Näin valitset kuivakäymälän – asiantuntijan vinkit

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Biolan
Näin valitset kuivakäymälän – asiantuntijan vinkit
Kuivakäymälä on olennainen osa mukavaa ja ympäristöystävällistä mökkeilyä. Olipa mökki kovassa tai vähäisessä käytössä, jokaiselle niistä löytyy siisti, toimiva kuivakäymälä. Valitse kompostoiva, erotteleva, polttava tai jäädyttävä malli. Biolanin asiantuntija neuvoo, millainen huussi sopii juuri sinun käyttöösi.
Julkaistu 23.6.2020

Huussi on yksi tärkeimmistä mökkeilymukavuuteen vaikuttavista asioista. Monelle ulkohuussi luo aitoa mökkitunnelmaa, nykyaikaisessa kuivakäymälässä asioi herkkänenäisinkin mökkivieras nyrpistelemättä.

Sisätiloihin sijoitettua kuivakäymälää arvostavat etenkin lapset, nuoret ja liikuntarajoitteiset ihmiset. Lisäksi sisällä oleva vessa lisää turvallisuutta sateella ja kylmänä vuodenaikana, kun iltatoimet ja yölliset vessareissut sujuvat ilman hämärillä kulkuväylillä liukastelua. Se myös pidentää mökkikautta tuntuvasti.

Luonnon helmasta nauttiva mökkiläinen voi vähentää ympäristön kuormitusta valitsemalla kuivakäymälän. Sen sijoittamisessa sekä jätteiden jälkikompostoinnissa tulee noudattaa kunnan jätehuolto- ja ympäristönsuojelumääräyksiä.

Ympäristöystävällinen kuivakäymälä mahdollistaa typen ja fosforin kierrättämisen paikan päällä kasvien lannoitteeksi. Eloperäinen aines parantaa myös maan rakennetta sekä veden- ja ravinteiden pidätyskykyä.

Kuivakäymälä on myös taloudellinen. Sen asentaminen sujuu vesivessaa helpommin ja säästöä tuovat vesilaskun pieneminen ja jätevesien käsittelyn helpottuminen. Kun mustia vesiä ei muodostu, jätevedet voi yleensä käsitellä omalla tontilla harmaavesisuodattimella.

Suoraan lattiapinnan päälle asennettava Biolan Erotteleva Kuivikekäymälä on helppokäyttöinen ja siisti käymälä päivittäiseen käyttöön.

Vinkit kuivakäymälän valintaan:

Moni kamppailee juuri nyt saman ongelman kanssa: mikä huussi sopisi juuri meidän mökille? Pyysimme valintaan apua Biolanin tuoteasiantuntija Katja Havukaiselta. Hän vastasi kuivakäymälän valintaan koskeviin mökkiläisten kysymyksiin.

1. Mökkeilemme satunnaisesti ja vain lyhyitä aikoja. Millainen vessa sopii meille?

Biolan Kompostikäymälä eco on ylivoimaisesti mukavin malli myös silloin, kun mökillä oleskellaan harvakseltaan. Säiliö on tilava, joten tyhjennysväli on pitkä, jos sitä käytetään vain satunnaisesti. Kompostikäymälän etuna on se, että sinne voi nakata myös keittiön biojätteet.

Säiliö tyhjennetään tarvittaessa mökkikauden aikana, lopulla tai vasta keväällä, jolloin kompostoituminen on saanut jatkua talven yli. Säiliöstä tyhjennetään yleensä vain puolet massasta, eli vanhin massa pohjalta. Uudempi massa jätetään jatkamaan kompostoitumista.

Keväällä ennen mökkikauden alkamista säiliötä voi kuitenkin tyhjentää reilummin, ja poistaa jo kompostoituneen osan massassa ja levittää sen koristekasveille katteeksi.

Lattiatason päälle asennettavat Biolan Simplett ja Biolan Erotteleva Kuivikekäymälät ovat helpoimpia asentaa. Neste ja kiinteä jäte erottuvat istuinosassa. Näin massa mahtuu pieneen säiliöön, ja käymälä on helppo sijoittaa pieneenkin tilaan.

Nestettä kertyy 1–1,5 litraa käyttäjää kohden vuorokaudessa. Se sopii kompostin tehoaineeksi ja kastelulannoitteeksi koristekasveille. Kiinteä aines kompostoidaan kompostorissa.

2. Käytämme mökkiä ahkerasti ja isolla porukalla. Pitääkö huussia tarkkailla ja tyhjentää tämän tästä?

Tilava Biolan Populett 200 -säiliö helpottaa kompostikäymälän käyttöä ja hoitoa, kun huussin ovi käy tiuhaan. Populett on reilumman kokoinen malli, jota käytetään yleisö-wc:nä esimerkkisi luontokohteissa. Huolettomuutta ja vaivattomuutta lisää myös erillinen Populett 200 vaihtosäiliö, joka siirretään täyttyneen astian tilalle. Tällöin täysinäinen säiliö ehtii kompostoitua multamaiseksi massaksi, jota on miellyttävä käsitellä ja levittää.

Hyvä vaihtoehto on myös perinteinen Biolan Kompostikäymälä eco. Siinä on iso säiliö, joka on riittävä 4-henkisen perheen tarpeisiin.

On myös hyvä käyttää riittävästi huussikuiviketta jokaisen huussikäynnin jälkeen, sillä se edistää massan maatumista.

Myös mökkivieraat kannattaa opastaa lisäämään kuiviketta 2–3 desiä jokaisen käynnin jälkeen, jotta kompostoituminen etenee tehokkaasti.

3. Mökkeilemme ympäri vuoden. Miten vältymme yöllisiltä reissuilta pihan perukoille?

Hyvä vaihtoehto sisätiloihin ja myös kompostikäymälän kaveriksi on Biolan Icelett pakastava kuivakäymälä, joka jäädyttää jätteen nopeasti ja hajuttomasti.

Malli vaatii vain sähköä, joten mökki voi olla tarvittaessa talven kylmänä. Asentamisessa kannattaa kuitenkin huomioida tilassa olevat lämmönlähteet tulisijasta patteriin, sillä ne lisäävät laitteen energiankulutusta. Jäte jälkikompostoidaan esimerkiksi Biolan Mökkikompostorissa, jonne lisätään reilusti kuiviketta.

Pakastava Biolan Icelett on helppo asentaa erilaisiin kohteisiin. Nopea jätteen jäätyminen takaa hajuttomuuden.

4. Haluamme kierrättää huussin ravinteet puutarhakasveille. Mitä kannattaa huomioida?

Ympäristöystävällinen ja siisti Biolan Kompostikäymälä eco kompostoi kiinteän aineen ja kerää suotonesteen talteen. Se sopii myös talousjätteen kompostointiin.

Kuivakäymälän valinnassa kannattaa huomiota kiinnittää esimerkiksi säiliön kokoon, lämpöeristykseen ja ilmanvaihtoon. Käyttäjältä huussi edellyttää riittävää kuivikkeen käyttöä, jotta tuotokset maatuvat nopeasti ja hajuttomasti. Jätösten peitoksi tarvitaankin 2–3 desilitraa Biolan Komposti- ja Huussikuiviketta niin pienen kuin isommankin asioinnin jälkeen.

Säiliöstä tyhjennetyn massan voi levittää keväällä tai kesällä katekompostiksi koristekasveille. Syötäville kasveille sitä voi levittää vähintään vuoden jälkikompostoinnin jälkeen.

Ravinnepitoinen suotoneste sopii sellaisenaan kompostin typpilähteeksi. Se tehostaa etenkin ravinneköyhän ja hiilipitoisen puutarhakompostin maatumista. Hiilipitoisia aineksia, kuten männyn neulasia ja puiden lehtiä, voi kertyä mökkioloissa paljon.

Suotoneste sopii myös koristekasvien lannoitukseen keväällä ja kesällä. Turvallinen laimennussuhde useimmille kasveille on 1:5.

5. Sopiiko kuivakäymälä valmismökkiin, jonka piirustuksessa on paikka vesivessalle? Haluamme myös välttyä huussijätteiden jälkikompostoinnilta.

Vesivessan korvaajaksi sopii parhaiten Cinderella Comfort -polttava malli, joka on käyttäjälleen miellyttävä ja vaivaton. Se on myös turvallinen käyttää, sillä poltto keskeytyy aina, kun istuimen kansi avataan.

Jätteistä jää jäljelle tuhkaa, jota kertyy vain noin kupillinen käyttäjää kohti kuukaudessa. Tuhka sopii lannoitteeksi kaikille kasveille ja sen voi kierrättää biojätteen mukana tai sirotella talousjätekompostin joukkoon.

Koska kompostoitavaa jätettä tai suotonestettä ei kerry, polttava malli on ihanteellinen esimerkiksi luonnontilaiselle ja kallioiselle mökkitontille sekä pohjavesialueelle.

Vesivessaan verrattuna kuivakäymällä on monia etuja, kuten säästö vesilaskussa sekä jäteveden käsittelyn helpottuminen. Cinderella Comfort toimii sähköllä, mutta ei vaadi vettä, viemäröintiä tai erillistä säiliötä.

Kuivakäymälöiden vertailu

Kompostoiva kuivakäymälä

Käyttöaika: Ympäri vuoden, mutta jäätyminen lopettaa jätteiden hajoamisen. Säännöllisessä talvikäytössä tarvitaan iso säiliö ja varasäiliö.

Sijoittaminen: Sopii hyviin vanhaan tai uutteen huussiin tai ulkorakennukseen.

Vaatii: Poistoilmaputken, kuiviketta ja mahdollisille jälkikompostoinnille puutarhakompostorin tai kompostikehikon.

Kiinnitä tuotteen valinnassa huomiota: Säiliö on tilava ja lämpöeristetty, ilmanvaihto toimii painovoimaisesti. Laite kompostoi myös talousbiojätettä. Tyhjennys on helppoa alaluukusta ulkokautta.

Muuta: Ylivoimaisesti suosituin kuivakäymälä. Hajuton ja mukava käyttää.

Polttava kuivakäymälä

Käyttöaika: Ympäri vuoden.

Sijoittaminen: Sopii hyvin kylmiin ja lämpimiin sisä- ja ulkotiloihin tai vaikka sisävessan tilalle.

Vaatii: Sähköä ja ilmanvaihdon. Polttava käymälä voi toimia myös kaasulla, toki silloinkin vaatii hieman sähköä.

Kiinnitä tuotteen valinnassa huomiota: Laite perustuu suljettuun ilmankiertojärjestelmään. Laite on turvallinen myös lapsiperheissä, koska poltto keskeytyy kun istuinkansi avataan. Ei vaadi vettä, viemäriä tai säiliötä.

Muuta: Laadukkaalla tuotteella päästään vesivessan käyttömukavuuteen.

Pakastava kuivakäymälä

Käyttöaika: Ympäri vuoden.

Sijoittaminen: Sopii asuintiloihin sisävessan tilalle. Ihanteellinen huonelämpötila on 10–20 astetta.

Vaatii: Sähköä, jätepusseja sekä jälkikompostoinnille talousjäte- tai puutarhakompostorin.

Kiinnitä tuotteen valinnassa huomiota: Ei vaadi vettä, viemäriä tai tuuletusputkea. Jäte jäätyy nopeasti ja laite on siksi hajuton. Käyntiääni on hiljainen.

Muuta: Helppo asentaa.

Erotteleva kuivakäymälä

Käyttöaika: Riippuu laitteen sijoittelusta. Lämpimissä tiloissa voidaan käyttää ympäri vuoden, kylmissä tiloissa talvisin vain satunnaisesti.

Sijoittaminen: Voidaan sijoittaa esimerkiksi asuintiloihin tai ulkohuussiin.

Vaatii: Kuiviketta, jälkikompostointipaikan ja tuuletusputken.

Kiinnitä tuotteen valinnassa huomiota: Joissain laitteessa on helppokäyttöinen kuivikkeen annostelija. Voi asentaa suoraan lattiapinnan päälle. Laite on helppokäyttöinen ja helppo pitää puhtaana.

Muuta: Kiinteät jätökset mahtuvat todella pieneen tilaan virtsan erottelun takia ja siksi tyhjennysväli voi olla pitkä. Nestettä kertyy 1–1,5 litraa käyttäjää kohden.

Kommentoi »