Neulo suloiset unisukat
Tee itse
Neulo suloiset unisukat
Unisukat auttavat nukahtamaan helpommin, sillä hyvä uni asuu lämpimissä varpaissa. Neulo itsellesi sydämellisen suloiset unisukat.
26.1.2015
 |
Kotivinkki

Unisukat

Koko: noin 38.

Langanmenekki: Novita Joki (010) luonnonvalkoinen 150 g ja Isoveli (501) vaaleanpunainen 50 g.

Sukkapuikot: Novita nro 5 tai käsialan mukaan.

Mallineuleet

Joustinneule suljettuna neuleena: *2 o, 2 n*, toista *–*.

Sileä neule suljettuna neuleena: Neulo kaikki kerrokset oikein.

Tiheys: 17 s sileää neuletta = 10 cm

Unisukat valmistuvat näin

Luo vaaleanpunaisella langalla 44 s ja jaa silmukat neljälle sukkapuikolle, 10, 12, 12 ja 10 s kullekin. Kerroksen vaihtumiskohta on aina I ja IV puikon välissä. Neulo joustinneuletta suljettuna neuleena 2,5 cm. Ota nyt työhön luonnonvalkoinen lanka ja neulo sileää neuletta 30 cm. Kavenna seuraavalla kerroksella 1 s jokaisen puikon alussa (= 40 s) ja neulo vielä joustinneuletta 2 cm.

Kantalappu

Aloita kantalappu siten, että neulot I puikon s:t oikein IV puikolle (= 20 s). Jätä muut s:t odottamaan. Käännä työ.

1. krs: nosta 1 s neulomatta ja neulo muut s:t nurin. Käännä työ.

2. krs: *nosta 1 s neulomatta (lanka jää työn nurjalle puolelle), neulo 1 s oikein*, toista *-* vielä 9 kertaa. Käännä työ. Toista krs:ia 1–2, kunnes kantalapun korkeus on 20 krs.

Kantapohjan kavennukset

Neulo vielä nurjan puolen kerros ja aloita kantapohjan kavennukset: jatka samaa vahvennettua neuletta kuin aiemmin. Neulo kantalapun oikeasta reunasta, kunnes toisessa reunassa on jäljellä 7 s. Tee ylivetokavennus (= nosta 1 s neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä nostettu s neulotun yli) ja käännä työ. Nosta 1 s neulomatta, neulo 6 s nurin ja neulo 2 seuraavaa s:aa nurin yhteen, käännä työ. Nosta 1 s neulomatta, neulo kunnes jäljellä on 6 s, tee ylivetokavennus. Jatka edelleen samalla tavalla siten, että sivusilmukat vähenevät koko ajan ja keskiryhmän s:t pysyvät samana eli 8:na. Kun sivu-s:t loppuvat, jaa kantalapun s:t 2 puikolle (4 ja 4).

Poimi sitten vapaalle puikolle kantalapun vasemmasta reunasta 11 s + 1 s puikkojen välistä. Neulo poimitut s:t kiertäen oikein I puikolle. Neulo II ja III puikon s:t oikein. Poimi sitten kantalapun oikeasta reunasta 11 s + 1 s puikkojen välistä ja neulo poimitut s:t kiertäen oikein IV puikolle.

Kiilakavennukset

Jatka näillä kaikilla 52 s:lla sileää ja tee kiilakavennukset: neulo I puikon 2 viimeistä s:aa oikein yhteen ja IV puikon 2 ensimmäistä s ylivetäen oikein yhteen. Neulo 1 välikerros ja tee kavennukset kuten edellä. Toista kavennuksia joka 2. krs, kunnes kaikilla puikoilla on jäljellä 10 s, lopeta kavennukset.

Kun olet neulonut sileää neuletta kantapään jälkeen noin 7 cm, aloita sitten sydänkuvio jalkapohjaan siten, että kuvion keskikohta tulee I ja IV puikon väliin, katso ruutupiirros alla. Voit väliaikaisesti siirtää silmukat siten, että kuvion s:t ovat samalla puikolla. Neulo sydän ruutupiirroksen mukaan vaaleanpunaisella Isoveli-langalla ja kuljeta kuvion kohdalla valkoista lankaa nurjalla. Eli siirrä seuraavalla kerroksella vaaleanpunainen lanka 1 s ennen kuviota vasemmalta kuvion oikeaan reunaan (työn takana) ja kierrä se valkoisen langan ympäri. Tee samoin kuvion jälkeen eli neulo kuvion jälkeen 1 s luonnonvalkoisella ja kierrä langat toistensa ympäri. Neulo ruutupiirroksen krs:t 1–10.

Jatka sileää neuletta luonnonvalkoisella, kunnes pohjan pituus on 19 cm tai pikkuvarvas peittyy.

Kärkikavennukset

Aloita sitten kärkikavennukset: neulo I ja III puikon lopussa 2 s oikein yhteen, 1 s oikein ja neulo II sekä IV puikon alussa 1 s oikein ja tee ylivetokavennus. Tee kavennukset kuten edellä joka 2. krs, kunnes joka puikolla on jäljellä 6 s. Tee sen jälkeen kavennukset joka krs:lla. Kun työssä on jäljellä 8 s, katkaise lanka, vedä se silmukoiden läpi, kiristä ja päätä hyvin. Neulo toinen sukka samalla tavalla.

 

Unisukat erottuvat suloisilla yksityiskohdilla.

Viimeistely

Höyrytä sukat kevyesti ja päättele langanpäät.

Ohjetiedustelut: Novita (040)178 2266 ma ja ke 10–14. Lankatiedustelut: www.novita.fi, Novita (05)744 3335 ma-pe 9–16

Ohjeen suunnittelu: Natalia Rehbinder

Kommentoi »