Neljän neliön spa – näin tehtiin harmoninen kotikylpylä

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Svedbergs
Neljän neliön spa – näin tehtiin harmoninen kotikylpylä
Vaikea uskoa, että ihanassa kylpyhuoneessa on tilaa vain reilut neljä neliömetriä. Seesteinen kokonaisuus tuntuu kokoaan avarammalta. Pikkuvessa puolestaan yllättää portugalilaisilla tunnelmilla.
Julkaistu: 7.9.2020
Kylpyhuoneen ja pikkuvessan remontti on toteutettu asunnossa, joka sijaitsee Helsingin Munkkiniemessä, 1928 rakennetussa kerrostalossa. Talossa ja huoneistossa aistii funkiksen hengen. Se välittyy hienosti myös kylpyhuoneessa, joka on tyyliltään selkeä ja toimii käytössä moitteettomasti.
Suunnittelija Eeva Tahkola kertoo, että koko kerrostalo on remontissa. Hän vastaa kokonaisuudesta, kuten pintamateriaaleista ja keittiösuunnittelusta. Kylpyhuoneet on Eevan toiveiden mukaan suunnitellut Salla Savolainen, Värisilmä Tammiston tunnetilasuunnittelija.
– Kylpyhuone ja erillinen vessa olivat lähes alkuperäisessä kunnossa, vaikka niitä on päivitetty 1960–70-luvuilla. Tilat olivat hyvin vaatimattomat. Nyt kaikki on tehty uudelleen, putkien sukitusta myöten, Eeva kertoo.

Harmoninen kotikylpylä

Suihkunurkkauksen ovet taittuvat käytännöllisesti. Näin esimerkiksi pyykin kuivatus onnistuu telineellä lattialla. Kaikki kalusteet ovat Svedbergsin. Skoga-ovien koko on 80 x 80 cm. Lojsta-sadesuihkusetti on trendikkään mattamusta. Ehjään kokonaisuuteen kuuluu, että myös lattiakaivon kansi on musta, Smedbo EB503 Outline.
– Kysyimme toisiltamme, miten tehdä spa vähän yli neljään neliöön. No, totta kai pystymme, Eeva ja Salla muistelevat projektin alkua.
Salla Savolainen on suunnitellut kylpyhuoneita toistakymmentä vuotta, ja ratkaisut ovat pian valmiina.
Seinissä ja lattiassa käytetään mahdollisimman samanväristä laattaa, jotta kokonaisuudesta tulee harmoninen. Laatat ovat isoja. Täällä suurin mahdollinen koko on 60 x 60 cm, koska rakennuksen yli 90 vuoden iästä johtuen huoneiston seinät eivät ole aivan suorat. Isompiakin laattoja on kaupan, mutta ne aiheuttaisivat lisää työtä eikä sitä haluta.
– Monet tuskailevat laattasaumojen kanssa. Isojen laattojen ansiosta saumapintaa tulee vähemmän ja saumat ovat kapeita. Näin puhdistus on helppoa, Salla toteaa.
Harmonian saavuttamiseksi kylpyhuoneen seinä- ja lattialaatat ovat väriltään lähellä toisiaan. Seinälaatta on mahdollisimman iso, 60 x 60 cm:n kokoinen Realstone Rain Almond natural. Saumauslaasti ja silikonit ovat Ceresitin valikoimista. Lattiassa on ABK Play Dots white -mosaiikkibetoni.
Seinälaatta on levollisen matta, joka on myös tänään trendikkäämpi kuin kiiltävä. Lattiaan valitaan spa-henkinen kivipinta, joka on saatu aikaan mosaiikkibetonilla, trendimateriaali sekin.
– Mitään kovin erikoista ei tarvita: eleetön ja harmoninen värimaailma ja laadukkaat materiaalit, Salla kiteyttää.
Remontissa käytetään Svedbergsin kylpyhuonetuotteita. Valikoimassa on muuan muassa aitoa puuta, joka on tarkoitettu kylpyhuoneisiin eikä mene miksikään kovassakaan käytössä.
– Kalusteilla on hyvät mittasuhteet tilaan. Laadukkuus ja helppohoitoisuus ovat ohjanneet suunnittelua vahvasti, Eeva kertoo.

Toimivuus on olennaista

Kuten useimmissa kylpyhuoneissa, myös tässä pestään pyykkiä. Pesukoneelle on paikka nurkassa. Pyykin voi kuivata telineellä lattialla, koska suihkuseinät taittuvat. Pikkupyykit kuivuvat sähkökäyttöisissä pattereissa seinällä. Svedbergsin allaskaapin voi sisustaa haluamillaan lokeroilla, jolloin pikkutavarat pysyvät järjestyksessä.
– Toimivuuden vuoksi kylpyhuoneisiin myös halutaan enemmän suihkuja kuin ammeita. Saunaa tässä asunnossa ei ole, mutta yhtiössä on tilavat, yhteiset saunatilat, Eeva kertoo.
Svedbergsin tammiviiluinen Forma-allaskaappi kestää käytössä pitkään. Se on kooltaan 80 x 35 cm. Sand-posliiniallas on laadukas valinta. Selkeälinjainen, mattamusta Bold-allashana on uutuus. Nerokas, valaiseva peili on osuvasti nimeltään Selfie. Reunaa kiertävää valoa voi säätää peilissä olevasta hipaisukytkimestä. Pesukoneelle on varattu paikka nurkasta.
Koska kylpyhuoneeseen ei tule lainkaan luonnonvaloa, valaistus on tärkeä. Hyvään valaistukseen kuuluvat yleisvalo ja kohdevalo, joita voidaan käyttää sekä samaan että eri aikaan. Kohdevalo on pyöreän peilin reunoissa. Valoa voi säätää hipaisukytkimestä, joka on peilin alaosassa.
Kylpyhuoneen käyttöikä on 25–30 vuotta, joten se kannattaa tehdä kunnolla, Eeva ja Salla painottavat. Värit ja materiaalit kannattaa valita niin, että niitä jaksaa katsella pitkään. Toisin sanoen neutraali on toimivampi kuin räiskyvä.
– Hinta ja laatu kulkevat käsi kädessä, Salla muistuttaa.
Sähkökäyttöiset Amor-pyyhekuivaimet ovat kooltaan 10 x 140 cm. Niissä on pistotulppaliitäntä.

Näkyvissä mustaa ja greigeä

Kylpyhuoneen päävärit ovat musta ja greige, harmaan ja beigen välimuoto.
– Ehkä harmaaseen on hieman kyllästytty, ja greige on sen vaihtoehto, Eeva toteaa.
Tumman allaskaapin kanssa linjassa ovat mustat hanat ja suihku.
– Musta, kupari ja messinki ovat nyt suosittuja hanavärejä. Toki kromihanatkin pitävät pintansa, Salla toteaa.
Eeva kertoo, että mustien hanojen väripitävyys on parantunut tuotekehittelyn myötä.
Reilut kymmenen vuotta sitten markkinoille tullut ja jo yleinen sadesuihku on ylellisen näköinen ja tuntuinen. Salla kertoo, että etenkin lapset rakastavat sadesuihkua, vaikka esimerkiksi hiuksia pestessä käsisuihku on sitä käytännöllisempi.

Raikasta ja rohkeaa tapettia

Pikkuvessan tunnelmaa luonnehtii vahvasti Cole & Sonin non woven -kuitutapetti, joka kestää pesun. Kuosi on nimeltään TT Seville 117/8022 Piccadilly. Allaskalusteet ovat samat kuin kylpyhuoneessa, eli kaappi Svedbergsin Forma, posliiniallas Sand ja hana Bold. Pyöreä Jenny-peilikaappi pitää mustan mukana tyylissä. Vessan lattiassa on käytetty samaa laattaa kuin kylpyhuoneen seinissä, Realstone Rain Almond natural, 60 x 60 cm.
Jos kylpyhuone on seesteinen, niin pikkuvessassa asioita toimitetaan eksoottisissa puitteissa. Seiniä katsellessa on kuin käväisisi vierailulla Portugalissa.
Ja kyllä, seinien Cole & Sonin non woven -kuitutapetin innoittajina ovat olleet vanhat portugalilaiset laatat.
– Pikkuvessa ei ole märkätila, joten siellä voi käyttää kuivan tilan tapetteja ja maalia. Tämän kuitutapetin voi pyyhkiä, ja seinämaali on valittu kulutusta kestäväksi. Suosittelen usein pikkuvessoihin tapetteja, koska niillä saa kivasti vaihtelua, Salla kertoo.
Eeva lisää, että jos haluaa pikaremontin, tapetointi on paljon edullisempaa kuin laatoittaminen.
Tämän vessan vahvakuosisesta tapetista suunnittelijakaksikko tunnustaa keskustelleensa pitkään: ottaako vai jättääkö.
– Päätimme ottaa tapetin, sillä tilasta olisi tullut tylsä ilman tapettia. Se sopii hyvin mustiin kalusteisiin ja pyöreään peiliin sekä kokoaa tilaa.

Kylpyhuoneen 3 tärkeintä asiaa

Pyysimme suunnittelijoita listaamaan kylpyhuonesuunnittelun kolme tärkeintä asiaa.
Salla Savolainen, Värisilmä Tammiston tunnetilasuunnittelija
  1. Käytännölliset tilaratkaisut
  2. Materiaalivalinnat
  3. Käyttömukavuus
Eeva Tahkola, suunnittelija
  1. Laadukkuus
  2. Visuaalisen ratkaisun tulee kestää aikaa, koska kylpyhuoneremontti on kallis ja pitkäikäinen
  3. Toiminnallisuus
Kommentoi »