Näin hoidat petivaatteet
Sisustus
Näin hoidat petivaatteet
Nukkuminen sujuu mukavasti hyvälaatuisissa ja raikkaissa vuodevaatteissa. Lue ohjeet petivaatteiden hoitoon!
Julkaistu 3.2.2014
Kotivinkki

Täydellinen tyyny

Miten valitset? Hyvä tyyny tukee päätä, niskaa ja kaularankaa. Tyynyn avulla saat uniasennostasi ihanteellisen ja kehosi rentoutuu yön aikana. Valitse itsellesi sopiva tyyny nukkumisasennon, vartalotyypin ja patjan pehmeyden mukaan. Selällään ja kyljellään nukkuvat tarvitsevat korkeamman tyynyn kuin vatsallaan nukkuvat. Kapeaharteiselle naiselle riittää matalampi tyyny kuin leveäharteiselle miehelle. Pehmeän patjan kanssa toimii yleensä matala tyyny, kovan patjan kanssa puolestaan korkeampi. Tutustu myös tyynyihin, joiden täytteen määrää voi lisätä tai vähentää tarpeen mukaan.

Kokeile erilaisia tyynyjä ja varmista, että valitsemasi tyyny sopii omaan vuodekokonaisuuteesi. Huomaa, että uuteen tyynyyn tottuminen voi viedä jopa kaksi viikkoa.

Miten hoidat? Pidä tyyny puhtaana ja raikkaana vaihtamalla tyynyliina viikon tai kahden välein. Pese tyyny muutaman kerran vuodessa. Tarkista aina pesuohje tyynysi pesulapusta. Useimpien tekokuituisten tyynyjen pesuun sopii 60 asteen hienopesuohjelma ja kevyt linkous. Käytä nestemäistä pesuainetta. Kolmasosa normaalista pesuainemäärästä riittää.

Muotoile tyyny kosteana ja kuivaa se ilmavassa paikassa. Kevyt rumpukuivaus sopii tyynyille hyvin. Tekokuituinen tyyny kuivuu päivän aikana, untuvatyynyn kuivumiseen voi mennä parikin päivää. Pöyhi tyynyä kuivumisen aikana. Osta uusi tyyny kahden vuoden välein.

Pehmoinen peitto

Miten valitset? Lämpimän, pehmeän peiton alle on ihana käpertyä. Peiton paksuudesta voi päätellä, onko peitto lämmin vai viileä. Paksu, muhkea peitto sopii vilukissoille. Valitse taas ohut, keveä peitto, jos sinulla on aina nukkuessasi kuuma. Kätevä vaihtoehto on vaihtaa kesäksi kevyt ja talveksi paksu peitto. Vältä liian hiostavaa peitettä, niin nukut paremmin.

Valitse peiton materiaaliksi untuva tai tekokuitu. Tärkeintä on, että peitteen materiaali on ilmava ja hengittävä, ja että peitto on helppo pestä. Oikean pituinen peitto on parikymmentä senttiä itseäsi pidempi.

Miten hoidat? Tuuleta makuuhuone päivittäin. Anna myös sängyn ja peiton tuulettua ennen kuin petaat vuoteen, jotta kosteus ehtii haihtua vuoteesta. Pöyhi peitto aamuisin. Tuuleta se ulkona kerran viikossa tai ainakin kerran kuukaudessa lakanoiden vaihtamisen yhteydessä. 

Pese tai pesetä peitto ainakin kerran, mieluiten kaksi kertaa vuodessa. Valitse 60 asteen hienopesuohjelma ja kevyt linkous. Kuivaa peitto ilmavassa paikassa tai kevyesti kuivausrummussa. Hyödynnä talven pakkaset ja korvaa vuoden toinen pesukerta tuuletuksella. Nosta peitot pakkaseen aamulla ja takaisin sisälle illalla ennen nukkumaanmenoa. Vaihda peitto kokonaan uuteen neljän vuoden välein.

Laadukkaat lakanat

Miten valitset? Miellyttävät lakanat viimeistelevät onnistuneen yöunen. Suomalaisten suosikkimateriaali on 100 % puuvilla. Kaupoista löytyy eri sidoksilla kudottuja puuvillalakanoita, joiden ominaisuudet ja hinnat eroavat toisistaan. Yleisin sidos on palttina, ja tuotteet ovat hinnaltaan edullisimpia. Puuvillasatiini on vaihtoehto sileästä, tiivistä ja kiiltävästä pinnasta pitävälle. Percale taas kudotaan pitkäkuituisista puuvillalangoista. Sileä ja tiivis lakanamateriaali tuntuu ylelliseltä ja silkkiseltä. Hinnaltaan percale on kallein vaihtoehto. Hohtavapintaiset pellavalakanat ovat taas muodissa. Pellava on helppohoitoinen materiaali, joka tuntuu ihanan vilpoiselta iholla. Lakanat eivät vaadi silitystä, ja ne vain paranevat vanhetessaan.Saatavana on myös pehmeästä flanellista, kiiltävästä silkistä ja edullisista tekokuiduista valmistettuja lakanoita. Tutustu eri materiaaleihin ja löydä oma suosikkisi.

Pese uudet lakanat pakkauksen ohjeen mukaan ennen ensimmäistä käyttöä. Aluslakana pysyy paikoillaan, kun se on sopivan kokoinen. Yhden hengen vuoteeseen tarvitset 150 cm ja parisänkyyn 240 cm leveän aluslakanan. Kun vuode on 120 cm, aluslakanan leveys on 180 cm.

Miten hoidat? Pese ja vaihda alus- ja pussilakanat sekä tyynyliinat vähintään kerran kuukaudessa. Ahkerimmat vaihtavat lakanat kahdesti kuussa. Jos vaihdat lakanat kerran kuussa, pese ja vaihda tyynyliina useammin, vähintään kahden viikon välein. Jos perheessäsi on allergiaa, hikoillaan runsaasti tai lemmikit nukkuvat samassa sängyssä, vaihda ja pese vuodevaatteet tarpeen mukaan, jopa kerran viikossa. Pese lakanat vähintään 60 asteessa, mahdollisuuksien mukaan 95 asteen valkopyykkinä. Suorista lakanat hyvin ennen kuivaamista. Materiaalin ja viitseliäisyyden mukaan silitä tai mankeloi lakanat ennen kaappiin laittoa. Lakanoita voi käyttää niin kauan kuin ne pysyvät kuosissaan. Käytön myötä lakanat kuluvat ja reikiintyvät ennemmin tai myöhemmin. Hyödynnä vanhat lakanoat esimerkiksi siivousliinoina, remonttialustoina tai lemmikkien hoitotarvikkeena.

Kuidut tutuiksi

Tyynyjä ja peittoja valmistetaan monista eri materiaaleista. Pallo-, ontelo- ja silikonikuitu ovat polyesteriä. Kaupoista löytyy myös polyeteenistä ja -akryylistä valmistettuja tyynyjä ja peittoja sekä vaahtomuovista valmistettuja muotoutuvia tyynyjä. Untuvatyynyjen täytteenä on untuvia ja höyheniä. Jos pidät napakammasta tyynystä, valitse tyyny, jossa on enemmän höyheniä ja vähemmän untuvaa.

Kotivinkki 1/2014

Katso myös:

Kommentoi »