Unelmien Talo&Koti

Edessä mummonmökin korjaus? Onnistu asiantuntijan vinkeillä – ”Säilytä, älä hävitä!”

Edessä mummonmökin korjaus? Onnistu asiantuntijan vinkeillä – ”Säilytä, älä hävitä!”
Nyt kesämökit viedään käsistä, ja vanhatkin rakennukset kiinnostavat. Parhaat neuvot antaa perinteisen korjausrakentamisen ammattilainen.
Julkaistu: 7.7.2021
Rakennusapteekin taiteellisella johtajalla ja perustajalla Anette Ringbomilla on hyviä neuvoja mummonmökin tai torpan kunnostajalle. Rakennusapteekki on kestävään rakentamiseen erikoistunut tuotanto- ja tukkuyritys. Se on ollut perinteisen ja kestävän rakentamisen johtava asiantuntija Suomessa yli 20 vuotta.

Mistä remontti kannattaa aloittaa?

Katosta. Tarkista sen kunto ja korjauta, jos se vuotaa. Korjaa huonokuntoiset ulkoikkunat. Vanhat ikkunat on tehty yleensä hyvästä puusta, ja niissä on hienostuneet, suupuhalletut lasit sekä laadukkaat rauta- tai messinkihelat. Hyvin kunnostettu vanha ikkuna pärjää mennen tullen monelle modernille ikkunalle myös lämpöarvoissa.
Hyvin kunnostettu vanha ikkuna pärjää mennen tullen monelle modernille ikkunalle myös lämpöarvoissa.

Mitenkäs mökin ilmastointi?

Painovoimainen ilmastointi tarvitsee sisääntuloilmaa sekä hormit poistoilmalle. Venttiilit seinässä eivät riitä. Kylpyhuoneeseen tarvitaan koneellinen ilmanvaihto.

Miten mökin saa pysymään lämpimänä?

Lisäeristystä tarvitaan harvoin energiansäästön vuoksi. Kannattavampaa on hankkia suoran sähkölämmityksen tai puulämmityksen rinnalle ilmalämpöpumppu. Talvella se auttaa pitämään mökin raikkaana ja kuivana. Kesä­mökkeilijä voi harkita myös aurinkoenergiaa. Öljylämmitystä ei enää suosita. Jos öljyn haluaa vaihtaa esimerkiksi maalämpöön, siihen voi hakea avustusta.

Millaisia maaleja suosittelet?

Valitsisin hengittäviä maaleja sekä sisälle että ulkoseiniin. Vanhassa rakennuksessa seinien pitää läpäistä kosteutta. Ehdoton ei maalattaville lasikuitutapeteille, vesiohenteisille muovimaaleille ja muovitetuille paperitapeteille.

Sopiiko nykytekniikka mökille?

Jos sitä halutaan sinne ehdottomasti, sen voi piilottaa listojen taakse tai karmin ja seinän väliin. Mutta tarvitaanko sitä? Eikö mökkeily voisi olla hieman yksinkertaisempaa kuin kaupunkiasuminen?
Joka huoneessa pitäisi olla vähintään viisi valopistettä.

Puhut yksityiskohtien puolesta. Miksi?

Lopputulos on aina yksityiskohtiensa summa. Säilytä kaikki, minkä voit! Mitä enemmän heloja, listoja, sähkö­- kalusteita, ikkunoita tai ovia vaihdetaan, saneerataan tai poistetaan, sitä vähemmän on jäljellä alkuperäistä tunnelmaa. Sisustaa voi sitten mieltymystensä mukaan.

Anna joitain sisustusvinkkejä

Sisusta valoilla. Joka huoneessa pitäisi olla vähintään viisi valopistettä. Vanhat öljylamput on helppo sähköistää käyttöön. Pehmennä huoneen väripalettia sekoittamalla valkoiseen kattomaaliin 1–10 prosenttia seinäväriä. Käytä samaa väriä vuorilistoihin ja muihin yksityiskohtiin.
Kuvat: Anette Ringbom
Kurkista perinteisiin mummonmökkeihin ja suloisiin punaisiin tupiin
Maria ja Johannes taittavat mökkimatkan paikallisjunalla. Perillä odottaa vanha torppa, jossa voi uppoutua menneeseen aikaan.
Virpi ja Jari mökkeilevät karun kauniissa maisemissa Kainuussa. Vanhaan torppaan ei ole haluttu mukavuuksia, joten mökkiin ei ole vedetty vesi- tai sähköliittymää.
Punaisesta mummonmökistä huokuva rauha hurmasi Saksassa asuvan Mirjamin. Suomen-lomat ovat kaivattuja hengähdyshetkiä stressaavasta työstä.
Pieni ja punainen mummonmökki näytti ilta-auringossa juuri niin idylliseltä kuin Senja oli haaveillut. Ostopäätös tehtiinkin täysin tunteella.
Pieni pintaremontti karkasi käsistä, kun pinkopahvien alta paljastuivat upeat hirsiseinät. Tanja ja Vesa päätyivät lopulta remontoimaan koko hirsitorpan.
Helenan ja Jarin huvikummussa mökkeillään boheemiin tyyliin. Sisustuksessa leikitellään väreillä, radiosta raikaa musiikki ja kaapista löytyy aina kuohuviiniä ystäville.
Eteisessä kasvoi nurmikko ja pinnat olivat kulahtaneet. Torpan huono kunto ei saanut Katia ja Eeroa perääntymään, vaan he ottivat remonttihaasteen vastaan.
Sirpa ja Kari ihastuivat punamultamökin järvimaisemaan, huoliteltuun tonttiin ja ihanaan lasikuistiin. Sisustus on toteutettu bohoskandinaaviseen tyyliin.
Aika oli jättänyt jälkensä autiotaloon, jonka jokainen nurkka kaipasi kevyttä kunnostusta. Remonttia on tehty pääasiassa maalilla – tosin mökin ulkopinnassa elämä saa yhä näkyä.
Marja-Leena ihastui asumattomaan mökkiin ja hankki sen itselleen syntymäpäivälahjaksi vajaalla 2000 eurolla.
Hiekkatien varrella odottaa kesäidylli parhaimmillaan. Vuosien varrella Seppo ja Hannele ovat ehtineet remontoida mansardikattoisen torppansa lattiasta kattoon.
Jaakko ja Tiina ihastuivat 20-luvun punaiseen torppaan, mutta toinen ostaja ehti hankkia sen itselleen. Onni oli myötä, kun mökki tuli uudelleen myyntiin parin vuoden kuluttua.
Kommentoi »