Avotakka

Muotoilijaparin avara loft-koti: ”Samalla rahalla olisi saanut enemmänkin neliöitä, mutta maksamme mieluummin korkeasta tilasta”

Muotoilijaparin avara loft-koti: ”Samalla rahalla olisi saanut enemmänkin neliöitä, mutta maksamme mieluummin korkeasta tilasta”
Leena Kinnunen ja Antti Viitanen oli opiskeluajoista asti haaveillut loftista. Kun kaksi vuotta sitten tärppäsi, kodista tuli mieleinen nokkelilla ratkaisuilla ja omiin tarpeisiin itse suunnitelluilla kalusteilla.
Julkaistu: 18.7.2019
Remontissa keittiön yläkaappeja jatkettiin kulman taakse olohuoneeseen asti. Valkoista keittiötä elävöittävät erilaiset materiaalit. Välitilaan on chevron-ladottu marmorimaista laattaa, ja itse tehdyt puuhylly ja -taso pehmentävät ilmettä. Leikkuulauta on tuotu Kreikasta. Marmoritarjotin on Ellokselta, mortteli Stockmannilta ja purkit ja sirottimet H&M Homen.

Siitä asti, kun Leena Kinnunen ja Antti Viitanen aloittivat muotoiluopintonsa, heitä ovat kiinnostaneet loftit. Vanhassa Dag Englundin suunnittelemassa hitsauspuikkotehtaassa heitä viehättivät tilan korkeus, avaruus ja seitsemän korkeaa ikkunaa. Neliöitä asunnossa on 66,5.

– Samalla rahalla olisi saanut täältä Helsingin Pitäjänmäestä enemmänkin neliöitä, mutta maksamme mieluummin korkeasta tilasta. Nautimme isoista ikkunoista ja tilan tunnusta. Sisällä on helppo hengittää, ikään kuin olisi ulkona, Antti kertoo.

Pitkään muodissa ollut kalanruotokuvio on saanut haastajan suunnikkaan muotoisista laatoista muodostuvasta chevron- eli nuolenkärkiladonnasta.
Huonekorkeus on hyödynnetty rennolla valaisinsommitelmalla, jossa on House Doctorin Circle-valaisimia. Koska talo on suojelukohde, vastikkeeseen kuuluu ikkunoiden pesu ulkoapäin. Kynttilänjalat ovat H & M Homesta.
Olohuone, keittiö ja ruokailutila ovat avointa tilaa, joka kohoaa lähes neljän metrin korkeuteen. Viherkasveilla on tilaa kivuta. Isot, verhottomat ikkunat saavat tilan valoisaksi ja vaikuttamaan 66,5 neliötään isommalta. Avaruuden miinuspuoli on, että äänet kuuluvat parvelle. Riippukeinu on latvialaisen Maffam Freeformin. Antti ja Leenan isä Ahti tekivät puupölkyt Leenan vanhempien mökillä Korpilahdella. Tv:n alla on rakas vanha armeijan laatikko, josta ei luovuta.
Tv:n ääressä rentoutuminen on jäänyt vähälle vauvan kanssa, ja Leena ja Antti touhuavat nyt usein lattialla Sofian ja Pontus-koiran kanssa. Mieluiten pari loikoilee olohuoneessa, kokkailee ja ottaa rennosti. Yhteisöllisessä taloyhtiössä asuu paljon lapsiperheitä ja Pontuskin on saanut koirakavereita.

Vaikka asunto oli muuttovalmis, ammattilaisina Leena ja Antti halusivat silti kaksi vuotta sitten laittaa kaiken mieleisekseen lattiasta keittiöön ja lisätä säilytystilaa. Avoimen pohjaratkaisun he säilyttivät. Sisustussuunnittelua opiskellut Leena suunnittelee julkisia tiloja. Tuotemuotoilua opiskellut Antti toimii nykyisin start up -asiantuntijana Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa.

– Olemme aina tykänneet suunnitella ja rakentaa itse kalusteitamme, tänne ruokapöydän ja keittiön hyllyt. Pyrimme ostamaan tavaroita vain tarpeeseen, Leena sanoo.

Vanhempien makuutila sijaitsee parvella, jonne johtavat kauniit mustaksi maalatut puuportaat. Lukuvalaisin on Ikeasta. Päiväpeitteen virkaa hoitaa parivuoteen peitto, jossa on tuplapussilakana.
Pari toteutti ison ruokapöydän itse koulun pajalla. Se mitoitettiin illanistujaisia ja sukulaisten vierailuja varten, mutta remontissa ja vauva-arjessa illanistujaisia ei ole vielä ehtinyt montaa kertyä. Hayn About A Chair AAC22 -tuoleja on ostettu ajan saatossa lisää pöydän koon kasvaessa.
Tilan korkeus ja väljyys antavat mahdollisuuden sisustaa isoilla kalusteilla ja tavaroilla. Suuret kasvit ja riippuvalaisimet sopivat hyvin loftiin.
Riippukeinusta pari ei luovu. Siitä on tullut heidän lempipaikkansa, jossa on mukava myös syöttää Sofia-vauvaa ja heijailla hänet uneen. Loftiin Maffam Freeformin tuoli sopii, mutta joskus tulevassa kodissa se voi päätyä terassille. Sohvapöytä on itse tehty. Seinävalaisin on Flosin ja sohva Sotkasta.
Sofia-vauvan soppi on sijoitettu parven alle pieneen huoneeseen, joka piiloutuu peilipintaisten liukuovien taakse. Tila toimii myös vaatehuoneena. Sofialle siellä on vasta pinnasänky. Hempeät koristeet ovat saaneet jäädä juhlien jäljiltä.
Kylpytilan peilihyllyn ja avohyllyn tammesta ja metallista Leena ja Antti ovat suunnitelleet ja toteuttaneet itse omiin tarpeisiinsa. Mitat on määritelty omien tavaroiden mukaan.
Pariskunta pitää yksinkertaisesta sisustuksesta mutta näyttävistä yksityiskohdista. Lasipurkit ovat H & M Homen ja röpöpintainen purkki Jotexin.
Eteisestä tullaan suoraan keittiöön. Korkean liukuovikaapiston ohella Hayn Loop Stand -naulakko säilyttää ulkotakit ja kauppakassit, kumikori huivit. Ulko-oven sisäpinta on tehostettu liitutaulutarralla. Nyt siihen saa muistiin ostoslistan.
Kommentoi »