Näkösuoja kostealle pihalle
Piha ja puutarha
Näkösuoja kostealle pihalle
Mikä sopisi näkösuojaksi kostealle pihalle? Nättien kukkien vaarana on, että ne poimitaan pois. Pitääkö rakentaa aita? Vai onko olemassa kauniita kukkia, joissa on paljon piikkejä ja ihana tuoksu?
12.9.2013
 |
Kotivinkki

Hiekkapitoinen maa läpäisee veden nopeasti, mutta ilmeisesti kosteus johtuu maan savipitoisuu­desta. Myös maaston muodot ja va­loisuus vaikuttavat.

Salaojittaminen on toimiva rat­kaisu, jos vesi seisoo. Vaihtoehtoi­sesti kasveille voi tehdä kohopen­kin, eli 20–30 senttiä ympäröivää maata korkeamman kasvualustan. Se perustetaan siten, että vanhaan kasvualustaan sekoitetaan hiek­kaa. Päälle tehdään kumpumainen kohopenkki, johon käytetään hie­kansekaista multaa. Kohopenkki toimii kaikille kasveille kosteikko­kasveja lukuun ottamatta.

Kosteassa kasvualustassa viih­tyy muun muassa pihlaja-angervo, joka kukkii kermanvärisin kukin ja ei piittaa, vaikka oksia katkottai­siin. Myös kermanvaaleat kukinnot tekevä töyhtöangervo on hyvä kasvi kosteaan maahan. Molemmat toimivat kesällä näkösuojana. Ruo­hovartisina kasveina ne kuolevat syksyllä ja kasvavat keväällä uu­delleen. Valo-oloista riippuen myös piikkinen, mutta viehättävästi kuk­kiva pensasruusu saattaisi olla hy­vä vaihtoehto. Esimerkiksi juhan­nusruusu kukkii kauniisti, tuoksuu hyvälle ja tarjoaa näkösuojaa.

Tehokkaimman näkösuojan ja kuluneston saa kiinteästä aidasta. Aidanvierustan kosteassa, savipi­toisessa maassa menestyviä pen­saita ovat muun muassa orapihlaja ja erilaiset pajut, kuten punapaju, viitapihlaja-angervo ja pajuanger­vo. Syreenit menestyvät myös sa­vipitoisessa maassa. Kapea, korkea vaihtoehto hiekkamaahan on iso­tuomipihlaja. Kysy sopivia lajeja puutarhamyymälöistä.

Kotivinkin asiantuntija Tarja Marjomaa Kuvitus Markus Pyörälä

Kotivinkki 14/2013

Kommentoi »