Muistatko nämä Avotakan legendaariset kannet?
Sisustus
Muistatko nämä Avotakan legendaariset kannet?
50-vuotissyntymäpäiviään juhlivan Avotakan kansissa on nähty niin presidentti Kekkonen kuin taiteilijapersoonia ja kirjailijoita.
23.2.2017
 |
Avotakka
Joulukuussa 1973 Avotakka pääsi vierailulle Tamminiemeen, "ylityönjohtajan asuntoon", kuten asukas Urho Kekkonen itse jutussa kuvailee. Jutussa Kekkoselta kysytään, vastaako Tamminiemen kalustus hänen makuaan. "Ei", hän vastaa. "Tämä on aivan liian sekava ja linjaton". Jutun mukaan hän viihtyisi mieluummin modernissa kodissa ja heittäisi tyylihuonekalut niille, jotka niistä pitävät. Ympärillä voisi olla Kukkapuron tuoleja, Aarnion pastilleja, Marimekon kankaita, iloisia värejä ja puhtaita pelkistettyjä linjoja.
Elokuussa 1976 Avotakka pääsi sultsinakesteille Katri Helenan kanssa. Katri Helena paljastaa jutussa olevansa kehno keittäjä. Karjalaiset perinneleivonnaiset, sultsinat, valikoituivat tarjottavaksi sen takia, että ne "muistuttavat Katri Helenaa lapsuudesta. Sunnuntaiaamuisin hän istui hellan äärellä käännellen kuoria Bertta-äidin paistaessa sultsinoita."
Assi Koivisto esitteli tammikuun 1973 Avotakassa huoneensa. Kansikuvaan ei ole sovitettu seinällä olevaa metsästyskivääriä – lahjaa, jonka isä Mauno Koivisto oli saanut Neuvostoliiton pääministeriltä Aleksei Kosyginilta. 70-luvun trendivärin henkeen teinitytön huone on okranvärinen. Jutussa myös kerrotaan, että Assi soittaa levysointinta ja mankkaa.
Kahilat ja Virtaset Rhodoksella, kuuluu elokuun 1971 Avotakan kansiotsikko. Uutisankkuri Heikki Kahila ja Kerttu Kahila ovat jutun mukaan saarella jo kolmatta kertaa. Avotakka raportoi kuvien kera, miten Heikki ja Kerttu ovat "grillaamassa syvää rusketusta itseensä Falirakin paahteessa".
Heinäkuun 1968 Avotakka esittelee hurjia, toistaiseksi vielä kuvitteellisia  tulevaisuusvisioita, kuten nilkkoihin ja ranteisiin kiinnitettävät "etolapalloja", jotka antavat käyttäjälleen kaiken päivän mittaan tarvittavan henkisen tarmon. Lehden kansikuvamallina ja "avaruusrouvana" poseeraa May-Britt Seitava.
Kaikkien aikojen ensimmäinen Avotakan numero tuli ulos syyskuussa 1967. Lehti pääsi tutustumaan Lumpeenkukkataloon, ajan edelläkävijään, jossa oli uima-allas keskellä atriumpihaa. "Astuessani sisään olohuoneeseen ajattelin ensin, että tämä ei voi olla totta. Tullessaan sisälle samalla ikäänkuin menee ulos", kuvailee toimittaja Sirkka Lassila.
Lokakuun 1976 peilijutussa poseeraa Anne Pohtamo, joka on edellisvuonna voittanut universumin kauneimman tittelin. Avotakka kertoo, että hän on yhdessä Arto Hietasen kanssa juuri sisustanut "pienen asunnon, jossa Anne tosin on ehtinyt viimeaikoina vain piipahtaa." Valoisuuden ja selkeyden kuvataan olleen sisustamisen tavoitteita: "Kun olohuone on varsin pieni, keksittiin tilata yhdelle seinälle peiliä."
Maaliskuussa 1975 Avotakka vieraili taidemaalari Reidar Särestöniemen kelolinnassa Kittilässä. Taidepersoonan kohtaamista kuvaillaan näin: "Reidar seisoo asuintalonsa vierashuoneen ovella. Villapaidan päällä on hylkeennahkaliivi, turkoosinväristen housujen päällä poronnahkaiset säpikkäät ja jalassa tehdastekoiset nupukkaat. Tuuhean, mustankirjavan parran seasta näkyvät Madeiran auringossa ruskettuneet posket."
Tammikuussa 1974 Avotakka esitteli kirjailija Laila Hietamiehen uuden kodin. Jutussa ihaillaan lapsiperheen kodin siisteyttä. Hietamies kertoo siisteyden olevan jokapäiväistä: "Minä nimittäin osaan vain kaksi ammattia, toinen kirjailijan, toinen siivoojan. Minulla täytyy olla paikat kunnossa. Ja jos jonain päivänä kirjoittamisella ei leipä lähde, siivoamisella kumminkin."
Toukokuussa 1989 oven kotiinsa avasivat Hjallis Harkimo ja "tyttöystävä, opiskelija ja malli" Leena Alamäki. 80-luvun lopun henkeen kaapinovet ovat kiiltävän harmaat, tasot mustaa graniittia ja monet kalusteista italialaiset. Seiniä koristavat persikan ja terran sävyt.
Kommentoi »