Näin luot kotiisi trendikkään ja omaan tyyliisi sopivan joulusisustuksen – katso visualistin vinkit

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Hemtex
Näin luot kotiisi trendikkään ja omaan tyyliisi sopivan joulusisustuksen – katso visualistin vinkit
Luonnonläheinen joulu sopii etenkin skandinaavisesti sisustettuun kotiin. Pienillä yksityiskohdilla, kuten koristeilla ja tekstiileillä, tyyliä on kuitenkin helppo twistata omaan makuun sopivaksi. Katso vinkit, joiden avulla loihdit unelmiesi joulutyylin.
Julkaistu: 26.11.2021

Suomalaisten joulutyyli on elänyt vuosien varrella ja muokkautunut ajan hengen mukaan. Menneinä vuosikymmeninä koti saatettiin pukea vihreään ja punaiseen, ikkunoihin ripustaa jouluaiheiset verhot ja esille kaivaa tonttu- ja enkeliaiheiset kotisteet. Nykypäivänä suositumpaa on maltillisempi koristelu.

− Syksyn ja joulun tyylit ovat lähentyneet toisiaan ja joulua tuodaan omaan sisustukseen sopivilla tarkoin harkituilla elementeillä. Harva vaihtaa enää esimerkiksi verhot pelkästään jouluksi, vaan tunnelmaa luodaan muilla keinoilla, kertoo Hemtexin visualisti Anne Nylander.

Joulun ei aina tarvitse olla punainen. Vaaleat ja luonnonläheiset sävyt luovat raikkaan ilmeen.

Skandinaavisen tyylin suosio näkyy myös jouluun liittyvissä valinnoissa – modernin Natural Christmasin elementit ovat monelle mieluisimpia. Nimensä mukaisesti kyseessä on luonnonmukainen tyyli, jonka värimaailma on haettu luonnosta.

− Tarjolla on erilaisia vihreitä – sammalen lisäksi myös kylmempiä ja raikkaampia sävyjä. Pohjavärinä toimivat beige ja ruskea. Viime vuoteen verrattuna nyt on tarjolla enemmän pehmeitä pintoja, kuten puuvillavelouria ja kiharakarvaista lampaantaljajäljitelmää ja keinoturkista. Voisi sanoa, että tekstiilit ovat nyt pehmoisia ja paijattavia.

Lämpöisiin huopiin on ihana kääriytyä joulupäivänä, ja ne tuovat sisustukseen pehmeyttä.

Puuta löytyy sekä tummana että vaaleana, minkä ansiosta niitä on helppo yhdistää omaan sisustukseen. Materiaaleista hyödynnetään myös olkea ja juuttia. Juhlavuutta tuovat puolestaan messingin, kullan ja kuparin sävyt, joita löytyy muun muassa kuusenkoristeista.

− On hyvä muistaa, että kuusenkoristeita voi käyttää myös asetelmissa ja kransseissa tai ripustaa yksittäisiin oksiin. Myös metallinhohtoiset koriste-esineet ja esimerkiksi suuret paperiset joulutähdet ja -koristeet ovat oivia tuomaan kokonaisuuteen lisää juhlavuutta.

Joulutähtien ei tarvitse aina olla ikkunassa, niistä voi rakentaa kiinnostavia kokonaisuuksia myös seinälle.

Perinteisten jouluverhojen sijaan moni valitsee pitkään pinnalla olleet samettiverhot, joiden suosio jatkuu edelleen. Värivaihtoehtoja löytyy useita − hakee sitten hillitympää tai dramaattisempaa ilmettä. Perinteinen kiiltäväpintainen verho on saanut rinnalleen mattapintaisesta puuvillavelourista valmistetun version, joka istuu hyvin myös luonnollisempaan tyyliin.

Samettiverhot kehystävät kauniisti ikkunaa sekä tuovat pimeään vuodenaikaan sopivaa tunnelmaa ja struktuuria. Väri kannattaakin valita talvikotiin sopivaksi, ei pelkästään joulua ajatellen. Verhoissa voi käyttää esimerkiksi beigen ja ruskean sävyjä, jotka sitten sopivat pohjaksi joulun eri tehosteväreille, Nylander vinkkaa.

Valitse omaa silmää miellyttäviä tuotteita

Vaikka skandinaavinen ja moderni ilme viehättäisikin, kannattaa eri tyyleillä leikitellä ennakkoluulottomasti. Sisustuksellakin halutaan tuoda esiin omaa persoonaa ja yhdistelemällä erilaisia elementtejä saa lopputuloksesta juuri omannäköisensä.

Monien suosima vaalea ja neutraali sisustus luo hyvän pohjan hyvinkin erilaisille ratkaisuille. Kannattaa muistaa, että esimerkiksi eri värejä yhdistelemällä saa lisättyä yleisilmeen kiinnostavuutta.

Joulun kattauksiin saa helposti eri ilmeen vaikka jokaiselle päivälle, kun vaihtaa liinat ja servetit.

− Samaankin tilaan voi yhdistellä erilaisia juttuja ilman, että ne riitelevät keskenään. Olohuoneen yleisilme voi siis olla hyvinkin neutraali ja moderni, kun taas huoneessa olevaa ruokapöytää voi koristaa perinteistä joulutyyliä henkivä punainen kattaus.

Kattausta on helppo muokata tilanteen mukaan jo pelkästään pöytäliinaa ja servettejä vaihtamalla. Juhlavampaa ilmettä pöytään tuovat koristeellisemmat aterimet ja servettirenkaat sekä kiiltäväpintaiset korkeat kynttilät.

Kynttilät kuuluvat jouluun. Pienten koriste-esineiden kera niistä voi luoda katseevangitsevia asetelmia.

− Koristeeksi joulupöytään sopii tyylistä riippumatta pöydän keskiosaan koko matkalle asetellut kuusen havut. Oman maun mukaan sekaan voi laittaa esimerkiksi luonnollisempaan tyyliin sopivia käpykoristeita tai vaikkapa kiiltävämpiä metallipintaisia joulukoristeita ja erilaisia kynttilöitä. Jos tilaa ei ole tarpeeksi tällaiselle ratkaisulle, voi pöydän päälle ripustaa omaan tyyliin sopivaksi koristellun kranssin, Nylander vinkkaa.

Materiaalivalintoihin ja huoltoon kannattaa panostaa

Kuluttajat ovat viime vuosina olleet entistä tietoisempia vastuullisuudesta ja suosivat aikaa kestäviä tuotteita. Esimerkiksi koristeiden määrä halutaan pitää kohtuullisena, jolloin ne eivät vie myöskään liikaa säilytystilaa. Tästä syystä esimerkiksi kasaan taiteltavien paperikoristeiden suosio on kasvanut.

Taiteltavat paperikoristeet ovat moderneja ja käytännöllisiä, koska ne eivät vielä tilaa sitten, kun joulukoristeet laitetaan pakettiin.

− Materiaalit ovat alkaneet kiinnostaa yhä enemmän. Kuluttajat haluavat tietää, mistä tuote on tehty ja miten se on tuotettu. Lisäksi selvitetään, miten materiaaleja voi itse hoitaa kotona.

Luonnonmateriaalit, kuten puuvilla ja pellava, kestävät käyttöä ja pesemistä. Ne ovatkin Nylanderin mukaan hyviä materiaaleja esimerkiksi pöytä- ja lautasliinoihin. Villahuovat ovat paitsi ihanan pehmeitä ja lämpöisiä myös helppohoitoisia, sillä villa on likaa hylkivä materiaali. Usein pelkkä tuuletus riittääkin huolloksi.

− Ihmiset eivät aina ajattele, että flanelli ja satiinikin ovat puuvillaa, vaikka ne ovatkin eri tavalla kudottuja ja käsiteltyjä. Molemmat ovat erittäin miellyttäviä materiaaleja ihoa vasten, joten ne ovat hyviä vaihtoehtoja esimerkiksi pussilakanoissa, Nylander kertoo.

Makuuhuonekin kannattaa sisustaa jouluun. Uudet pussilakanat, peitteet ja huovat kutsuvat jouluisiin uniin.

Vinkit oman joulutyylin luomiseen

  • Valitse väripaletista sävyjä, jotka miellyttävät silmääsi ja sopivat kotisi muuhun sisustukseen. Älä kuitenkaan sisusta joulua liian sävy sävyyn, sillä eri värien yhdisteleminen tekee kokonaisuudesta kiinnostavan ja kodikkaan.
  • Erilaiset kuusenkoristeet, joulutähdet ja koriste-esineet ovat helppo tapa somistaa koti joulua varten. Myös tekstiileillä on helppo tuoda uutta ilmettä kausisisustukseen. Vaihda esimerkiksi koristetyynyihin päälliset tai lisää pehmoisen talvisia turkisjäljiltelmähuopia.
  • Kulta, messinki ja kupari sopivat joulukauteen tyylistä riippumatta ja tuovat juhlavuutta sekä kattaukseen että koristeisiin.
  • Luo tunnelmaa olohuoneen lisäksi myös muihin kodin tiloihin. Makuuhuoneeseen sopivat jouluaiheiset pussilakanat, kun taas keittiöön kannattaa vaihtaa joulunpyhien ajaksi esimerkiksi jouluaiheiset pyyhkeet. Myös kylpyhuoneeseen jouluntunnelmaa saa vaihtamalla käsipyyhkeet ja tuomalla sinne tuoksukynttilöitä tai -tikkuja sesongin tuoksuissa.

Kommentoi »