Mustavalkeata hehkua! Helsinkiläiskodin joulu tehdään kahdella värillä
Sisustus
Mustavalkeata hehkua! Helsinkiläiskodin joulu tehdään kahdella värillä
Marin ja Irfanin perhe laskeutuu keskitalven juhlaan kynttilänvalossa ja salaisia paketteja valmistellen. Kiiltävänvalkoisen ja pikimustan täydellistä harmoniaa sävyttävät vihreät yksityiskohdat.
Julkaistu 26.12.2018
Avotakka
Remontissa olohuone säilytettiin alkuperäisellä paikallaan ja perhe hankki poistetun kaakeliuunin tilalle uuden. Moderni Contura-uuni hankittiin Espoon Sisustustakat -liikkeen kautta. Marmoripöydän Mari löysi White on Whitesta, ja sohvat tuotiin vanhasta kodista. Lasvitin kattokruunua muistuttavan lasivalaisimen Mari tilasi Helena Orava Designista.

Valoa hohtava joulukuusi, vehreät kukka-asetelmat ja yli satavuotias kaakeliuuni tuovat tähän helsinkiläiskotiin ripauksen vihreää. Muutoin Mari ja Irfan Bilicin perheen kodin pinnat, kiintokalusteet ja sisustusesineet on valittu täydellisen hallitusti – kahta voimaväriä vaalien. Viehättävä koti on vastikään remontoitu, tai oikeastaan rakennettu kokonaan uudelleen, ja kiiltävänvalkoisen ja pikimustan vuoropuhelu on kaikessa ankaruudessaan hurmaava.

Vierailijan katse kiinnittyy yksityiskohtiin, kuten huikeaan huonekorkeuteen, taitavasti sommiteltuihin laattakuvioihin ja joulukuisen keskipäivän valoon, joka kiiltää kodin lattioilla.

Olohuoneen erkkeristä aukeaa laaja näkymä kadulle. Mari Bilici valitsi tilaan valkoiset, ilmavat verhot. Joulukuusi haetaan aattoviikolla, ja sen paikaksi on valikoitunut olohuoneen kulma. Piparitalo on leivottu perheen lasten Robinin ja Ronyan kanssa.

Mari, vietätte kodissa ensimmäistä joulua, vaikka teitte asuntokaupat melkein kolme vuotta sitten. Miksi vasta nyt?

Etsimme silloin isompaa kerrostaloasuntoa Helsingin Ullanlinnan kaupunginosassa sijaitsevan kotimme tilalle. Ihastuimme tämän asunnon pohjaan heti ja laitoimme omamme myyntiin. Koska asunto piti remontoida, muutimme väliaikaiseen kaksioon ja aloimme tehdä sisustussuunnitelmia sisustusarkkitehti Ilkka Mälkiäisen kanssa.

Remontti alkoi ja kaikki näytti onnistuvan mukavasti aikataulussa. Sitten tulipalo tuhosi ison osan koko kerrostalosta.

Talon kattorakenteita oltiin kunnostamassa, ja työmaalta sinkoutunut kipinä sytytti asuntomme yläpuolella sijaitsevan ullakkoasunnon tuleen. Nopeasti levinneen palon sammutuksessa alempien kerrosten asunnot kastuivat kokonaan.

Tuhoutuneiden rakenteiden purkaminen ja uusiminen vei lopulta kaksi vuotta. Tuntui hurjalta katsella ensimmäisestä kerroksesta asuntojen läpi katolle asti, kun kaikki lattiat ja väliseinät oli jouduttu purkamaan.

Talo on arkkitehti Armas Lindgrenin suunnittelema, ja hän kuulemma asui aikoinaan juuri meidän asunnossamme. Halusimme kunnioittaa Lindgrenin ratkaisuja, ja kaikki väliseinät palautettiin alkuperäisen pohjapiirroksen mukaiseksi. Se tuntuu edelleen oikealta ratkaisulta.

Asuitte väliaikaiskodissa kaksi vuotta. Miten odottelu vaikutti kodin sisustussuunnitelmaan ja remonttiin?

Tulipalo oli totaalinen sokki. Lohdutimme itseämme sillä, että menetimme vain tyhjän huoneiston ja joitakin remonttitarvikkeita, mutta tulevat naapurimme menettivät kotinsa kaikkine rakkaine tavaroineen. Saimme lisäaikaa suunnittelutyöhön ja suunnitelmien hiomiseen.

Suurimman muutoksen koki keittiö, jonne vaihdoimme laadukkaammat kiintokalusteet kuin alun perin oli tarkoitus. Olemme valtavan tyytyväisiä Kvänumin kokopuisiin kaapistoihin, joiden yksityiskohdat on mietitty viimeisen päälle. Laskutilaa riittää ja leveät alalaatikot ovat tosi kätevät.

Upea keittiö on Kvänumin mallistosta, ja sen musta väri oli ehdoton valinta. Seiniin Mari valitsi tiililadotun metrolaatan ja lattiaan marokkolaattaa.
Keittiötä laajennettiin remontissa, ja nyt tilaan mahtuu suuri ruokapöytä. Mari tilasi sen Boknäsilta. Tolixin tuolit on hankittu jo edelliseen kotiin, ja ne sopivat hyvin tännekin. Flosin valaisin on Zarrosta. Upea matto on tuotu Turkin-lomalta.

Olet koristellut kodin jouluiseksi ensi kerran. Miten joulu näkyy teillä?

Rakastan joulua, ja oli nautinto kaivaa koristelaatikot varastosta ja availla niitä.

Osan koristeista olen selittämättömällä tavalla hukannut remontti- ja muuttopuuhissa, mutta oli aika kiva ostaa myös uusia, nimenomaan tähän kotiin tarkoitettuja koristeita.

Joulu alkaa meillä perinteisesti ensimmäisenä adventtina, jolloin jatkan isoäitini tapaa ja hankin pikkujoulukuusen. Koristelen sen hänen mallinsa mukaan valkoisin pumpulipalloin.

Olohuoneen suurella erkkeri-ikkunalla palavat sunnuntaisin adventtikynttilät. Myös muut joulukoristeet pääsevät laatikoistaan jo joulukuun alussa.

Vain suuren joulukuusen hankinta kuuluu viime hetken puuhiin. Sen haemme aattoviikolla ja koristelemme lasten kanssa.

Millaisia koristeita jouluun kuuluu?

Ripustan jokaiseen ikkunaan valotähden, osaan huoneista paperisen ja keittiöön lasisen. Myös kukat ovat minulle tärkeä osa joulua, ja valitsen aina valkoisia joulukukkia. Suosikkejani ovat helleborus eli jouluruusu, ritarinkukka ja hyasintti.

Kynttilöitä poltan paljon. Olen erityisen ihastunut tuoksukynttilöihin, joita tuon myös matkoiltamme. Suosikkimerkkejäni ovat Byredo, Diptyque ja Tine K.

Joulun aikaan kuuluu musiikki. Minulla on tapana käydä ystävättäreni kanssa Club for Five -yhtyeen joulukonsertissa. Yhteisestä perinteestä tulee ihana tunnelma.

Ronya-tyttären huoneessa on kakluuni, jonka korjaaminen toimivaksi on ollut perheen haaveena. Makuuhuoneissa ja olohuoneessa on valkoinen lankkulattia.
Makuuhuoneeseen johtavat kauniit pariovet. Harry Bertoian Diamond-nojatuoli löysi paikkansa ikkunan edestä. Fountain-kattovalaisin on Stockmannilta. Remontin yhteydessä makuuhuoneeseen rakennettiin myös vaatehuone. Pieni kuusi saapuu ikkunalaudalle jo joulukuun alussa.

Millaisia muita traditioita jouluunne liittyy?

Nautimme joulutunnelmasta koko joulukuun kynttilöitä poltellen, joulumusiikkia kuunnellen ja yhdessä leipoen. Uusin traditio on joulukaramellien valmistaminen Ronyan kanssa.

Olen kotoisin Porin seudulta, ja aatoksi ajamme aina vanhempieni luokse. Vietämme suurta sukujoulua, johon osallistuvat vanhempieni lisäksi myös sisarukseni perheineen. Siellä syömme myös kinkkua, jonka korvaamme kotona kalkkunalla, koska Irfan on muslimi eikä syö sianlihaa.

Välipäivinä palaamme Helsinkiin, jossa kuusi ja jouluherkuin täytetty jääkaappi odottavat meitä. Jatkamme joulun viettoa rennosti kotona erilaisia pelejä pelaten ja yhdessä oleillen.

Mikä on mielestäsi parasta joulussa?

Rakastan kodin sisustamista jouluiseksi. Jokainen ripustettu valosarja saa kodin näyttämään entistä taianomaisemmalta. Joulumme on hyvin tunnelmallinen, sillä kynttilänvaloa, aidon joulukuusen tuoksua, glögiä ja pipareita riittää kosolti.

Koristelua ja herkuttelua tärkeämpää on kuitenkin seura. Joulu on perhejuhla, ja vietämme paljon aikaa lasten kanssa. Nautimme toki yhtä lailla sukulaisten tapaamisesta.

Mari sisusti makuuhuoneen mustan, valkoisen ja harmaan sävyin. Mille Nottin sängynpääty on tilattu Länna Möblerilta Ruotsista. Peilit ovat Tine K Homen mallistoa Nougatista. Yövalona on Bestliten seinämalli. Tyynyt Elce Stockholm ja päiväpeite Zoco Home.
Remontin yhteydessä tehtiin kaksi kylpyhuonetta, omansa naisille ja miehille. Suihku erotettiin metallirunkoisella lasiseinällä muusta tilasta.
Pitkulainen eteinen laatoitettiin marokkolaatoin ja lattiaan sommiteltiin mattomainen kuvio.
10 kommenttia