Talven jäljiltä heräilevä pihamaa kylpee ilta-auringossa, kun Natalia Salmela esittelee ensimmäisessä puutarha-livessä pihamaataan muille innokkaille viherpeukaloille. Suuresta pihasta noin puolet on erilaisia istutuksia. Suunnitteilla on rakentaa pihalle ainakin oma hyötykasvipuutarha, jonka antimista voi valmistaa herkkuja ystäville ja perheelle sekä japanilainen kivipuutarha. Ensin on kuitenkin elvytettävä nurmikko, laitettava penkit ja perennat kuntoon sekä lannoitettava pihan vanhat tuija- ja alppiruusupensaat. Edessä on koko kesän projekti – tule seuraamaan, miten puutarha saadaan kukoistamaan!
Miten piha laitetaan talven jäljiltä kuntoon?
Lumen alta paljastuva piha on usein ankean näköinen. Ankaran haravoimisen sijaan kannattaa levittää lehtikerrokset tasaisesti, pilkkoa törröttävät varret silpuksi maan pintaan ja levittää vanhan maa-aineksen päälle Istutuskatetta. Kekkilän uusi lannoittava Istutuskate ravitsee maaperää ja tekee pihasta siistin näköisen.
Nata on aloittanut pihatalkoot levittämällä Istutuskatetta reilusti kukkapenkkiin ja havukasvien juurille suojaamaan maan pintaa. Istutuskate sopii niin vastaistutetuille kuin vanhemmillekin penkeille, sillä se parantaa kasvien kasvua. Istutuskatteen käyttö keväällä helpottaa puutarhanhoitoa pitkin kesää, kun rikkakasvien siemenet eivät pääse itämään ja kastelun tarve vähenee.
– Monivuotiset rikkakasvit kannattaa nyppiä keväällä, kun ne on voimattomia ja levittää sitten päälle Istutuskatetta. Kukkapenkille katetta levittäessä kannattaa olla varovainen, ettei vahingoita kukkia, Nata vinkkaa.
Pihan muut kasvit ja nurmikko on hyvä lannoittaa keväällä, kun maa on vielä kosteaa. Kekkilän Kevätlannoite PLUS+ on hyvä yleislannoite, joka sopii muun muassa nurmikolle, marjapensaille, perennoille ja hedelmäpuille. Lannoitteessa on nopeasti vaikuttavia mineraaliravinteita sekä maata parantavaa luonnonlannoitetta kierrätysraaka-aineista. Pölyämättömiä rakeita on helppo levittää käsin.
– Lannoite on kasveille kuin ruokaa, ja siksi sen lisääminen on niin tärkeää keväällä, Nata muistuttaa.
Pihalla oleva jättikokoinen alppiruusu on puutarhurin silmäterä. Nata vinkkaa nyppimään vanhat kukinnot käsin, jotta pensas näyttää nätimmältä ja kukkii paremmin. Myös mullan lisääminen tekee hyvää rodoille, joiden hieno juuristo on maan pinnassa.
Myös ikivihreät havukasvit vaativat huomiota, vaikka usein ajatellaan, että ne pärjäävät omillaan. Nuoret tuijat on tärkeää suojata kevätauringolta helmikuussa huputtamalla ne varjostusverkolla. Suojat on aika ottaa pois, kun maa on sulanut ja kasvit saavat jälleen vettä juurillaan. Tuija-aitojen lannoittamiseen sopii uusi Kekkilän Havu- ja rodolannoite PLUS+, joka on monivaikutteinen erikoislannoite havuille. Reilu kastelu lannoittamisen jälkeen virkistää tuijia ja saa ne hyvään kasvuun. Jos oksat sojottavat talven jäljiltä eri suuntiin, voi niitä sitoa löyhästi pystyyn kesän ajaksi. Nata aikoo siistiä omaa tuija-aitaansa puutarhasaksilla, sillä tuijat kestävät hyvin myös leikkaamista.
Seuraavassa puutarha-livessä Nata perustaa hyötykasvipuutarhan pihan viljelylaatikoihin. Pihalla odottaa jo lavallinen Kekkilän luonnonmukaista puutarhamultaa – tule siis linjoille katsomaan, miten viljelylaatikot rakennetaan, mikä on paras lannoite omaan luomupuutarhaan ja miten kasvit ja yrtit istutetaan. Seuraavaan puutarha-live lähetetään keskiviikkona 25.5. klo 17.00 @natasalmela Instagramissa.