Näin luot kylpyhuoneen joka kestää aikaa – kalusteiden laatu on ratkaisevan tärkeää!

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: IDO
Näin luot kylpyhuoneen joka kestää aikaa – kalusteiden laatu on ratkaisevan tärkeää!
Uusi kylpyhuone on merkittävä sijoitus, jota käytetään vuosia – jopa vuosikymmeniä. Kylpyhuoneessa on tärkeää viihtyä, mutta kalustevalintoja kannattaa pohtia myös laadun, huollettavuuden ja ympäristön näkökulmasta.
Julkaistu: 11.8.2021

Kylpyhuone ei ole enää paikka vain peseytymiseen, vaan se on tila, jossa rauhoitutaan ja rentoudutaan. Moderni kylpyhuone on sekä esteettisesti että toiminnallisesti hyvin suunniteltu hemmottelukeidas, jonka tunnelmassa palaudutaan arjen rasituksista.

Täysin uuden kylpyhuoneen tai vanhan remontoitavan kylpyhuoneen suunnitteluun kannattaa käyttää aikaa. Huolella valitut materiaalit, helppohoitoiset ja kestävät kalusteet sekä tilan järkevästi mietityt toiminnallisuudet luovat viihtyisän kokonaisuuden.

Kokosimme tähän viisi vinkkiä, joiden avulla luot unelmiesi kylpyhuoneen, joka kestää aikaa sekä käytössä että esteettisessä mielessä.

IDO Seven D -kylpyamme tuo arkeen luksusta ja kylpyhuoneeseen spa-tunnelmaa.

1. Valitse ajattomia värejä ja materiaaleja

Rauhoittava harmonia luodaan ennen kaikkea sisustus- ja kalustevalinnoilla.

– Valkoinen on puhtauden väri, jota suositaan kylpyhuoneissa edelleen. Myös vaaleat harmaan sävyt mustalla maustettuna puhuttelevat suomalaisia. Luonnon inspiraatiosta kertovat puolestaan marmorin suosio, puupinnat sekä viherkasvien ja juuttikorien kaltaiset yksityiskohdat, kertoo IDO-kylpyhuoneita valmistavan Geberitin myyntiedustaja Arja Koivisto.

Musta on aina muodissa ja marmorikuvio on ylellinen. Kuvan kylpyhuoneessa on IDO Elegant -kalusteet ja -tasoallas, IDO Reflect -tasopeili Led-valolla, IDO Glow 64 Rimfree® -wc-istuin sekä IDO Seven D -kylpyamme.

Tulevina vuosina nousevia trendejä ovat hiekan värit, rauhoittavat vihreät sävyt sekä puun kaltaiset ruskeat sävyt sekä seinämaaleissa että laatoissa. Luonnonmateriaalit, kuten puu tai luonnonkivi, toimivat erittäin hyvin hiekan ja vihreiden sävyjen kanssa.

Jos suunnittelet pientä ehostusta, mieti mitä vanhasta kylpyhuoneesta mahdollisesti jää: värit toimivat eri tavoin riippuen siitä, onko ympärillä matta- tai kiiltävän keraamisia pintoja. Siksi kannattaa aina pohtia kokonaisuutta ja jokaista elementtiä niin, että ne sopivat yhteen toistensa kanssa.

2. Suosi laadukkaita ja kestäviä kalusteita

Pelkkiä trendejä ei kylpyhuoneessa kuitenkaan kannata seurata. Ajattomiksi suunniteltuihin kalusteisiin sijoittaminen kannattaa – ne näyttävät hyviltä vielä vuosienkin päästä.

Laadukas kylpyhuone luodaan jo suunnittelupöydällä.

– Laatu syntyy tarkoin valituista materiaaleista ja niiden ominaisuudet huomioivasta designista. Laadukas ja toimiva kylpyhuone kestää päivittäistä käyttöä kosteissa tiloissa vuosien ja vuosikymmenien ajan, toteaa Geberitin tuotepäällikkö Tapio Aaltonen.

Kylpyhuone pysyy raikkaana, kun se puhdistaa säännöllisesti. IDO Elegant -tasoallas ja -allaskaappi on helppo pitää puhtaana.

Myös oikeanlainen pintakäsittely, kuten IDO:n kaikista keramiikkatuotteista löytyvä Smart-lasite pitää kalusteet kauemmin uuden veroisina. Samalla se helpottaa kylpyhuoneen päivittäistä puhtaanapitoa.

Hyvä vinkki on myös pitää kalusteiden ja sisustustavaroiden määrä maltillisena. Tarpeettomista koristeista ja ylimääräisestä tavarasta kannattaa suosiolla luopua, sillä se tuo tilaan myös avaruutta, ilmaa ja puhtauden tunnetta.

3. Huolehdi, että tuotteet ovat huollettavissa ja korjattavissa

Kylpyhuoneen puhtaanapitoa helpottaa, kun kalusteet on nostettu seinille. Altaissa kannattaa muistaa, että sisäpuolelta pyöristetyt altaat on paljon helpompi pitää puhtaina kuin kulmikkaat. Tarkista, että pesualtaassa on myös likaa hylkivä lasitus. Säännöllinen siivous pitää kylpyhuoneen aina raikkaana.

Kylpyhuonekalusteiden puhdistukseen voi käyttää kodin yleisiä puhdistusaineita, mutta sellaisia aineita kannattaa välttää, joissa on hankaavia ainesosia. Ne voivat vahingoittaa kalusteiden pintaa ja maalikerrosta.

Eteerinen tunnelma syntyy maanläheisistä väreistä ja minimalistisesta kalustuksesta. Kuvan kylpyhuoneessa on IDO Glow 66 -seinä-wc kovalla wc-kannella ja Geberit Sigma 21 -huuhtelupainikkeella. IDO Design -suihkuovi tuo ilmavuutta mutta estää vesiroiskeet.

Joskus laadukkainkin wc-istuin, suihku tai muu kylpyhuonekaluste voi tarvita huoltoa tai korjausta. Mieti suunnittelussa kalusteiden sijoitus niin, että pääsy huoltotoimenpiteisiin on vaivatonta. Ja kun saatavilla on varaosia, ongelmatilanteista selvitään ilman koko kalusteen vaihtoa.

– IDO:n tuotteisiin saa varaosia vielä kymmenenkin vuotta valmistuksen päätyttyä. Osien yhteensopivuus aikaisempien mallien kanssa huomioidaan myös uustuotannossa, Aaltonen sanoo.

Varaosat paitsi pidentävät kalusteen elinikää, myös säästävät kukkaroa ja luontoa. Mikä parasta, suurin osa niistä on helposti itse asennettavissa.

4. Kiinnitä huomiota vedenkulutukseen

Kotitalouden vedestä 60 prosenttia käytetään kylpyhuoneessa. Suomessa vedenkulutus on 120 litraa päivässä henkilöä kohden, mutta paljon vähemmälläkin pärjäisi.

Vettä säästävät suihkut rajoittavat veden virtausta ja vähentävät veden kulutusta yli puolella. Koska veden tehokkuus on maksimoitu, ei tutusta suihkutuntumasta kuitenkaan tarvitse tinkiä.

Vietämme suihkussa keskimäärin 8 minuuttia päivässä, ja putkiston läpi kulkee noin 12 litraa vettä minuutissa. Yhden suihkukäynnin aikana kulutamme siis 96 litraa vettä.

Yhden suihkukäynnin aikana kulutamme jopa 96 litraa vettä.

Merkittävä ympäristövaikutus on myös IDO:n ensimmäisenä markkinoille tuomalla wc-pytyn pienellä ja suurella huuhtelulla.

– Se vähentää vedenkulutusta jopa kahdella kolmanneksella, Tapio Aaltonen huomauttaa.

Markkinoiden viimeisimmissä Rimfree-istuimissa muutenkin vesipihi pieni huuhtelu voidaan päivittää vain kahteen ja neljään litraan. Istuimilla on toinenkin etu: niissä ei ole lainkaan huuhtelukaulusta, jonka alle lika ja bakteerit voisivat piiloutua.

5. Suosi kestävää kehitystä, valitse suomalaista

Kun haluat ottaa huomioon myös kestävän kehityksen kylpyhuoneessasi, suosi suomalaisia tuotteita.

Suomessa valmistettua laatua suosimalla vähenee myös kuljetuksen tarve, mikä yhdessä kokonaisvaltaisen Eco-Design -tuotekehitysprosessin kanssa tähtää mahdollisimman pieneen ympäristöjalanjälkeen tuotteen koko elinkaaren ajan.

IDO:n wc-istuimia ja pesualtaita on valmistettu Suomessa jo yli 140 vuotta.

– Posliinikalustetehtaamme sijaitsee Tammisaaressa, eivätkä keramiikassa käytettävät maasälpä ja kvartsiyhdistekään tule Kemiötä kauempaa, Aaltonen summaa.

Kaipaatko inspiraatiota suunnitteluun?

Ideoita wc- ja kylpytilojen suunnitteluun voit hakea IDO-tuotteiden kylpyhuonenäyttelystä Vantaalla. Katso näyttelyn aukioloajat täältä. Lisätietoa kylpyhuoneen suunnittelusta löydät myös täältä.

Kommentoi »