Näin pidät tennarit raikkaina
Sisustus
Näin pidät tennarit raikkaina
Lojuuko teilläkin eteinen täynnä haisevia kangaskenkiä? Hyvällä hoidolla pidennät kenkien käyttöikää. Samalla pidät epämiellyttävät hajut kurissa.
18.5.2016
 |
Kotivinkki

✔ Käytä suoja-aineita myös keväisin ja kesäisin. Ne suojaavat kenkiä sateen ohella lialta ja pölyltä, jolloin puhdistaminen helpottuu. Valitse kengän materiaalille sopiva suihke tai voide ja uusi käsittely käytöstä ja kelistä riip-puen noin 2–4 viikon välein.

✔ Pyyhi lika tuoreeltaan kenkäharjalla tai puhdistussienellä. Monia kangas- ja urheilukenkiä voit pyyhkiä kostealla liinalla, ja mokkakenkien tahranpoistoon on olemassa mokkakumeja. Imurilla poistat hiekan kenkien sisältä. 

✔ Jos haluat pestä kangaskengät, tee se mieluiten käsin, sillä koneessa liimaukset voivat kärsiä. Käy pehmeällä harjalla ja tiskiainevedellä kengän pinta läpi. Koneessa valitse neutraali pesuaine (pH 7), matala lämpötila ja käsinpesuohjelma ilman linkousta. Kuivata hyvin huoneenlämmössä. Nahkakengille pesua ei yleensä suositella, sillä se kuivattaa nahkaa ja voi irrottaa väriä.

✔ Vaihtoehto vesipesulle on kengille tarkoitettu pesuvaahto. Se levitetään kengän pinnalle ja lika hierotaan pois sienellä. Sisäpohjasta vaahto neutraloi hajuja. Hajuja voi poistaa myös kenkädeodoranteilla tai ruokasoodalla: Ripottele soodaa kengän sisään ja hiero kevyesti. Anna vaikuttaa yön yli ja imuroi pois.

✔ Älä käytä joka päivä samoja kenkiä. Jalka erittää päivän aikana 1–2 dl kosteutta, ja siksi kengän pitää välillä saada kuivua vähintään 24 tuntia. Etenkin avokkaat ja sandaalit kärsivät hikoilusta. Puinen kenkälesti nopeuttaa kuivumista ja pitää kengän ryhtiä yllä. Myös pohjallisten käyttö kannattaa, sillä ne imevät kosteutta itseensä.

Asiantuntijana Nahkakunnan markkinointipäällikkö Jani Saarenketo. Lähteinä myös martat.fi ja siivous.info.

Kommentoi »