Näin Suomi remontoi: pintaremontit kasautuvat ruuhkavuosiin ja pulmia tuottavat aikataulut, mutta valmis työ saa tuntemaan ylpeyttä

Näin Suomi remontoi: pintaremontit kasautuvat ruuhkavuosiin ja pulmia tuottavat aikataulut, mutta valmis työ saa tuntemaan ylpeyttä
Uskoisitko, että usein remontti sujuu kuin tanssi? Lähes 40 prosenttia kyselyn vastaajista kertoo, että viimeksi tehdyssä remontissa ei ollut minkäänlaisia ongelmia.
Julkaistu: 12.9.2018
Mitä lapsiperheiden vanhemmat tekevät, kun ovat saaneet päivän työt tehtyä, lapset ruokittua, pyykit pestyä ja tiskit tiskattua? Moni maalaa, tapetoi tai remontoi muulla tavoin kodin pintoja, selviää A-lehtien, K-Raudan sekä Peruskorjaamisen ja rakentamisen kehittämiskeskuksen tekemästä kyselystä.
Kyselyn mukaan monet kodin remontit kasaantuvat etenkin lapsiperheiden ruuhkavuosiin, jolloin kiirettä riittää muillakin tavoin. Kaksi kolmesta alle 45-vuotiaasta ja perheellisestä kertoo uusineensa kodin pintoja kahden viime vuoden aikana, kun taas vanhemmat ikäryhmät ja lapsettomissa talouksissa asuvat ovat tehneet pintaremontteja viime vuosina hieman vähemmän.
”Vaikein oli ehdottomasti keittiöremontti reilu kolme vuotta sitten. -- Kaiken lisäksi olin raskaana, vaikkei se silloin tahtia ollenkaan hidastanut. Nyt kahden pienen lapsen kanssa en halua edes kuvitella tekeväni tällaista remonttia, mutta silloin se oli unelmieni täyttymys”, kertoo yksi vastaajista.
Verkkokysely toteutettiin alkukesällä 2018. Vastaajia oli yhteensä noin 570, valtaosa naisia.

Joskus remontti venyy ja budjetti paukkuu, mutta useimmiten huolia ei ole

Viimeksi tehdyssä remontissa kaikki sujui kuten piti, kertoo useampi kuin kaksi kolmesta vastaajasta. Tämä tarkoittaa, että aikataulut ja remonttibudjetti pitivät, ammattitekijät löytyivät vaivatta eikä remonttilupien, työn laadun tai materiaalien kanssa ollut pulmia.
Lapsiperheissä ja alle 45-vuotiailla vastaajilla ongelmat ovat selvästi yleisempiä kuin muilla. Vain joka viides heistä kertoo selvinneensä edellisestä remontista ongelmitta.
Yleisimmin pulmat liittyvät aikatauluun: kaikista vastaajista joka viides kertoo, että remontti kesti tai oli vaarassa kestää suunniteltua kauemmin. Muita yleisimpiä ongelmia ovat sopivien ammattilaisten löytäminen sekä kustannusten hallinta ja rahoituksen riittävyys, kuten eräs vastaaja kertoo:
”Koko talo oli sisältä ja ulkoa remontin tarpeessa ja ostettaessa asumiskelvoton. Nopea aikataulu vaikeutti remonttitarvikkeiden ja ammattilaisten saamista. Samalla hinnat tahtoivat nousta.”
Budjetti- ja aikatauluongelmat korostuvat nuorilla ja lapsiperheiden vanhemmilla. Vaikeuksia koetaan monesti silloin, kun jotakin remonttia tehdään tai teetetään ensimmäistä kertaa:
”Julkisivuremontin aloittaminen, kun aiemmin ei ole koskaan tehnyt mitään senkaltaista. Oikeiden neuvojen saaminen, mistä? Ja kun hyviltä tuntuneet ohjeet oli saanut, niin toteuttaminen ei sekään ollut helppoa.”

Kun remontti valmistuu, siitä sopii olla ylpeä!

Valtaosa vastaajista kertoo, että on tuntenut tehdyistä remonteista ylpeyttä – oli kyse sitten omasta kädenjäljestä pienessä pintaremontissa tai ammattilaisten toteuttamasta suuresta rupeamasta.
”Olen kyllä ylpeä, kun sain maalattua seiniä ja raput. Värin vaihto teki valoisuutta”, eräs vastaaja kertoo.
”Olen ylpeä koko talosta, vaikka jossain asioissa ilmenevää epäkäytännöllisyyttä ja vähäistä säilytystilaa tulee joskus kirottua. Olen iloinen myös siitä että saamme rakentaa itse yläkerran kokonaan uutena tilana, ikään kuin saisi osakseen ’uuden talon’ mutta juuri niillä materiaaleilla tehtynä jotka itse valitsemme”, kirjoittaa toinen.

Harva remontoi kodin myyntiä varten

  • Yli puolet kertoo remontoivansa siksi, että haluaa uudistaa kotia. Vain joka kymmenennellä kannustimena on pakko.
  • Uudistamishalu korostuu etenkin alle 45-vuotiailla. Toisaalta lapsiperheellisillä selvästi yleisin syy remontointiin on halu ennaltaehkäistä vaurioita, kuten kosteus- ja homevaurioita.
  • Myyntiä varten remontin aloittaa vain yksi vastaaja sadasta.
  • Talon aikakauden henki on monille tärkeä asia. Alkuperäisen tyylin säilyttämistä pitää tärkeänä 58 prosenttia vastaajista.
  • Remonttiin säästäminen on yleistä. Vastaajista puolet kertoo säästäneensä, ja puolet kertoi myös tekevänsä mahdollisimman paljon itse. Vajaa viidennes kertoo ottaneensa lainaa remonttia varten.
  • Harrastuksenaan remontointia pitää melkein joka viides vastaaja. Kun projekti on valmis, mielessä on jo seuraava.
Meilläkotona.fi on osa A-lehtiä.
Kommentoi »