Meidän Mökki

Räsymatto ja muut rakkaimmat! Näitä kalusteita ja esineitä suomalaismökkeilijät vaalivat – löytyvätkö kaikki sinun mökiltäsi?

Räsymatto ja muut rakkaimmat! Näitä kalusteita ja esineitä suomalaismökkeilijät vaalivat – löytyvätkö kaikki sinun mökiltäsi?
Meidän Mökki -lehden kysely paljastaa, että mökkeilijät arvostavat sisustuksessa vanhaa ja käsin tehtyä. ”Rakastan mökin sisustusta, koska se koostuu vanhoista tavaroista, jotka ovat olleet siellä lapsuudestani ja jopa äitini lapsuudesta saakka”, yksi vastaaja summaa.
Julkaistu: 13.5.2022

Kesämökeillä arvostetaan ja vaalitaan menneiden sukupolvien muistoa. Tämä ei jäänyt epäselväksi, kun Meidän Mökki -lehti kysyi, mitkä asiat mökin sisustuksessa ovat lukijoille kaikkein rakkaimpia.

Mökkeilyn ystävät osaavat antaa arvoa vanhoille ja varsinkin käsin tehdyille asioille, jotka ovat heidän sukulaistensa tekemiä, mökin mukana tulleita tai kirpputoreilta hankittuja. Samaan aikaan vanhaa osataan ja halutaan myös uudistaa: moni iloitsee raikkaasti tuunatuista pirttiryhmistä ja lipastoista.

”On ihanaa, että mökistä löytyy edelleen paloja historiasta.”
Kyselyn vastaaja

Keinutuoleja ja liinavaatekaappeja

Vanhat huonekalut ovat arvossaan mökeillä, ja niitä tuntuu olevan paljon! Iloa tuovat esimerkiksi mummon vanha taikinatiinu, ukin tekemä puusohva, perintökeinutuoli ja 1960-luvun liinavaatekaappi.

”Äidiltä peritty vanha, poljettava Husqvarna-ompelukone toimii meillä kukkapöytänä.”

”Meillä on huonekaluja, jotka appiukko pelasti Karjalasta evakkomatkalle.”

Nykymökeillä kunniapaikoille ovat päässeet usein myös vanhat ja kestävät, kokopuiset huonekalut. Yhden mökin takanmuurin edessä komeilee vanha, pitkä puupenkki. Toisella olohuonetta kaunistaa vanhemmilta saatu rottinkinen Juttu-jakkara.

Vaikka vanhaa arvostetaan ja uutta ostetaan, omin käsin tehtyjä ja tuunattujakin pirtinpöytiä ja muita huonekaluja on suomalaisilla kesämökeillä paljon. Kalusteita on myös otettu uuteen käyttöön: mummon vanha liinavaatekaappi toimii astiakaappina.

”On ihanaa, että mökistä löytyy edelleen paloja historiasta.”

"Takkakaapistamme löytyy vielä paperipussi, jossa on vanhamummin hiuksia. Siellä ne saavat olla niin kuin ovat aina olleet."

Suutari-ukin vanhoja työkaluja, papan tekemiä puuleluja

Moni sanoo vaalivansa vanhoja esineitä, koska niillä on tunnearvoa. Hyllyiltä löytyy kuparipannuja, keittiönkaapeista emalimukeja ja Sorsakosken aterimia. Seiniltä käkikelloja ja Arabian lautasia. Osa vanhoista tavaroista on perittyjä ja siksi sitäkin rakkaampia, jotkut ovat pysyneet samoilla paikoilla mökkiläisten lapsuudesta saakka.

”Rakastan mökin sisustusta, koska se koostuu vanhoista tavaroista, jotka ovat olleet siellä lapsuudestani ja jopa äitini lapsuudesta saakka.”

”Rakkaita ovat mummoni vanhat kahvirasiat keittiön muurin päällä.”
Kyselyn vastaaja

Harvinaisimmasta päästä aarteita lienee pussillinen mummin hiuksia.

”Ennen vanhaan hiuksia sekoitettiin villalankaan, josta kudottiin sukkia. Takkakaapistamme löytyy vielä paperipussi, jossa on vanhamummin hiuksia. Siellä ne saavat olla niin kuin ovat aina olleet.”

Osa perintökaluista kertoo sukulaisten ammateista: mökillä säilytetään esimerkiksi suutarina toimineen ukin vanhoja työkaluja ja puisia kenkälestejä. Näppärä isä on tehnyt toiselle mökille kynttiläkruunun poljettavan ompelukoneen rautajaloista. Yhdellä on esillä papan tekemiä puuleluja, toisella isovanhempiensa valokuvia ja kynttilänjalkoja.

”Arvostan isoisoisäni nikkaroimia juttuja kuten naulakkoa saunan eteisessä.”

Räsymattoja ja pitsipeittoja

Etenkin käsin tehdyt, vanhat tekstiilit ovat monelle kullankallis perintö. Seinillä roikkuu vanhempien ja isovanhempien tekemiä ryijyjä ja raanuja. Jotkut niistä ovat häälahjoja.

”Meillä on mökillä kudottuja pellavatekstiilejä, joista osa on tuotu Karjalasta.”

Mökeillä käytetään myös mummon nypläämiä pitsiliinoja, äidin matonkuteista tekemiä räsymattoja, mummin tekemää villavilttiä ja toisen virkkaamaa pitsipeittoa.

”Vanhat keittiöpyyhkeet ovat tärkeitä tunnelmanluojia.”

”Olen tyytyväinen mökkiin valitsemaani isoon divaanisohvaan, jossa on mukava löhöillä.”
Kyselyn vastaaja

Mökkikään ei saa olla vanhan tavaran kaatopaikka

Rauhallista, tyylikästä ja toimivaa. Näin kuvaa eräs mökkeilijä sitä, mistä heillä mökkiympäristössä nautitaan: ”mökilläkään ei saa olla kaikenlaista roinaa”. Mökkisisustukselta toivotaan kauneutta mutta samalla rentoutta.

”Mökki ei ole vanhan tavaran kaatopaikka, vaan teimme kaikki valinnat harkiten. Sisustus on yhdessä luotu ja juuri meidän näköisemme. Ainakin niin mökillä käyneet ystävämme ovat sanoneet.”

Rauhaa sisustukseen luo monen mielestä se, että tummunut ja synkkä mökki on remontoitu vaaleaksi ja viihtyisäksi. Myös mukavuutta, pehmeyttä ja rentoutta peukutetaan:

”Olen tyytyväinen mökkiin valitsemaani isoon divaanisohvaan, jossa on mukava löhöillä”, kertoo eräs vastaaja.

Leppoisuuden takaamiseksi eräs vastaaja tietää, mitä hän ei mökille ainakaan haluaisi.

”Muuten olen avoin kaikelle, mutta kelloa en suostuisi mökille laittamaan. Täällä eletään ilman kelloa. Se on parasta.”

Jutun sitaatit on poimittu Meidän Mökki -lehden sisustuskyselyn vastauksista. Kysely tehtiin Meillä kotona -sivustolla helmikuussa 2022. Vastaajia oli 393.

Kommentoi »