Kotivinkki

Upseerien asunnosta boheemiksi pesäksi – muotisuunnittelijan koti Tallinnassa on hurmaavan epätäydellinen

Muotisuunnittelija Marit Ilisonin koti Tallinnan Kalamajassa on boheemi sekoitus rosoisia pintoja, murrettuja värejä ja vintagea. Remontissa alkuperäinen puulattia kunnostettiin, mutta asuntoon jätettiin elämän jälkiä.
Kuvat Krista Keltanen

Tallinnalaisen muotisuunnittelijan Marit Ilisonin koti on trendikkäällä Kalamajan alueella 1940-­luvun lopulla rakennetussa talossa. Marit osti noin 40-neliöisen asunnon vuosia ennen kuin boheemin alueen noste alkoi, mutta onnea asuntokaupoilla silti tarvittiin.

Talolla on mielenkiintoinen tarina. Marit, kerro siitä.

Talo on rakennettu vuonna 1949 mallitaloksi Venäjältä Tallinnaan siirtyneiden venäläisten upseerien asunnoille. Kaikki talon kerrokset tehtiin hieman erilaisiksi, ja esimerkiksi yhden kerroksen asunnoissa oli kalanruotoparketit ja seinämaalauksia, mutta minun kerroksessani on muita korkeammat huoneet.

Talo oli minulle tuttu, koska kaksi ystävääni on asunut samassa portaikossa. Myynti­ilmoituksessa oli vain ulkokuva, ei mitään sisältä asunnosta, mutta uskoin asunnon olevan hyvä. Olin ensimmäinen näytöllä. Onnekseni myyjä halusi myydä sen minulle, sillä kysyntä oli jo silloin todella kovaa. Muutin joulukuussa vuonna 2012. Tällaisen jalokiven löytäminen on nykyisin entistä hankalampaa, sillä Kalamajan alueen haluttavuus on noussut pilviin.

Valtava kirjahylly peittää olohuoneen yhden seinän. Hyllyillä on kirjojen lisäksi astioita, joita Marit on saanut perheeltään ja löytänyt maailmalta matkoillaan.
Sohva on vintagea ja löytyi nettihuutokaupasta. Marit verhoilutti sen vihreällä sametilla saadakseen asuntoon väriä.
Marit sahasi asunnossa olleesta sohvapöydästä jalat pois ja korvasi ne korkeammilla metallijaloilla. Hän maalasi pöydän pintaan mustan ruudukon. Alkovin katossa roikkuu tanskalaisen designyrityksen Livinglyn mobile.

Halusit jättää rosoa näkyviin remontissa, miksi?

Sama pariskunta oli asunut asunnossa sen rakentamisesta saakka, ja heidän kuoltuaan asunto oli jäänyt tyhjilleen. Lattiassa oli kaksitoista maalikerrosta ja seiniä peittivät haalistuneet kukkatapetit. Keittiö oli alkuperäisen tyylinen ja seinissä oli omituinen vedenkestävä tapetti.

Teetin suuren remontin, jossa maalit poistettiin lattioista ja tapetit seinistä. Keittiön työtason yllä oleva seinä laatoitettiin valkoisilla 10x10-­senttisillä laatoilla. Saumaukseen valitsin vaaleansinisen saumauslaastin, jonka olin nähnyt rautakaupan mallipalassa. Muut pinnat maalattiin valkoisiksi ja vanhat puulattiat kunnostettiin. Halusin, että asunnon seiniä ei tasoiteta liian sileiksi, vaan että elämä jää näkyviin rosoina ja epätasaisuutena. Epätäydellisyydessä on jotain hurmaavaa.

Olohuoneen nojatuolit Marit pelasti mökiltä ja toi ne kaupunkikotiinsa. Longing for Sleep Collectionin takit on valmistettu vintagepeitteistä.
Viherkasviasetelmissa näkyy muotisuunnittelija Marit Ilisonin luova kädenjälki.
Marit löysi asunnon halutulta, boheemilta Kalamajan alueelta jo ennen kuin sen suosio nousi pilviin.

Teet luovaa työtä muotisuunnittelijana, miten se vaikuttaa kotisi sisustukseen?

Aluksi työskentelin myös kotona, ja se vaikutti tietenkin kodin ilmeeseen. Työtilani oli olohuoneessa. Vasta kun mallistoni alkoi kasvaa, etsin studion pyöräilymatkan päästä kotoa. Nyt koti on avara ja kaikelle on oma paikkansa. Keräilen kaikenlaisia esineitä, joista tulen hyvälle tuulelle. En pysty vastustamaan kauniita astioita tai valaisimia.

Keittiön valaisimen olen suunnitellut itse kirpputorilta löytämistäni vanhoista jalkavalaisimista. Lasikuvut on irrotettu jalustasta ja muokattu riippuvalaisimiksi. Ruokapöytänä toimii hyvin pieni ranskalaistyyppinen kahvilapöytä. Seinille olen koonnut omien näyttelyideni julisteita.

Asunnon alkuperäinen puulattia kaivettiin esiin kahdentoista maalikerroksen alta.
Aiemmin Marit työskenteli kotona, mutta nykyisin hänellä on työhuone, jonne hän kulkee polkupyörällä. Fillari säilyy tallessa eteisessä.
Asunnon alkuperäinen puulattia löytyi monen maalikerroksen alta ja se kunnostettiin. Lattia toistaa kalusteiden sävymaailmoja. Pintoihin sai jäädä rosoa.
Parvekkeelle tarkoitetut pieni pöytä ja kahvilatuolit ovat harvoja uusia kalusteita tässä kodissa. Marit osti ne Ikeasta, maalasi mustiksi ja laittoi keittiöön. Seinällä on vanhoja näyttelyjulisteita.

Suunnittelemasi The Black Heart Collectionin logo liittyy Suomeen. Miten?

Minulla oli lapsena suomalainen kirjekaveri Salla, jolla oli tapana lopettaa kirje piirrettyyn sydämeen. Se tarkoitti ”rakkaudella”. Otin itsekin sydämen piirtämisen tavaksi, ja vuosia myöhemmin tein tarroja piirtämistäni sydämistä. Tein myös itselleni juhliin harmaan collegepuseron, johon piirsin mustan sydämen. Pusero herätti niin paljon kiinnostusta, että vuonna 2014 teetin ensimmäiset The Black Heart Collection ­-t-­paidat sydänlogolla myyntiin. Mallisto on myynnissä designliikkeissä, ja se saanut upean vastaanoton muotitietoiselta designväeltä.

Marit suunnitteli pienestä keittiöstä toimivan. Valaisimet Marit ideoi ja valmistutti vanhasta valaisimesta.
Seinä laatoitettiin kokonaan valkoisilla peruslaatoilla. Sininen saumaus tuo eloa.
Astiat ovat keittiön avohyllyillä, joilta vieraat saavat itse valita haluamansa teekupin, lasin tai lautasen.

Toisessa mallistossasi on esimerkiksi erikoisia takkeja. Miten ne saivat alkunsa?

Toinen mallistoni on eksklusiivinen ja uniikki Longing For Sleep. Se sai alkunsa, kun tein näyttelyyn kokeellisen takin vanhasta venäläisestä huovasta, joita aiemmin käytettiin joka kodissa. Se on meille virolaisille hyvin tyypillinen ja tuttu esine. Koristin takin ompelemalla siihen käsin Swarovskin kristalleja. Mallisto on myynnissä boutiqueliikkeissä eri puolilla maailmaa sekä omassa nettikaupassani.

Suunnittelen lanseeraavani Longing For Sleep -­mallistoon myös tuoksukynttilän ja hajuveden. Olen innostunut sisustussuunnitteluun liittyvistä projekteista. Tulevaisuudessa haluaisin suunnitella keramiikkaa ja aterimia ja laajentaa Longing For Sleep -­mallistoa sisustukseen.

Marit tavoitteli kylpyhuoneen sisustuksella huonemaista tunnelmaa. Lattiaan asennettiin ranskalaistyyliset mustavalkoiset laatat. Vaaleansinisistä lasiputkista koostuva art deco -valaisin on ostettu Helsingistä.
1940-­luvun charmi ihastuttaa. Talo on rakennettu alun perin venäläisten upseerien asunnoiksi.
Julkaistu: 3.9.2019
Kommentoi »