Näin syntyy maailman ylellisin peti – sänkyjen Porsche

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Hästens
Näin syntyy maailman ylellisin peti – sänkyjen Porsche
Harva arvaa sänkykaupoilla kulkiessaan, millainen käsityötaidonnäyte yksittäinen vuode saattaa olla. Maailman ylellisimmät sängyt valmistetaan luonnonmateriaaleista käsityönä monien eri vaiheiden kautta.
Köpingin kunnasta Keski-Ruotsista löytyy legendaaristen siniruudullisten laatusänkyjen alkulähde. Niitä on tehty Hästensin verstaalla pitkälti käsityönä jo lähes 200 vuotta. Pehr Adolf Janson perusti perheyrityksen vuonna 1852. Aluksi Hästensin avaintuote olivat satulat, mutta kun autot alkoivat tulla muotiin, perustajan poika Per Thure Janson tekee viisaan päätöksen ja hän keskittää yrityksen tuotannon hevosenjouhipatjoihin, tuoleihin ja tyynyihin.
Per Thure ja hänen poikansa David Janson kasvattavat edelleen satuloiden ja valjaiden valmistusta, mutta tekevät samalla entistä enemmän sänkyjä. Vuonna 1917 perheyrityksen kolmas sukupolvi David Janson kuitenkin uskoo, että vuoteissa on tulevaisuus ja Hästens keskittyy täysin sänkyjen valmistamiseen.
Samana vuonna tehtiin ensimmäinen Hästensin logo. Hästensin nimestä ja logosta yhä löytyvä laukkaava hevonen viittaa siis sekä satuloihin että keskeiseen luonnonmateriaaliin jota patjoissa käytetään – hevosenjouhiin!
Vaikka Hästensin sängyt ovat kiirineet vuosikymmenten aikana maailmanmaineeseen, jokainen vuode valmistetaan yhä Köpingin kotoisan pienellä verstaalla, sillä valmistusprosessi on aikaa vievä, tarkka ja suurta käsityöläisammattitaitoa vaativa. Yksittäinen sänky kulkee eri työvaiheissa lukuisien kokeneiden käsiparien kautta.
Monet tehtaan työntekijöistä kuuluvat Hästensin perheeseen useammassa sukupolvessa.
Patjojen sivujen ompeleminen on rakentamisen haastavin osuus, sillä ompelija ei saa pistää patjaan suurella neulallaan yhtään virhepistosta eikä lanka saa katketa. Ompeleiden tehtävä on pitää täytteet paikallaan ja patja ryhdissä. Työvaiheesta huolehtivatkin verstaan kokeneimmat konkarit. Yksikään uusi työntekijä ei pääse koskaan suoraan tikkaushommiin töihin tullessaan.

Luonnonmateriaalien uskomattomat ominaisuudet

Luksusvuoteiden valmistuksessa kaikki lähtee materiaalivalinnoista. Hästensin sängyt rakentuvat huolellisesti valituista, korkealaatuisista luonnonraaka-aineista, joiden ominaisuudet tekevät valmiista tuotteesta hengittävän, ekologisen ja huomattavan pitkäikäisen.
Hästensin sänkyjen tavaramerkki on tuttu siniruudullinen kuosi.
Sänkyjen runko on jykevää ruotsalaista mäntyä ja pehmusteet puuvillaa, villaa, hevosenjouhta ja pellavaa. Hevosenjouhi on supermateriaali, jonka vertaista on hankala löytää. Jokainen yksittäinen jouhi toimii sängyssä jousen lailla ja tukee siten patjan sisäistä, varsinaista jousitusmekanismia. Sängyn valmistuksessa käytetyt hevosenjouhet muodostavat patjaan myös luontaisen ilmastointijärjestelmän. Jouhet ovat rakenteeltaan onttoja ja ne kuljettavat ilmastointikanavan lailla nukkujan iholta kosteutta ja lämpöä pois ja raikasta ilmaa tilalle. Jouhien ansiosta sänky tuntuu miellyttävältä hikiselläkin säällä.
Pellava taas poistaa staattista sähköä ja vaikuttaa sängyn akustiikkaan tehden siitä hiljaisen. Villan suuria etuja on sen paloturvallisuus ja ihmeellinen kyky pitää viileässä lämpimänä ja kuumassa viileänä. Villa on erittäin kestävä materiaali ja se pystyy imemään itseensä jopa 30 prosenttia painostaan vettä tuntumatta lainkaan kostealta.
Käsityön jälki on virheetöntä.
Pellava, puuvilla ja villa muodostavat yhdessä luonnonkuitujen kärkikolmikon. Jokaisella kuidulla on erinomaiset hengitysominaisuudet ja tarkkaan mietitty kokonaisuus varmistaa, että käyttäjä voi uinua optimaalisissa lämpöolosuhteissa. Yksikään tekokuitu ei pysty painimaan ominaisuuksiltaan samassa sarjassa.

Parempi uni tarkoittaa parempaa elämää

Keskiverto ihminen nukkuu peräti kolmasosan elämästään, joten ei ole aivan sama, mihin itsensä illalla oikaisee. Laadukas uni tarkoittaa laadukkaampaa elämää.
Hästensin sängyt on tehty kestämään. Sänkyjen jousisto on suunniteltu niin, että se ei ”väsy” vuosien varrella, vaikka nukkujan paino vaihtelisi. Niinpä valmistaja antaakin sängyn rungolle ja jousille 25 vuoden takuun. Todellisuudessa sängyt kestävät vieläkin pidempään.
Mielenkiintoinen fakta on, että jopa neljä viidestä valitsee Hästens-sänkyynsä legendaarisen sinivalkoruudullisen kuvion. Valinnanvaraa kuitenkin löytyy ja erikoistilauksena on saatavana myös yksilöllisiä ratkaisuja.
Sänky voi parhaimmillaan olla koko sisustuksen keskipiste.
Vertaus ylelliseen urheiluautoon ei ole tuulesta temmattu. Hästens on esimerkiksi Ruotsin kuninkaallisten hovitoimittaja. Hästensin premium-mallin Vividuksen hinta on korkea, mutta toisaalta maailman ylellisimmän vuoteen valmistamiseen menee yhteensä 45 päivää ja erikoistiimiin kuuluu yhdeksän huippuammattilaista.
Vividus-sänky on Hästensin ylellisin malli. Katso erilaiset sänky- ja kuosivaihtoehdot täältä!
Kommentoi »