Unelmien Talo&Koti

Näitä kannattaa etsiä kirpparilta! Kukkopillit, kasviot & 10 muuta kotien kestosuosikkia

Näitä kannattaa etsiä kirpparilta! Kukkopillit, kasviot & 10 muuta kotien kestosuosikkia
Nämä retrotuotteet noukitaan nopeasti myyntipöydiltä parempaan talten! Harkitusti valittujen vanhojen tavaroiden avulla luot kotiisi trendikkään kotoisan tunnelman.
Julkaistu: 21.9.2021

1. Kasviot tauluiksi seinälle

Nämä kasvit on kirjailtu taitavasti ristipistoin. Jos taidot eivät riitä, toteuta kauniit seinätaulut perinteiseen tyyliin kehystämällä kuivatut kasvit. Kasvioiden lisäksi myös erilaiset ristipistotyöt ovat suosittuja kirpparilöytöjä.

Onko koulussa kerätty kasvio vielä tallessa? Kirppareilla on kaupan vanhoja kasvistoja, joiden sivuja voi kehystää vaikka kesämökin kukkatauluiksi. Erilaisia opetustauluja käytetään sisustuksessa nyt paljon, ja siksi niitä huudetaan huutokaupoista ja etsitään kirppareilta innokkaasti.

Kehystämällä kuivatut kasvit seinälle, saat kauniin muiston arjen keskelle.

Koululaiset pantiin keräämään kasveja jo 1860-luvulla. Keruu jatkui reilut sata vuotta, kunnes havaittiin, että harvinaiset lajit alkoivat olla paikoin uhanalaisia. Kasvioita alettiin myös pitää turhanpäiväisinä.

Nykyään kasviot tehdään pääosin digitaalisina ja lähetetään opettajalle sähköpostilla. Kasvilistat jaetaan oppilaille etukäteen. Seiskan arvosanan saa 14 kasvilla, kymppiin tarvitaan 26 lajia. Käytäntö palautettiin, kun huomattiin, etteivät koululaiset tunne enää kasveja.

Vanhat kasviot ovat hauraita papereita narulla sidotussa pahvikansiossa. Kun kehystät kauneimmat lehdet lasin alle, niistä on iloa kotona pitkään.

2. Pidä silmällä räsymattoja

Räsymatot ovat kirppisten kestosuosikkeja ja häviävätkin yleensä myyntipöydistä nopeasti. Ne kuuluvat suomalaisiin koteihin vastaansanomattomasti, ja käsinkudottu matto saa nuorenkin sukupolven innostumaan kodikkaasta sisustuksesta.

Suomessa on kudottu mattoja jo yli kaksisataa vuotta, luultavasti kauemminkin. Idea perustui jo alun perin kierrätykseen: kudetta leikattiin vanhoista, käytöstä poistetuista kankaista, kuten lakanoista. Sota-aikaan tekstiilejä ei riittänyt mattoihin, joten kuteeksi kelpasivat jopa voipaperi ja kaislat.

Käsinkudottu matto saa nuorenkin sukupolven innostumaan kodikkaasta sisustuksesta.
Pitkät räsymatot toimivat kapeissa tiloissa. Entisaikaan matoilla saatettiin peittää koko lattia asettamalla pitkät ja kapeat matot vieri viereen, jopa päällekkäin.
Alkuun matot olivat yksinkertaisia ja melko yksivärisiä, koska värikkäitä kuteita ei ollut. Kun 1900-luvulla alettiin valmistaa värikkäitä puuvillakankaita, mattoihin ilmestyivät iloiset raidat. Sidoksetkin monipuolistuivat.

3. Kerää koko kokoelma kukkopillejä

Suloiset kukkopillit ovat lystikäs yksityiskohta kodissa kuin kodissa. Niillä moderniinkin kotiin saa tuulahduksen perinteistä kodikkuutta. Jos innostuit kukkopillien keräilystä vasta nyt, uuden kokoelman kerääminen ei ole temppu eikä mikään, sillä tarjontaa on runsaasti.

Nämä kukkopillit asuvat 50-luvun kodissa.

Tuttu kukkopilli on astiahuiluksi kutsuttu soitin, jonka puhallusaukot ovat kyljissä ja rinnassa. Suomeen ensimmäiset kukkopillit tulivat 1800-luvulla. Perinteinen suomalainen kukkopilli on saanut mallinsa nykyään Venäjälle kuuluvassa Kyyrölässä 1900-luvun alussa. Kyyröläläiset olivat käyneet valuopissa venäjällä.

Kukkopillikokoelman kerääminen ei ole temppu eikä mikään, sillä tarjontaa on runsaasti

Kyyrölän mallin mukaisia kukkopillejä valetaan yhä Kyyrölän Savessa Hämeenlinnassa. Tekijät ovat silloisten saventaitajien jälkeläisiä. Kyyrölän kukon tunnistaa helmistään ja Viipurin kukon puolestaan päässä olevasta värilasitteesta.

Kukkopillit katselevat ulos ikkunalaudalla. Alun perin kukot olivat leluja. Keräilykohteita niistä tuli vasta myöhemmin.
Alkuun kukkopillit jätettiin savenruskeiksi, kunnes keksittiin ruveta kastamaan kukon pää maaliin. Pikkuhiljaa kukot alkoivat koreilla monenkirjavissa väreissä.

Pidä silmällä kirpparilla tai kierrätysryhmissä myös näitä:

Muhkeat täkit ovat kirppishaukkojen tähtäimessä.
Rakastatko sinäkin maatuskoja? Ei muuta kuin kirpparipöytiä kaivelemaan!
Emännänkaappi on tuunaajan haaveiden kirppislöytö.
Retrokartta tuo iloa ja väriä seinälle.
Kukkapöydät ovat viherkasvibuumin myötä haluttuja kodin kalusteita.
Opetustaulut ovat olleet jo pitkään sisustajien suosikkeja.
Ole tarkkana, jos joku tarjoaa vaikkapa kierrätysryhmässä vanhaa rautasänkyä. Ne ovat monen haavelistalla.
Nostalgiset lelut ovat erityisesti aikuisten mieleen.
Matkalaukkupinot ovat tuttu näky keräilijöiden kodissa.
Kommentoi »