Neulo villapipo ja -lapaset
Tee itse
Neulo villapipo ja -lapaset
Villapipo ja lapaset ovat yksinkertaisen kauniit. Yksityiskohtana on virkattu ja kiinni ommeltu ketjusilmukkaketju.
4.9.2015
 |
Kotivinkki

Näin syntyy villapipo

Koko: lapselle ja aikuiselle.

Langanmenekki Novita 7 Veljestä (048) keskiharmaa 150 (200) g ja (133) viherpetrooli vajaa 50 (50) g.

Mallineule

Tee joustinneule suljettuna neuleena: neulo *2 oikein, 2 nurin*, toista *–*.

Sileä neule suljettuna neuleena: neulo kaikki krs:t oikein.

Tiheys: 23 s sileää neuletta = 10 cm.

Tee näin

Luo petroolilla langalla 116 (124) s ja neulo joustinneuletta 1 cm. Ota työhön harmaa lanka ja neulo sileää neuletta suljettuna neuleena. Kun kappaleen korkeus on 26 (29) cm, tee seuraavalla kerroksella nyöriä varten pujotusaukot. Neulo 60 o ja 2 oikein yhteen, ota langankierto puikolle, neulo 4 s ja ota langankierto puikolle ja neulo 2 o yhteen. Neulo seuraavalla krs:lla langankierrot oikein ja jatka sileää neuletta. Kun kappaleen korkeus on 54 (60) cm, päätä silmukat.

Viimeistely

Höyrytä pipo kevyesti. Taita pipo kaksinkerroin työn sisälle. Ompele lopetusreuna kiinni aloitusreunan joustimen yläreunaan silmukka silmukalta.

Solmimisnyöri

Luo petroolilla langalla 3 s sukkapuikolle ja neulo 3 s oikein. * Älä käännä työtä, vaan siirrä s:t sekä lanka sukkapuikon toiseen päähän ja neulo jälleen 3 s oikein*, toista *_* kunnes nauhan pituus on noin 60 cm. Päätä s:t ja langanpäät. Pujota nyöri pipon yläreunan toisesta aukosta sisään. Pujota nyöri pipon ympäri ja toisesta aukosta ulos. Kiristä pipon aukko umpeen ja solmi nyöri rusetilla.

Helpot lapaset

Koko: 110 cm.

Langanmenekki Novita 7 Veljestä (048) keskiharmaa 100 (100) g ja vähän (133) viherpetroolilankaa.

Mallineule:

Tee joustinneule suljettuna neuleena: neulo *2 oikein, 2 nurin*, toista *–*.

Sileä neule suljettuna neuleena: neulo kaikki krs:t oikein.

Tiheys: 21 s sileää neuletta = 10 cm.

Tee näin

Vasemman käden lapanen

1. Luo 32 (44) s ja jaa s:t neljälle puikolle. Krs:n vaihtumiskohta on IV ja I puikon välissä. Neulo suljettuna neuleena joustinneuletta. Kun jousteen korkeus on 10 (11) cm, neulo sileää neuletta 2 krs:ta.

2. Aloita sitten peukalokiilan lisäykset. Neulo I puikon s:t ja II puikon s:illa oikein, kunnes puikon lopussa on 4 s. Tee lisäys (= ota kahden s:n välinen lankalenkki vasemmalle puikolle ja neulo se kiertäen oikein), neulo 2 s oikein, tee lisäys ja neulo 2 s oiekin. Jatka sileää neuletta ja toista kiilan lisäyksiä joka 3. krs vielä 3(5) kertaa. Kiilan s-luku lisääntyy aina 2 s:lla. Kun olet tehnyt lisäykset valmiiksi, neulo 1 krs ja sitten seuraavaa krs:ta kiilan alkuun. Siirrä kiilan 10(14) s apulangalle odottamaan.

3. Luo kiilan kohdalle 2 uutta s:aa ja jatka sileää neuletta, kunnes kämmenosan pituus joustimesta eteen päin mitattuna on noin 11(15) cm tai kunnes etusormi jää peittoon.

Kärkikavennukset

Neulo I sekä III puikon alussa 1 s oikein, tee ylivetokavennus (= nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä nostettu s neulotun yli) ja neulo II sekä IV puikon lopussa 2 s oikein yhteen ja 1 s oikein. Tee tällaiset kavennukset joka krs, kunnes työssä on jäljellä 8 s. Katkaise lanka, pujota se loppujen s:iden läpi ja päätä hyvin.

Oikean käden lapanen

Neulo vasemman lapasen peilikuvaksi eli tee peukalokiila 2 s:n päähän III puikon alusta.

Peukalo

Ota apulangalla odottavat s:t työhön ja poimi niiden lisäksi peukalon juuresta 2 s. Jaa nämä 12 (16) s kolmelle puikolle ja neulo suljettunaneuleena sileää. Kun olet neulonut 3,5(5) cm tai kun peukalon kynnestä näkyy puolet , tee kärkikavennus. Eli neulo joka puikon lopussa 2 s oikein yhteen kunnes työssä on jäljellä 4 s. Neulo sitten 1 s ja nosta muut s:t sen yli vasemmalta oikealle, päätä hyvin.

Viimeistely

Höyrytä lapaset kevyesti. Koristele virkkaamalla tai ompelemalla petroolin värinen ketjusilmukkaketju lapasen ”taitteelle” (peukaloon, sivuille ja kärkeen). Aloita ketjusilmukkaketju peukalon puoleiselta sivulta, joustinneuleen yläreunasta. Pidä virkatessa lanka työn nurjalla ja koukku työn oikealla puolella ja koukkaa lanka aina työn läpi. Tee ketjusilmukoita joustimen alkuun saakka. Virkkaa vielä vapaata ketjusilmukkaketjua rusettia varten noin 20 cm ja katkaise lanka. Solmi ketjusilmukkaketju rusetiksi.

Tarvikkeet:

  • harmaata ja petroolia villalankaa
  • pipoon pyöröpuikot nro 3 (40 cm) tai käsialan mukaan ja nyöriä varten sukkapuikot nro 3
  • lapasiin sukkapuikot nro 3 ½ tai käsialan mukaan ja koristelua varten virkkuukoukun nro 3.
Kommentoi »