Näin suunnittelet unelmiesi kylpyhuoneen – lue asiantuntijan vinkit!
Mainos: IDO
Näin suunnittelet unelmiesi kylpyhuoneen – lue asiantuntijan vinkit!
Kylpyhuoneen suunnitteluun kannattaa käyttää aikaa, on kyse sitten täysin uudesta kohteesta esimerkiksi omakotitalossa tai remonttikohteesta. Lue asiantuntijan vinkit, joiden avulla loihdit toimivan ja kauniin kylppärin!
Julkaistu 6.5.2021

Kylpyhuone on paikka, jossa puhdistaudutaan ja rentoudutaan, ja siksi myös tilan tulisi olla siisti ja toimiva. Kalusteiden valinnalla on suuri merkitys tilan viihtyisyyteen ja toiminnallisuuteen. Suunnittelussa kannattaa pohtia huolella, millaiseen käyttöön ja kenen käyttöön kylpyhuone tulee – se määrittelee pitkälti koko tilan luonteen.

– Nyt halutaan kylpylämäistä tunnelmaa sekä seesteistä ja esteettistä ilmettä. Seinälle nostettavat kalusteet tuovat tilaan ilmavuutta ja avaruutta, sanoo IDO:n näyttelyemäntä Nina Lehtonen.

Luonnolliset sävyt tuovat lämpöä ja seesteisyyttä kylpyhuoneeseen. Kalusteiden määrää kannattaa pohtia huolella, jotta kylpyhuoneesta ei tule ahdas. Kalusteet: IDO Glow -kalusteet, IDO Reflect -tasopeili.

Kylpyhuoneeseen ei kannata tuoda liikaa kalusteita tai tavaraa, jotta se on helppo pitää puhtaana. Aiemmin kylpyhuonekalusteet olivat lattialla seisovia kaapistoja, mikä vaikeutti myös puhtaanapitoa ja tekivät tilasta raskaan oloisen.

Etenkin vanhoissa asunnoissa kylpyhuoneet voivat olla pieniä, eikä kylpyhuoneremontissa välttämättä ole mahdollista tehdä kovin radikaaleja tilallisia ratkaisuja. Siksi kalusteiden mitoituksella ja määrällä on suuri merkitys.

Vanhoissa asunnoissa myös sähkömääräykset määrittelevät kalusteiden sijoittelua, ja ne kannattaa aina tarkastaa urakoitsijalta tai Tukesista.

Moderneissa suihkukaapeissa on usein sadesuihkut, jotka ovat suosittuja. Ne tuovat arkeen pientä luksusta. Suihkukaapin sijoittelussa kannattaa huomioida, että sinne on helppo kulkea. Kalusteet: IDO Showerama 10-5 -suihkukaappi, IDO Elegant -alakaappi ja -tasoallas, IDO Reflect -tasopeili.

Elämäntilanteen muutokset on myös hyvä huomioida kylpyhuoneen suunnittelussa: tarvitaanko jossain vaiheessa kenties tilaa vauvan pesupaikalle tai rollaattorille tai pyörätuolille? Erilaiset tukikahvat ovat myös tärkeitä etenkin iäkkäämpien asunnoissa.

Kylpyhuoneen siisteyteen voi myös vaikuttaa suunnitteluvaiheessa: kun kalusteet nostetaan seinille, on siivoaminen helppoa. Intohimoiset sisustajat ovat suosineet viime aikoina myös erilaisia malja-altaita tai upotettuja pesualtaita, mutta jos helppohoitoisuus on tärkeää, on yhtenäinen posliiniallas paras valinta.

Seinälle nostetut kalusteet ja wc-istuin tuovat kylppäriin avaruutta ja helpottavat siivousta. Kalusteet: IDO Elegant -avohylly peilillä, IDO Glow 66 -seinä-wc, Geberit Sigma50 -huuhtelupainike.

Lue IDO:n näyttelyemäntä Nina Lehtosen vinkit kylpyhuoneen suunnitteluun!

1. Huomioi koko perheen tarpeet

”Mieti, mitä kylpyhuoneessa tarvitaan ja ketkä sitä käyttävät ja millaisia toimintoja sinne tarvitaan. Kalusteet kannattaa mitoittaa aitojen tarpeiden mukaan: mitä kylpyhuoneessa säilytetään ja kuinka paljon säilytystilaa tarvitaan. Jotkut haluavat myös siivouskaapin kylpyhuoneeseen, jos sille ei ole muuta tilaa. Lapsiperheisiin halutaan usein myös amme. Porealtaita halutaan enää harvemmin, ja ne vaativat aina myös sähkökytkennän. Mieti myös valaistusta. Pelkkä peilikaapin valo ei välttämättä riitä, ja usein kylpyhuoneremontissa onkin fiksua tehdä esimerkiksi alaslaskettu katto, johon voidaan upottaa yleisvalaistusta.”

Ammeen suosio on säilynyt vuodesta toiseen. Amme ei tarvitse sähkökytkentää toisin kuin poreallas. Ne voi myös verhoilla kauniisti esimerkiksi laatoilla. Kalusteet: IDO Seven D -kylpyamme.

2. Valitse oikean kokoiset kalusteet

”Jos tila on pieni, kannattaa valita kalusteita pienellä syvyydellä. Kalusteiden sijoittelulla on suuri merkitys toiminnallisuuden kannalta: jos kalusteissa on iso laatikosto, kannattaa varmistaa, että se sopii myös aukeamaan kunnolla eikä esimerkiksi wc-istuin ole tiellä. Kalusteiden materiaalit on suunniteltu kosteisiin tiloihin, mutta ne eivät silti kestä suoraa vesisuihkua. Tämä kannattaa muistaa etenkin lapsiperheissä. Kalusteiden määrä riippuu siitä, kuinka paljon säilytystilaa tarvitaan. Nykyään käytetään kaappien sijaan laatikostoja, joissa on sisäänrakennettuja tai erillisiä lokeroja. Usein ihmisillä on aivan liikaa tavaraa kylpyhuoneissa. Jos tavaraa kuitenkin kertyy luonnollisesti paljon, kannattaa allaskaapin seuraksi ottaa vaikka pystykaappi.”

Peilikaapin valaistus ei välttämättä ole riittävä, ja siksi kylpyhuoneeseen kannattaa miettiä myös hyvä yleisvalaistus. Pystykaappi tuo lisätilaa säilytykseen. Kalusteet: IDO Light -alakaappi ja -tasoallas, IDO Light -korkeakaappi, IDO Reflect -peilikaappi.

3. Muista helppohoitoisuus

”Isot laatat ovat nyt trendikkäitä, mutta ne ovat myös helppohoitoisia, koska saumoja on vähemmän. Hygieenisyys on tärkeää: mitä vähemmän piilopaikkoja on pöpöille, sitä raikkaampana kylpyhuone pysyy. Seinälle nostettavat kalusteet helpottavat siivousta, ja ne mahdollistavat myös paremman ilmankierron, kun tila on väljempi. Materiaalit valitaan sen mukaan, onko kyseessä märkätila vai esimerkiksi pieni kuiva wc. Materiaaleissa suositaan tällä hetkellä paljon luonnonmateriaaleja: puuta ja puusäleitä. Myös marmori eri muodoissaan on tullut takaisin: se voi olla aitoa marmoria tai marmorikuvioista tapettia tai muovikalvoa. Kuivissa tiloissa seiniä voi hyvin myös maalata.”

Vinkki! Seinä-wc tuo tilaa ja helpottaa siivoamista!

Seinille asennettavat wc-istuimet ovat yleistyneet etenkin julkisissa tiloissa, mutta myös kodeissa. Moni epäilee kuitenkin vielä niiden turvallisuutta ja sitä, miten ne huolletaan.

– Vuosien mittaan kaikkien wc-istuinten pohjatiivisteet voivat alkaa vuotaa. Seinä-wc:n huolto on helppoa, koska huuhtelupainikkeen kautta pääsee istuimen sisäosiin käsiksi, Nina Lehtonen sanoo.

Seinä-wc helpottaa siivoamista, kun lattian voi helposti pyyhkäistä istuimen alta puhtaaksi. Uusiin seinä-wc-istuimiin voi liittää myös hajunpoistotoiminnon painonapin taakse, joka auttaa pitämään tilan raikkaana. Tämä edellyttää, että istuimen lähellä on sähköä.

Lehtosen mukaan kyselyitä pesevistä wc-istuimista tulee koko ajan enemmän, mutta useimmiten valitsevat vielä perinteisen lattia- tai seinä-wc-mallin.

Seinä-wc helpottaa siivoamista. Huolto tapahtuu huuhtelupainikelokeron takaa. Moderneihin istuimiin saa myös Geberit DuoFresh -hajunpoistotoiminnon, jonka avulla tila pysyy aina raikkaana. Kalusteet: IDO Glow 66 -seinä-wc-istuin, Geberit Sigma20 -huuhtelupainike, IDO Showerama 10-11 -taittuva suihkuovi.

Kommentoi »