Unelmien Talo&Koti

Edessä mummonmökin korjaus? Onnistu asiantuntijan vinkeillä – ”Säilytä, älä hävitä!”

Edessä mummonmökin korjaus? Onnistu asiantuntijan vinkeillä – ”Säilytä, älä hävitä!”
Nyt kesämökit viedään käsistä, ja vanhatkin rakennukset kiinnostavat. Parhaat neuvot antaa perinteisen korjausrakentamisen ammattilainen.
Julkaistu: 7.7.2021

Rakennusapteekin taiteellisella johtajalla ja perustajalla Anette Ringbomilla on hyviä neuvoja mummonmökin tai torpan kunnostajalle. Rakennusapteekki on kestävään rakentamiseen erikoistunut tuotanto- ja tukkuyritys. Se on ollut perinteisen ja kestävän rakentamisen johtava asiantuntija Suomessa yli 20 vuotta.

Mistä remontti kannattaa aloittaa?

Katosta. Tarkista sen kunto ja korjauta, jos se vuotaa. Korjaa huonokuntoiset ulkoikkunat. Vanhat ikkunat on tehty yleensä hyvästä puusta, ja niissä on hienostuneet, suupuhalletut lasit sekä laadukkaat rauta- tai messinkihelat. Hyvin kunnostettu vanha ikkuna pärjää mennen tullen monelle modernille ikkunalle myös lämpöarvoissa.

Hyvin kunnostettu vanha ikkuna pärjää mennen tullen monelle modernille ikkunalle myös lämpöarvoissa.

Mitenkäs mökin ilmastointi?

Painovoimainen ilmastointi tarvitsee sisääntuloilmaa sekä hormit poistoilmalle. Venttiilit seinässä eivät riitä. Kylpyhuoneeseen tarvitaan koneellinen ilmanvaihto.

Miten mökin saa pysymään lämpimänä?

Lisäeristystä tarvitaan harvoin energiansäästön vuoksi. Kannattavampaa on hankkia suoran sähkölämmityksen tai puulämmityksen rinnalle ilmalämpöpumppu. Talvella se auttaa pitämään mökin raikkaana ja kuivana. Kesä­mökkeilijä voi harkita myös aurinkoenergiaa. Öljylämmitystä ei enää suosita. Jos öljyn haluaa vaihtaa esimerkiksi maalämpöön, siihen voi hakea avustusta.

Millaisia maaleja suosittelet?

Valitsisin hengittäviä maaleja sekä sisälle että ulkoseiniin. Vanhassa rakennuksessa seinien pitää läpäistä kosteutta. Ehdoton ei maalattaville lasikuitutapeteille, vesiohenteisille muovimaaleille ja muovitetuille paperitapeteille.

Sopiiko nykytekniikka mökille?

Jos sitä halutaan sinne ehdottomasti, sen voi piilottaa listojen taakse tai karmin ja seinän väliin. Mutta tarvitaanko sitä? Eikö mökkeily voisi olla hieman yksinkertaisempaa kuin kaupunkiasuminen?

Joka huoneessa pitäisi olla vähintään viisi valopistettä.

Puhut yksityiskohtien puolesta. Miksi?

Lopputulos on aina yksityiskohtiensa summa. Säilytä kaikki, minkä voit! Mitä enemmän heloja, listoja, sähkö­- kalusteita, ikkunoita tai ovia vaihdetaan, saneerataan tai poistetaan, sitä vähemmän on jäljellä alkuperäistä tunnelmaa. Sisustaa voi sitten mieltymystensä mukaan.

Anna joitain sisustusvinkkejä

Sisusta valoilla. Joka huoneessa pitäisi olla vähintään viisi valopistettä. Vanhat öljylamput on helppo sähköistää käyttöön. Pehmennä huoneen väripalettia sekoittamalla valkoiseen kattomaaliin 1–10 prosenttia seinäväriä. Käytä samaa väriä vuorilistoihin ja muihin yksityiskohtiin.

Kuvat: Anette Ringbom

Kurkista perinteisiin mummonmökkeihin ja suloisiin punaisiin tupiin
Kommentoi »