Meidän Mökki

Temperamaali on ekologinen ja perinteikäs valinta kodin pintoihin – näin sekoitat oman tuoremaalin ja annat huonekalulle uuden ilmeen

Temperamaali on ekologinen ja perinteikäs valinta kodin pintoihin – näin sekoitat oman tuoremaalin ja annat huonekalulle uuden ilmeen
Munatemperamaali valmistuu kätevästi pigmenttiseoksesta, kananmunista, pellavaöljystä ja vedestä. Maali käy kaikkiin kodin pintoihin, erityisesti huonekaluihin. Munaöljytempera tulee myös edulliseksi, koska voit sekoittaa sitä vain tarvittavan määrän kerrallaan.
Julkaistu: 13.6.2022

Temperamaalilla kunnostettu huonekalu – tarvikkeet:

  • pigmenttiseospussit pohjamaaliksi ja pintamaaliksi

  • raakaa kylmäpuristettua pellavaöljyä

  • luomukananmunia ja vettä

  • keittiövaaka ja sauvasekoitin

  • kannellisia pikkuämpäreitä

  • kalustepesuaine, rätti ja hiomapaperi

  • luonnonharjassivellin

  • mäntysuopaa pensselipesuksi.

Temperamaalin valmistus ja käyttö onnistuvat näin

1. Irrota lipaston vetimet. Pese lika ja rasvatahrat kalustepesuaineella ja kostealla rätillä. Hio lakkapinta. Huuhtele rättiä puhtaassa vedessä ja pyyhi pois myös pesuainejäämät. Poista parista laatikosta pohjat ja tee laatikoista seinähyllyt.

2. Sekoita ämpärissä pohjamaalin pigmenttiseos ja vesi pigmenttipussin ohjeen mukaan. Sekoita samoin pintamaalin pigmenttiseos ja vesi. Sulje ämpärit kansilla ja anna seosten turvota seuraavaan aamuun. Pigmenttivedet säilyvät jääkaapissa puolikin vuotta.

3. Sekoita seuraavana päivänä sauvasekoittimella kananmunat ja pellavaöljy. Tee erä, josta riittää pohjamaalin ja pintamaalin tekoon. Munaemulsio säilyy jääkaapissa viikon ajan.

4. Sekoita pohjamaali yhdistämällä pohjamaalin pigmenttivesi ja munaöljy. Pussin reseptillä maalaa lähes 10 neliötä, joten lipastoa varten kannattaa tehdä pienempi annos. Tuoremaali säilyy jääkaapissa seuraavaan päivään.

5. Sivele pohjamaalia kevyellä otteella puunsyiden suuntaisesti pari kolme kertaa samasta kohdasta. Etene, älä palaa takaisin. Jos jokin kohta jää vajaaksi, seuraava maalikerros peittää sen. Anna kuivua seuraavaan aamuun.

6. Sekoita pintamaali pigmenttivedestä ja munaöljyemulsiosta. Puolikas erä riittää kahteen maalauskertaan. Maalaa ensimmäinen pintamaalikerros. Anna maalin kuivua ja maalaa illalla toinen maalikerros. Jätä runko ja laatikot kuivumaan.

Valmis munaöljytemperalla maalattu lipasto hehkuu aivan uudella tavalla ja sopii hienosti muuhun kalustukseen.

Lisäinfoa munaöljytemperasta: avjord.se

Kommentoi »