Kotivinkki

Näin sisustat kukkaoksilla

Näin sisustat kukkaoksilla

Piristä kotia kukkivien puiden ja pensaiden oksilla: kokeile esimerkiksi syreeniä, omenapuuta ja vaahteraa. Hyötäminen eli kukinnan jouduttaminen on helppo tapa tuoda kevättä kotiin.
Teksti Johanna Vireaho
Kuvat Hanna Marttinen
Mainos

Hyötäminen – näin se tehdään

  • Tuo kukkivia oksia sisätiloihin, leikkaa niihin uusi imupinta ja pane ne kuumaan veteen, johon lisäät leikkokukkavirkistettä. Näin edesautat silmujen puhkeamista ja kukintaa.
  • Vaihda oksien vesi muutaman päivän välein. Älä laita maljakkoa patterin läheisyyteen tai auringonpaahteisen ikkunan äärelle, jotta silmut eivät kuivu.
  • Kääri oksat kosteaan sanomalehteen ja sumuttele niitä, jos asuntosi huoneilma on kovin kuiva. Pyri luomaan oksille viileän ja kostean kevätsään olosuhteet, jolloin hyötäminen sujuu helpommin eivätkä herkät silmut kärsi kuivuudesta. Kun kukat aukeavat, poista sanomalehtikääreet.
  • Hyödä kukkaan esimerkiksi omenan, kirsikan tai syreenin oksia. Myös tuomen ja purppuratuomen oksia voi hyötää.
  • Monet koristepensaat, kuten koreanonnen­pensaan ja angervot, saa kukkimaan maljakossa. Jos siistit koristepensaita keväisin, syntyy leikatuista oksista helposti asetelmia maljakkoon.

Kaunotar ja hirviö

Valkoisen tähtimagnolian nuput muistuttavat suuria pörröisiä pajunkissoja. Niiden sisältä paljastuvat puhtaan valkeat terälehdet. Tähtimagnolia viihtyy suojaisalla paikalla. Voit kasvattaa sitä myös ruukussa ja viedä talven ajaksi kellarin suojiin. Magnolian kukkaoksia saa keväisin kukkakaupoista. Tähtimagnolian parina on terttuselja, jota moni pitää rikkaruohon kaltaisena riesana. Terttuseljan keväinen ulkoasu on kuitenkin kaunis, ja sitä raaskii huoletta leikata. 

Alla vaahterapuun

Varhain keväällä vaahteraan ilmestyvät heleän­vihreät kukat. Lehdet työntyvät esiin vasta kukinnan aikaan. Raikas vaaleanvihreä piristää talven harmauden jälkeen, joten vaahteran kukkaoksat ilahduttavat maljakossa tai isossa lasipullossa. 

Hetki hanamia

Japanilaiset juhlistavat kirsikkapuiden kukintaa omalla hanami-juhlallaan, jolloin kukkia ihaillaan puutarhoissa ja puistoissa. Järjestä puiden kukkimisen aikaan oma pieni hanamisi: ohjelmassa kukkien katselua, seuraksi kupillinen hyvää teetä tai hedelmähauduketta.

Vauhtia syreeniin

Syreenin lehtisilmut tulevat varhain esiin, ja oksia on helppo hyötää lehteen. Kukat sen sijaan puhkeavat hyödettäessä nuppuisina esiin, mutta eivät aina jaksa kuivassa sisäilmassa puhjeta kunnolla kukkaan. Voit avittaa syreeniä hyödettäessä käärimällä oksat kosteaan sanomalehtipaperiin. Myös sumuttelu edesauttaa kukinnan kehittymistä.

Limetin sävyissä

Kun keräät maljakkoon vaahteran kukkaoksia, huomaat niiden sirot yksityiskohdat ja hienon limetinvihreän värin. Älä riivi oksia puusta käsin vaan leikkaa ne siististi oksaleikkureilla. 

Kevättalven karsintaa

Kun leikkaat omenapuiden oksia ja siistit kasvustoa kevättalvella, älä heitä oksia oksasilppuriin tai kompostiin: kerää kukkasilmuja sisältävät oksat maljakkoon ja hyödä ne kukkaan. Kauneus palkitsee. 

Julkaistu: 15.4.2016
Katso myös nämä