Kotivinkki

Näin puhdistat purkit ennen säilöntää

Näin puhdistat purkit ennen säilöntää

Varmista, että kesän marjat säilyvät syksynkin herkkuhetkiin. Puhdista purkit ennen säilöntää, se on helppoa ja hyödyllistä.
Teksti Kotivinkki
Kuvat Riikka Kantinkoski
Mainos
  • Laita purkit, pullot, kannet ja korkit likoamaan edellisenä päivänä, jotta bakteerit ja homeet ”heräävät” tuhottavaksi.
  • Pese ensin purkit ja kannet. Laita sitten kannet ja metallikorkit kattilaan ja kiehauta ne puhtaaksi vedessä.
  • Kuumenna lasipurkkeja ja -pulloja ennen täyttämistä 100-asteisessa uunissa 15 minuuttia. Bakteerit kuolevat ja lasi ei halkea, kun lisäät kuumaa hilloa tai mehua kuumaan astiaan.
  • Pienen määrän purkkeja voi kuumentaa mikrossa. Täytä purkki vedellä ja kiehauta vesi mikrossa.
  • Purkit ja kannet saa säilöntäkuntoon myös pesemällä ne kuumalla ohjelmalla astianpesukoneessa.
  • Ota astia kerrallaan pöydälle hyvällä patahansikkaalla, täytä piripintaan ja sulje saman tien kiehautetulla korkilla tai kannella. Hyvin onnistuneen säilykkeen metallikansi ei naksu keskeltä, vaan menee kuopalle jäähtyessään. Säilyke säilyy kuitenkin jääkaapissa, vaikka se ei olisi umpioitunut.
  • Pidä yllä ripeä työtahti ja estä näin ilmassa olevien pieneliöiden pääsy purkkeihin.

Katso myös tämä

Julkaistu: 31.5.2016
Katso myös nämä