Mullan salaisuus – näin kesän multatestaajat onnistuivat!

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Kekkilä
Mullan salaisuus – näin kesän multatestaajat onnistuivat!
Paprikaa, jättisato tomaatista, pari kesäkurpitsaa ja muhkeita kukintoja. Multatestaajat saivat nauttia sadon lisäksi tänä kesänä haastavista sääolosuhteista.
Julkaistu: 2.9.2019

Haimme huhtikuussa multatestaajia kokeilemaan Kekkilän uutuusmultatuotteita. Kysyimme kokemuksia Kekkilä Hortensiamullasta, Tomaattimullasta ja Ruukkuviljelymullasta, jotka Kekkilä tarjosi testaajille lannoitteiden kera. Toukokuun tunnelmat testaajilla olivat positiiviset, ja kysyimme elokuun alussa vielä kasvukauden kokemukset ja fiilikset.

Ruukkuviljelymulta antoi isot kesäkurpitsat

Sari Niemen vanha pihapiiri on oikea puutarhurin paratiisi.

Sari Niemi Itä-Uudeltamaalta kertoi elokuun alussa, että kuivan kesän takia kasvit tarvitsivat kastelua aika lailla. Kekkilän Ruukkuviljelymulta tuntuu ratkaisseen osan siitä haasteesta.

– Ruukkuviljelymulta toimi hyvin ja kasteluntarve on ollut pienempi. Kasvit ovat olleet hyvinvoivia ja ovat kukkineet vielä pitkälle syksyyn.

Sarin testiämpärissä kasvoi samettikukkia, auringonkukkaa, tomaattia, krassia, paprikaa ja basilikaa. Sari siirteli kasveja pihallaan fiiliksen, värien ja tarpeen mukaan. Raportointihetkellä elokuun alkupuolella olo oli toiveikas.

– Satoa vielä joutuu odottelemaan, olen ehkä lannoittanut liian vähän. Paprikassa ja tomaatissa on toki hedelmiä.

Erkki Räisänen siirsi kesäkurpitsaa ruukkuidätyksestä niin sanottuun kukkivaan kompostiin.

Erkki Räisänen Nokialta kasvatti ruukuissa kukkivia kesäkukkalajitelmia sekä basilikaa, pinaattia, ruohosipulia ja kesäkurpitsaa.

– Yrttien ja kesäkukkien siemenet itivät hitaasti mutta varmasti. Yritin kastella kuivilla viikoilla kasveja säännöllisesti. En ole kuitenkaan huomannut eroa itämisessä aikaisempiin vuosiin verrattuna.

Erkki kokeili kesällä muutamaa erikoiskikkaakin.

– Kesäkukat ja kesäkurpitsat siirsin ruukkuidätyksestä niin sanottuun kukkivaan kompostiin ja kokeilin kompostimultaa lisäkasvuvoimana. Se tuntui auttavan tällaisena kesänä.

Viileän alun takia kulunut kasvukausi oli Suomessa paikoin haastava, mutta lopputulos on Nokiallakin hyvä.

– Yrttisato vaikuttaa runsaammalta kuin aikaisempina vuosina. Kesäkukat alkoivat aurinkoisena aikana kukkimaan voimakkaasti alkuhitauden jälkeen. Kasvit ovat runsaan oloisia ja olen saanut jo kaksi isokokoista kesäkurpitsaa ruokapöytääni. Viime viikkoina olen myös käyttänyt jo pinaattia ja basilicaa salaateissa, kertoo Erkki.

Hortensiamulta auttoi kukintaan

Mynämäellä Merja Jalavan pihalla kesän haaste oli kuuma ja viikkoja kestänyt sateeton jakso. Hortensiat innostuivat silti kukkimaan.

– Useimmat kukinnot ovat todella isoja, mutta viime aikoina on kehittynyt uusia melko pieniäkin kukintoja.

Merja Jalavan hortensiassa oli vielä elokuussa runsaasti nuppuja.

Arja Heiskanen testasi Kekkilän Hortensiamultaa Tammelassa, jossa kesä on puolestaan sujunut melko hyvissä säissä. Sadetta tuli sopivasti ennen heinä–elokuun vaihdetta, eikä hellettä ollut montaa päivää.

– Pääsin kokeilemaan multaa vasta kesäkuun lopulla. Istutin yhden hortensian maahan, ostin lisää multaa ja istutin toisen ruukkuun. Maassa oleva viihtyi vallan mainiosti ja ruukussa olevakin on suht ok, se vain pääsi pari kertaa vähän kuivahtamaan.

Ruukkuhortensia on luonnollisesti tarvinnut useammin vettä. Välillä Arja siirsi sitä suorasta paahteesta pois.

– Maassa olevaa hortensiaa kastelin istutuksen yhteydessä runsaasti ja sen jälkeen vain 2–3 kertaa, muuten se on pärjännyt sateiden kastelemana. Kasvupaikka tosin on aika varjoinen, Arja kertoo.

Kummatkin hortensiat kukkivat runsaasti ja nuppuja tuli lisää vielä elokuun alussakin. Vaaleanpunainen ruukussa kasvanut hortensia muuttui väriltään punaisemmaksi.

– Upea violetti maassa oleva kukoistaa! Väri pysyy koko ajan upeana.

Uusi tomaattimulta toi huippusadon

Kaisa Stranius on saanut leikata tomaatintaimiaan kovan kasvun takia.

Kaisa Stranius kertoo säiden vaihdelleen Lahdessa aika lailla. Alkukesän aurinkoisuus vaihtui heinäkuun sateisiin ja kylmiin säihin.

– Sitten alkoikin lyhyt kausi helteitä, eikä sateita olla saatu moneen viikkoon!

Kaisan tomaatit kasvavat rivitalon pihassa avomaalla kasvilavalla. Kaisa testasi Kekkilän Luonnonmukaista Tomaattimultaa.

– Kasvit ovat kasvaneet hurjaa vauhtia! Viime kesään verrattuna kasvu on ollut ihan huomattavasti parempaa. Olen joutunut typistämään ja leikkaamaan taimia. Leikkasin taimia, etteivät ne enää kasvaisi pituutta, vaan käyttäisivät kaiken voiman tomaattien kasvattamiseen. Ja nehän kasvavat!

Myös sato vaikuttaa aiempaa laadukkaammalta.

–Tomaatit ovat suuria ja hyvännäköisiä. Ovat jopa normaalia suurempia kirsikkatomaatteja, eikä näin suuria niistä ennen ole kasvanutkaan. Tomaatit ovat vielä raakoja, mutta sato näyttää hyvältä. 

Riitta Järvinen kasvatti Jämsässä ruukuissa noin 50 tomaatintaimea.

Riitta Järvinen toivoo haastavan kesäsään päälle lämmintä loppukesää, jotta tomaattisato pääsee kypsymään. Ruukkukasvatetut taimet on kuitenkin myös helppo siirtää sisälle kypsymään.

Espoolainen Tiina Karhu testasi Kekkilän tomaattimultaa ja -lannoitetta kasvihuoneessa. Testikasvina Tiinalla oli miniluumutomaatti.

– Istutin testitaimen isoon saviruukkuun, kuten muutkin tomaatintaimeni. Muihin tomaatteihin käytin puutarhamultaa, johon tein kanankakkataskun.

Tomaattimultaan istutetun taimen kasvuvauhti oli nopeampaa kuin verrokeilla, mutta sadon suhteen ei tuntunut olevan suurta eroa.

Kommentoi »