja kaikki muut tekniikat sujuivat, paitsi neulominen, joka lähti vasta muutama vuosi sitten sujumaan. Sen jälkeen olen neulonut paljonkin.

Aino aloitti mekon neulomisen alaosasta.
Ainon tsemppinä neulontaprojektissa oli ainejärjestö Kopulan kesken neulottu ja virkattu käärme.
"Ainejärjestössämme on käsillä tekemisen kulttuuri, ja käsitöitä arvostetaan."

”Neulominen rauhoittaa kiireisen arjen keskellä. Se tuo vastapainoa sille, että juoksee arjessa pää kolmantena jalkana joka puolella”, Aino tuumaa.

Miten projektin aloittaminen sujui?

Lähdin projektiin sillä ajatuksella, että tekisin mekon valmiista ohjeesta. Kolusin kaikki käsityölehdet ja -sivustot läpi, mutta mikään ohje ei miellyttänyt tarpeeksi. Päätin sitten neuloa mekon ilman ohjetta. Laskelmiin meni todella paljon aikaa, ja piti miettiä neuletiheys ja käsiala tarkkaan. Olihan se hieman herran haltuun -ratkaisu! Neulominen on mielestäni vaikein tekniikka varsinkin näin suuressa projektissa – parhaimmillaan minulla oli puikoilla 400 silmukkaa – mutta onneksi laskelmat pitivät paikkansa.

Kuinka paljon lankaa kului? Entä kauanko neulominen kesti?

Lankaa kului suunnilleen 700 grammaa. Mekon lisäksi tein hartiahuivin, jotta saisin olkapäät peitettyä vuosijuhlien etiketin mukaisesti. Projektissa meni noin puoli vuotta, mutten neulonut aktiivisesti koko tuota aikaa. Hartiahuivi valmistui kolme päivää ennen juhlia.

Kuinka paljon juhla-asullesi tuli hintaa?

Vaikka usein itse tehdyt käsityöt ovat hintavia, pääsin tässä projektissa halvemmalla kuin jos olisin ostanut iltapuvun. Käyttämäni lanka oli edullista Adlibriksen 100-prosenttista puuvillalankaa. Äitini ompeli alushameen ja sain siskolta pikkulaukun lainaan, ja kaiken kaikkiaan asukokonaisuus maksoi noin 40 euroa.

”On upeaa huomata, että perinteisillä käsityötekniikoilla voidaan tehdä todella edustavia ja juhlallisia vaatteita arvokkaisiin tilaisuuksiin.”

Mikä projektissa oli haastavinta? Entä palkitsevinta?

Haastavinta oli se, etten ollut ottanut huomioon mekon alaosan painoa. Näytti siltä, että mekko lähtisi valahtamaan. Jouduin konsultoimaan lähipiiriäni, kun yritin keksiä ratkaisua ongelmaan, mutta sitten hoksasin laittaa mekon vyötärölle kuminauhan, joka kannatteli alaosaa.

Palkitsevinta projektissa oli se, että lopputuloksena sain itselleni täydellisesti sopivan mekon. Jos olisin ostanut valmiin vaatteen, olisin sataprosenttisen varmasti joutunut lyhentämään tai pienentämään sitä, harva ihminen kun sopii valmisvaatteiden mittoihin täydellisesti.

Aino viimeisteli mekon vyötärön koristeellisella nauhalla.

Mitä ihmiset pitivät mekostasi?

Osa kavereistani tiesi projektistani koko sen ajan, ja he kyselivätkin välillä, miten sujuu. Hieman ennen vuosijuhlia vihjailin ainejärjestöläisille, että teen vuosijuhliin mekon itse. Juhlissa kävikin monta kertaa niin, että kun saavuin jonkun ryhmän luo, joku sanoi seuralaiselleen, että tässä on se mekko, josta puhuin. Todella moni piti mekosta ihan vaatteenakin, ilman tietoa siitä, että se on itse tehty. Ainejärjestössämme on käsillä tekemisen kulttuuri, ja käsitöitä arvostetaan.

Facebookissa positiivisia kommentteja on mekostani tullut niin paljon, että sovellus meinaa kaatua, kun selaan niitä. En ikimaailmassa ajatellut, että mekko keräisi näin paljon ihastusta.

Mekon tumma väri sopii vuosijuhlan arvokkaaseen luonteeseen.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Tee jouluiset pompom-koristeet itse! Tilaa tarvikepaketti Meillä kotona -kaupoista
SISÄLTÖ JATKUU
2 kommenttia