Näyttelijä Jarkko Niemi opetteli neulomaan flunssan kourissa – näin syntyi kauluri Meillä kotonan ohjeella! "Olen aika hikari, virheet ärsyttävät"
Tee itse
Näyttelijä Jarkko Niemi opetteli neulomaan flunssan kourissa – näin syntyi kauluri Meillä kotonan ohjeella! "Olen aika hikari, virheet ärsyttävät"
Näyttelijä Jarkko Niemi neuloi lämpöisen kaulurin vain muutamassa päivässä, vaikkei hänellä juuri ole aiempaa kokemusta neulomisesta. Kaulurin jälkeen Niemen käsissä valmistuu hieman isompi projekti, kirjoituspöytä. "On sairaan nastaa nähdä, että oma tekeminen tuottaa jotain konkreettista."
Julkaistu 6.10.2022
Meillä kotona

Viime viikolla näyttelijä Jarkko Niemi kulutti aikaa sohvanpohjalla flunssan kourissa. Kun Netflix-maratonit ja kännykkäpelit eivät enää innostaneet, piti keksiä jotain tekemistä.

Somessa Niemen silmiin osui kivannäköinen kauluri. Niemi mietti, pitäisikö ostaa itselle vastaava. Googlessa vastaan tuli kuitenkin myös neulotun kaulurin ohje Meillä kotona -sivustolla.

– Tuli mieleen, että osaisinko tehdä kaulurin itse.

Edellinen neulontakokemus Jarkolla oli parin vuoden takaa. Silloin hän aloitti villapaidan neulomisen saatuaan siihen ohjeen ja materiaalit. Paita jäi kuitenkin kesken.

– Olin neulonut jonkin aikaa, kun tajusin, että paidasta oli tulossa väärän kokoinen.

Näyttelijä Jarkko Niemi on tuttu muun muassa Syke- ja Modernit miehet -sarjoista. 13. lokakuuta 2022 alkaen hänet nähdään Exit-sarjassa C Morella.

Kuvaustauoilla syntyi vino pino virkattuja pipoja

Virkkaaminen sen sijaan on näyttelijälle tutumpi juttu. Seitsemisen vuotta sitten Jarkko oli Rymättylässä elokuvan kuvauksissa. Edessä oli kolmen tunnin kuvaustauko, ja iPadin akku simahti. Peukaloiden pyörittelyltä pelasti näyttelijäkollega Iina Kuustonen, joka on Jarkon mukaan kova käsitöiden tekijä.

– Iinalla oli ylimääräinen virkkuukoukku ja lankaa. Hän kysyi, haluaisinko oppia virkkaamaan pipon. Ajattelin, ettei se onnistuisi. Eka pipo valmistui kuitenkin heti samana päivänä.

Lopulta virkkausinto levisi kuvausryhmässä, ja tauoilla valmistui iso kasa pipoja.

Virkatessaan Jarkko huomasi, että käsityöt antoivat hänelle tietynlaista rauhaa.

– Minulla on jonkinlaista keskittymisvaikeutta, niin kuin luovan alan työntekijöillä monesti tuppaa olemaan. Vaikka äänikirjaan on helpompi keskittyä, kun samalla tekee käsillä jotain.

"Uuden opetteleminen inspiroi. Luovan työn vastapainona on sairaan nastaa nähdä, että oma tekeminen tuottaa jotakin konkreettista."

"Ensimmäinen loppuun asti tekemäni neuletyö"

Kauluri syntyi lopulta Jarkon käsissä nopeasti. Hän aloitti perjantaina, ja maanantaina olikin jo valmista.

– Tämä oli ensimmäinen loppuun asti tekemäni neuletyö. Kirjoitetusta ohjeesta en ymmärtänyt alkuun mitään. Youtube-videoiden avulla pääsin kuitenkin eteenpäin.

Tältä valmis kauluri näyttää! "Olen aika hikari, virheet ärsyttävät. Pari kertaa purin työtä. Muutama virhe jäi, mutta ne ovat piilossa poolokauluksen alla." Kuva: Jarkko Niemi

Seuraavaksi luvassa: itse tehty kirjoituspöytä

Ainakaan vielä Jarkolla ei ole mielessä seuraavaa neuleprojektia. Sen sijaan työn alla on kirjoituspöytä, jota hän tekee itselleen puutyökurssilla.

– Uuden opetteleminen inspiroi. Luovan työn vastapainona on myös sairaan nastaa nähdä, että oma tekeminen tuottaa jotakin konkreettista.

Oletko sinä suunnitellut ja tehnyt käsityön, jolla on kiinnostava tarina? Tai onko sinulla läheinen, jonka käsissä syntyy oivaltavia luomuksia? Lähetä meille juttuvinkki!

Kommentoi »