Hormonikurkku, rakastuneet porkkanat ja peukuttava paprika! Nämä 16 kasvimaan kasvattia viis veisaavat kauneusihanteista

Hormonikurkku, rakastuneet porkkanat ja peukuttava paprika! Nämä 16 kasvimaan kasvattia viis veisaavat kauneusihanteista
Miltä porkkanan, kurkun tai tomaatin kuuluu näyttää? Nämä kasvimaiden kasvatit viis veisaavat yleisistä kauneusihanteista. Katso hupaisat kuvat!
Julkaistu: 23.7.2018

Tuplakurkku yllätti voileipäpöydässä

Kaksi viipaletta yhdellä sivalluksella? Tämä kurkku kasvoi Krista Vahekosken kasvihuoneessa Huittisissa.

"Ihmettelimme tyttäreni Jennan kanssa kurkun ulkonäköä. Vasta kun leikkasimme siitä viipaleen, huomasimme, että sehän onkin hauska tuplakurkku. Otimme kurkusta siemeniä talteen, jospa ensi kesänä tulisi kaksinkertainen sato!" Krista Vahekoski nauraa.

Läheisyydenkipeät porkkanat ja pään kokoinen "laukaus"

Myös porkkanat kaipaavat hellyyttä, mikäli näitä juureksia on uskominen. Veijarit jäivät kiinni itse teosta Kaustisella, Sanna Uusivirran kasvimaalla. Kuva: Sanna Uusivirta.
"Porkkanat tuppaavat halailemaan toisiaan, kun niitä ei harvenna riittävän ajoissa. Siitä tunnistaa laiskan puutarhurin, mutta ovathan ne hupaisan näköisiä", kuvan ottanut Sanna Uusivirta sanoo.
Mitähän tämä tomaatti yrittää? Kuva: Sanna Uusivirta
Sehän on melkein pään kokoinen! Sanna huomasi jo keväällä kukintoa katsellessaan, että nyt on tulossa iso tomaatti. "Olen seurannut innolla tämän kasvamista ja odotellut, mikä on lopullinen koko." Lajike on 'laukaus', ja siemenet Sanna sai alun perin Facebook-ryhmän kautta. Kuva: Sanna Uusivirta

Porkkanat jumppaavat ja peruna matkii ankkaa

"Olen harrastanut puutarhanhoitoa 50 vuotta kotona ja mökillä. Puutarhastani löytyy kaikki lajikkeet, mitä näillä leveysasteilla kasvaa. Kun nostin nämä porkkanat, en voinut kuin nauraa", kertoo Pohjois-Pohjanmaan Pyhäjärvellä asuva Mirja Halkosalmi.
Sehän on ankka, tuumasi Mirja nostaessaan tämän perunan viime syksynä.

Kurkku vai viikinkivene?

Tämä persoonallinen ilmestys on ensimmäinen kasvihuonekurkku, jonka Tiina Forsvik on koskaan kasvattanut.

"Sain vuosi sitten äitienpäivänä lahjaksi kasvihuoneen, mutta viime kesä oli niin sateinen ja kylmä, ettei satoa juuri tullut. Tämä kurkku jää kyllä mieleeni erikoisen ulkomuotonsa takia. Mietin, tuleeko muista saman taimen kurkuista vastaavanlaisia, mutta ei, ne ovat olleet 'EU:n direktiivin mukaisia'", Tiina Forsvik Janakkalan Turengista kertoo.

Peukuttava paprika ja maireasti hymyilevä kurkku

Ei kaikkien tarvitse kasvaa samaan muottiin, tuumasi Eija Pitkälä nähdessään tämän paprikan. Komeus kasvoi Keudan ammattiopistossa Mäntsälässä, jossa Eija opiskelee puutarhuriksi.
Myös tämän muotovalion kurkun Eija bongasi koulullaan alkukesästä.

"On hauskaa, että kasvikset ottavat ottavat oman muotonsa ja ovat yksilöitä, vaikka tarkoitus onkin olla ykköslaatuinen. Vaikka ihminen haluaa muokata ja ohjata kasvua tietynlaiseksi, joskus joku kaveri sitten päättääkin muotoutua juuri omanlaisekseen. Ehkä sellainen hieman filosofinenkin näkökulma", Eija Pitkälä pohtii.

Kurkut kylki kyljessä

Heinolalainen Anni Ahokas kasvatti nämä kurkkukaverit tänä keväänä siemenistä, jotka hän sai Facebook-ryhmän siemenketjukirjeestä. Kurkkuja kasvattaessaan Anni kokeili ensimmäistä kertaa vesiviljelyä.

Romanttisia yllätyksiä

Nämä jing&jang-kurkut ovat kasvaneet Rinteen luomutilalla Kiikalassa. "Työntekijämme löysi hupaisat kurkut, ja lähetti niistä kuvan minulle", kertoo Mikko Jalonen.
Asiakas lähetti kuvan söpöistä sydänperunoista Mikolle. Perunat ovat kasvaneet Kyrössä, mutta ne on myyty Rinteen tilalla.
Sydänkö se on siinäkin? Tämä mahtava mötikkä on suurin luomupihvitomaatti, joka Rinteen tilalla on tänä kesänä kasvanut. Se painoi 895 grammaa.

Onko ruoho vihreämpää aidan toisella puolella?

"Ensimmäinen kurkku, ja sekin hirtti itsensä!", mietti Hanna Tarvonen nähdessään tämän kurkun. Kurkku kasvoi Hannan kasvihuoneessa Purmossa kuluvana kesänä. Verkkoaidan tarkoitus on toimia tukena taimille. Kuvan otti Hannan tytär Tina Tarvonen.

Palstalta löytyi söpö rakkauspinaatti

"Tänä vuonna pinaattisato on ollut valtava, vaikka kuivuus on vienyt monia kasveja. Leikkasin viljelylaatikosta ison korillisen pinaattia. Huomasin, että joukossa oli sydämenmuotoinen lehti. Rakkauspinaatti, ajattelin!", Helsingissä satoa kasvattava Anna kertoo.
Kommentoi »