Näin onnistut kylpyhuoneremontissa – katso vinkit budjetointiin, kilpailutukseen ja suunnitteluun

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: K-Rauta
Näin onnistut kylpyhuoneremontissa – katso vinkit budjetointiin, kilpailutukseen ja suunnitteluun
Kylpyhuone on remontoijan kannalta yksi kodin kalleimmista kohteista, joten hyvä suunnitelma ja realistinen budjetti tuovat mielenrauhaa. Katso vinkit, joiden avulla onnistut.
Julkaistu: 11.2.2022

Kylpyhuoneremontti on monivaiheinen projekti, minkä takia se voi tuntua suurelta ponnistukselta. Myös rahanmeno voi mietityttää. Hyvä suunnitelma sekä ennakkoon tehty budjetointi ja kilpailutus kuitenkin takaavat paitsi onnistuneen lopputuloksen myös sen, ettei remontti pidä valveilla öisin.

Kylpyhuonetta suunnitellessa on usein haasteena, että pieniin neliöihin pitäisi saada mahtumaan useita erilaisia toimintoja. Yksi keino karsia kustannuksia on pitää seinien, vesipisteiden ja lattiakaivojen paikat ennallaan, jos pesutilan pohjaratkaisu sen mahdollistaa. Ratkaisu on järkevä siinäkin mielessä, että kyseiset muutokset usein pidentävät remontin kestoa ja vaativat LVIS-suunnitelmat. Hyvä tapa välttyä monelta murheelta on palkata esimerkiksi rakennusmestari tai -insinööri rakennustyön valvojaksi, joka on apuna tarjouspyyntövaiheesta aina luovutukseen asti.

Kaipaatko ideoita ja vinkkejä kylpyhuoneremonttiin? Tutustu K-Raudan inspiroivaan kylpyhuoneoppaaseen.

Tarkista remonttibudjetin realistisuus

Arviointi tulevista kuluista menee usein pieleen siinä, että materiaalien mielletään lohkaisevan suuren osan kylpyhuoneen remonttibudjetista. Tosiasiassa työ on kustannuksia nostava osa, sillä työn osuus on kustannuksista keskimäärin lähes puolet.

Toinen yleinen kompastuskivi budjettia laatiessa on liiallinen optimistisuus aikataulun suhteen − remontin kuvitellaan usein sujuvan lyhyemmässä ajassa kuin se on oikeasti mahdollista toteuttaa. Myös logistiikka saattaa tuoda mukanaan yllättäviä kuluja, sillä on eri asia tehdä purkutöitä ja materiaalikuljetuksia hissittömän kerrostalon ylimpään kerrokseen kuin omakotitaloon.

Perusremonttiin eli kun vaihdetaan laatat ja kalusteet, kuluu ideaalitilanteessa noin kolme viikkoa. Jos tehdään suurempia tilamuutoksia tai remontissa paljastuu kosteusvaurioiden kaltaisia yllätyksiä, remonttiaika voi helposti kuitenkin tuplaantua.

Budjettia laatiessa kannattaa muistaa kaikki remonttivaiheet. Huomioi laskelmissa ainakin seuraavat: suunnittelu sekä mahdolliset LVIS-kuvat ja lupamaksut, kalusteet ja varusteet, rakennus- ja pintamateriaalit, valaistus- ja sähkötarvikkeet, purku- ja remonttityöt, sähkö- ja putkityöt, jätemaksut, siivous ja tilojen suojaus töiden aikana. Jos remontoit ennen vuotta 1994 rakennetun talon kylpyhuonetta, tarvitaan myös asbestikartoitus. Lisäkustannuksia voi tulla myös työnvalvojan palkkiosta ja väliaikaisesta asunnosta, jos omassa kodissa ei voi asua remontin aikana.

Hyvästä suunnittelusta huolimatta lähes jokaisessa remontissa tulee vastaan yllätyksiä tai jokin kuluerä on jäänyt huomioimatta. Tämä kannattaa huomioida lisäämällä yllätyksiä varten 10–15 prosenttia liikkumavaraa.

Kaipaatko ammattilaisen apua?

Varaa maksuton palveluaika K-Raudan myymälän asiantuntijalle, jolta saat opastusta ja neuvoja kylpyhuoneremontin lisäksi myös kodin muihin remontteihin. Ajan voit varata täältä.

Kysy tarjous ainakin kolmelta toimijalta

Tilaan liittyvien muutostöiden lisäksi esimerkiksi koteloinnit ja laattojen erikoisladonnat nostavat kustannuksia. Vaikka osan remontista tekisikin itse, kuuluvat muun muassa vedeneristys-, sähkö- ja putkityöt ammattilaisella teetettäviin töihin.

Kerros- tai rivitalossa kylpyhuoneremonttia tehdessä tarvitaan aina taloyhtiön lupa. Omakotitalojen kohdalla kunta voi vaatia luvan esimerkiksi märkätilojen laajennukselle. Luvanvaraisuus on kuntakohtaista, ja asia kannattaakin tarkistaa oman kunnan rakennusvalvonnasta.

Selkeä ja mahdollisimman yksityiskohtainen suunnitelma helpottaa remonttitarjousten saamista ja saatujen tarjousten vertailua. Samansisältöinen tarjouspyyntö kannattaa lähettää hyvissä ajoin kirjallisena vähintään kolmelle urakoitsijalle. Tarjouspyynnössä tulisi ilmetä yksilöidysti työn sisältö, aikataulu sekä materiaalit ja niiden hankinta.

Miten sitten löytää sopiva tekijä remontille? Urakoitsijaa etsittäessä kannattaa kuunnella ystävien suosituksia ja kysyä esimerkiksi isännöitsijältä vinkkejä hyvistä rakentajista, joilla on kokemusta ja osaamista korjausrakentamisesta. Muista ennen sopimuksen allekirjoittamista varmistaa, että rakennustöiden tekijällä on märkätila-asentajan sertifiointi ja urakoitsijan taustatiedot ovat kunnossa. Yrityksen tulisi kuulua ennakkoperintä- ja ALV-rekisteriin, sillä se kertoo yrityksen ammattimaisuudesta ja takaa, että saat tehdystä työstä kotitalousvähennyksen. Lisäksi kannattaa varmistaa urakoitsijan luottotiedot.

Suunnittele kylpyhuone muuhun kotiin sopivaksi

Kylpyhuonetta suunnitellessa on hyvä ottaa huomioon muun kodin sisustustyyli ja värimaailma, sillä näin tilat jatkuvat yhtenäisinä. Vaikka pesuhuoneen pintamateriaalien tulee kestää vuosia, ei valintojen tarvitse olla tylsiä. Jos kustannuksia haluaa karsia, kannattaa suuriin pintoihin valita edullisempaa peruslaattaa ja säästää kalliimmat laatat kiinnostaviin yksityiskohtiin, kuten suihkuseinään tai syvennykseen.

Kuten muissakin tiloissa, myös kylpyhuoneissa tarvitaan säilytystilaa. Kalusteiden valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota materiaaleihin ja toiminnallisiin ratkaistuihin. Pesutilassa kalusteiden pitää kestää kosteutta ja käyttöä, lisäksi vetolaatikot ovat käytön kannalta ylivoimaisia.

Laattoja hankkiessa kannattaa miettiä myös saumausta, sillä laastin värillä saa halutessaan lisättyä persoonallisuutta pesuhuoneeseen. Katso täältä vinkit valintaan.

Suihkuja ja hanoja valitessa tulee varmistaa, että ne täyttävät vesikalusteille asetetut määräykset. Helpointa on valita suomalaisen tyyppihyväksynnän täyttäviä vesikalusteita, mutta tyyppihyväksyntä ei ole ehdoton määräys. Tuotteiden käyttöikää voi puolestaan pidentää valitsemalla tuotteita, joihin on saatavilla kattavasti varaosia.

Vesikalusteiden huolto kuuluu asunto-osakeyhtiössä taloyhtiön vastuulle ja siksi taloyhtiö voi asettaa vaatimuksia tuotteille. Mahdolliset kriteerit kannattaakin selvittää etukäteen.

Etenkin pienien kylpyhuoneiden suunnittelu on usein millimetripeliä, mutta oikein valituilla kalusteilla ja materiaaleilla tilasta saa toimivan. Suositusten mukaan suihkulle tulisi jättää sekä syvyydeltään että leveydeltään 90 senttimetriä tilaa. Myös kaappien eteen tulee jättää vapaata tilaa, jotta niiden käyttö on vaivatonta.

Kommentoi »