Kotivinkki

Näin pidät puheen

Näin pidät puheen

Onnistuneen juhlapuheen resepti on yksinkertainen.
Teksti Kotivinkki
Mainos

1. Mieti tarkasti puheen rakenne. Hyvässä puheessa on naseva aloitus ja dramaattinen lopetus. Moni kuulija nukahtaa keskivaiheessa, mutta sekin on syytä olla mietitty.

2. Aloitus voi olla pieni kertomus, lainaus, kysymys, henkilökohtainen kokemus, puheen keskeinen ajatus, vitsi... Se voi olla myös dramaattinen tai ajankohtainen. Tärkeintä on, että se herättää kuulijat.

3. Pidä puhe tarpeeksi yksinkertaisena. Valitse juhlijasta jokin itselle läheinen, tuttu ja keskeinen asia, jonka ympärille puhe rakentuu. Jos vaikkapa hääpari harrastaa surffausta, avioliittoa voi verrata mereen, surffaukseen ja myrskyihin.

4. Keskity loppuun. Kehälopetus toimii monesti. Siinä palataan takaisin puheen alkuun ja sidotaan homma kokonaisuudeksi.

5. Kirjoita puhe paperille.

6. Harjoittele puhetta. Lue se ääneen läpi muutaman kerran ja tarkista, että se kestää sovitun ajan. Älä ylitä määräaikaa!

7. Kiinnitä harjoitellessasi huomiota taukoihin. Niiden avulla kuulijan on helppo ymmärtää, mikä osa puheesta kuuluu minnekin ja koska siirrytään seuraavaan asiaan.

8. Jännitys kuuluu asiaan. Se luo puhujasta nöyrän ja sympaattisen vaikutelman. Liika pöyhkeys ärsyttää aina.

Julkaistu: 16.6.2010