Tarvikkeet:
- puisia leikkuulautoja, kauhoja ja paistinlastoja
- astianpesuainetta ja tiskiharja
- pari puristinta
- sikli
- hieno hiomapaperi
- Zen-unikkoöljyä
- nukkaamaton kankaanpala.
Yhteensä 32 euroa.
Leikkuulaudan puhdistus ja öljyäminen
1. Pese puiset leikkuulaudat, kauhat ja paistinlastat laimealla astianpesuaineella ja anna niiden kuivua. Varaa tarvikkeet ja työvälineet pöydälle. Kiinnitä leikkuulauta pöytälevyyn työskentelyn ajaksi.
2. Aseta sikli pieneen kulmaan työstösuuntaan nähden. Vedä tai työnnä siklillä pitkiä vetoja leikkuulaudan päästä päähän. Jos alusta on yhdestä laudasta tehty, siklaa puunsyiden suuntaisesti.
3. Siklaa samoin laudan toinen puoli. Nosta sitten lauta pystyyn ja siisti kaikki sivut ristikkäisin vedoin. Pyyhi pinnat puhtaaksi puupölystä, joka saattaa tuntua melko rasvaiselta jauholta.
4. Taittele puhdas, nukkaamaton kankaanpala ja levitä sillä unikkoöljyä laudan pintaan. Käsittele näin kaikki sivut. Anna laudan kuivua vartin verran ja pyyhi imeytymätön öljy pois.
5. Tiskaa puulastat ja kauhat, ja anna niiden kuivua. Hio kapustojen pinnat sileiksi hienolla hiekkapaperilla. Se poistaa mahdolliset pintaan nousseet puukuidut.
6. Pyyhi kauhat ja lastat kauttaaltaan öljyllä. Jos puu imee öljyn heti, lisää sitä toinenkin kerros. Pinnan kuivahdettua pyyhi liika öljy pois. Ota puhtaat keittiötarvikkeet käyttöön parin vuorokauden kuluttua.