Mökki venematkan päässä Olavinlinnasta – "Mökin ostaminen on vähän sama kuin laittaisi rahaa pankkiin. Silloin panostaa omaan hyvinvointiinsa"
Sisustus
Mökki venematkan päässä Olavinlinnasta – "Mökin ostaminen on vähän sama kuin laittaisi rahaa pankkiin. Silloin panostaa omaan hyvinvointiinsa"
Jaana ja Hannu ovat niin kiintyneitä mökkimaisemiinsa Järvi-Suomessa, että paluu kaupunkiin kirpaisee joka kerta.
4.4.2018
 |
Meidän Mökki

Jaana Sorsa oli koko ikänsä vastustanut mökin hankkimista. Mieli muuttui äkisti, kun hänessä syttyi palo veden äärelle. Hän sai myös miehensä Hannun suhtautumaan suopeasti projektiin maalailtuaan aikansa laiturinäkymiä hänen silmiensä eteen.

– Sen vuoksi minun piti muutaman kerran tarkistaa, kuulinko varmasti oikein, kun vaimo ehdotteli mökin ostamista, Hannu muistelee hymyssä suin.

62 neliön hirsirunkoinen mökki on valmistunut vuonna 1986. Tontilla on lisäksi sauna- ja aittarakennukset.

Järvi näkyy upeasti sisälle, kun avaa lasikuistin pariovet. Kunnostettu terassi palvelee kesäolohuoneena.

Mieluisen mökin löytäminen oli kiven takana, sillä Jaana tahtoi sisävessan ja juoksevan veden. Monen turhan reissun jälkeen tie vei lopulta Kermajärven rannalle Heinävedelle. Mukavuudet puuttuivat, mutta myyjä lupasi järjestää ne.

Mökki irtaimistoineen vaihtoi omistajaa vuonna 2016.

Hannu tyhjensi mökkiä ja saunaa useita päiviä turhasta tavarasta. Osan romppeista pariskunta myi nettikirpputorilla, osa poltettiin tai heitettiin jätelavalle. Vähitellen lasikuistilta avautui lähes täydellinen järvinäkymä.

– Paikan erityisyyttä oli hankala hahmottaa tavarapaljouden keskeltä. Jokainen hikipisara oli siis vaivan arvoista, Hannu huokaisee.

– Lisäksi sain täysin puhtaan pelikentän sisustamiseen, Jaana riemuitsee.

Ruokailutila on saanut uudet, raikkaat kalusteet.
Aamukahville siirrytään lasikuistille tai ulkoterassille.

Heti alkumetreiltä lähtien oli selvää, että Jaana hankkisi uudet, raikkaat huonekalut. Lasikuistin polyrottinkiset kalusteet kestävät sään rasituksia talvellakin. Sisä- ja ulkotilojen väripaletin Jaana poimi luonnosta ja mietti niistä sisustuksen linjan.

– Muta, savi ja hiekka ovat sisustusvärien punainen lanka.

Piha-alueiden kunnostukseen kului kymmenentuhatta euroa, mikä oli perheen mielestä verraton sijoitus. Aiempi omistaja oli remontoinut mökin sisä- ja ulkopinnat, joten uudet omistajat saattoivat keskittyä maansiirtotöihin, nurmikon istutukseen ja terassien rakentamiseen.

Lasikuistin toisella puolella loikoillaan ja toisella ruokaillaan.

– Kahvit terassilla järveä katsellen on todellista luksusta, Jaana fiilistelee.

Hannu huikkaa saunan ovelta, että samanlaista ylellisyyttä on loikoilla saunan terassiin upotetussa paljussa.

Kiireettömät mökkipäivät alkavat saunan ja paljun lämmityksillä. Pariskunta lämmittää paljun veden klapeilla, joita edeltäjä oli varastoinut tontille ainakin kolmenkymmenen vuoden tarpeiksi. Jaanan isä on pitänyt huolen siitä, että määrään voi lisätä pian vielä yhden vuosikymmenen polttopuut.

Hannu liikkuu puuveneellä lähivesillä. Pitkille matkoille perheellä on käytössä järeä paatti.

Aurinkoisena päivänä Hannu kääntää veneen nokan kohti ulappaa. Aivan lähellä kulkevaa laivaväylää pitkin pääsee Savonlinnaan saakka.

– Tähän mennessä olemme ehtineet veneillä vasta lähikaupan rannalle. Ostamme sieltä parasta mallasleipää, jota olemme koskaan maistaneet, Jaana kertoo.

– Veneily on kunnolla vasta alkamassa, kunhan urakointi tontilla päättyy, Hannu lisää.

Näihin tekemättömiin urakoihin kuuluu muun muassa grillikatoksen purkaminen.

Rakennukset nivoutuvat toisiinsa hyvin. Tulevaisuudessa Jaana aikoo maalata ne mustiksi.

Perheen lapsia yritetään houkutella järven äärelle muun muassa sup-laudan avulla, mutta mökki on etupäässä Jaanan ja Hannun piilopaikka. Kiireet loppuvat, kun auto kääntyy hiekkatielle. Aivan ensimmäiseksi perillä käynnistyy ruohonleikkuri.

– Emme ole luoneet tänne sääntöjä, jotka kuitenkin pitäisi rikkoa. Voimme pyöräillä vaikka pitsalle, jos siltä tuntuu, Hannu toteaa.

Jaanasta on tärkeää, että mökki sijaitsee melko lähellä asutusta ja palveluita.

– Erämaamökki ei tulisi kyseeseenkään. Ehkä joskus voin nukkua täällä yön yksinkin, mutta toistaiseksi pidän Hannun turvamiehenäni, Jaana kuittaa.

Paluu kaupunkiin harmittaa aina, sillä kiintymys järveen ja hiljaisuuteen on syvää.

– Kertaakaan emme ole katuneet mökin ostamista. On vähän sama kuin laittaisi rahaa pankkiin, kun panostaa omaan hyvinvointiinsa rentoutumalla, Hannu summaa.

Polyrottinki kestää hyvin talven kylmyyttä.
Jaana toi makuuhuoneeseen vaaleita tekstiileitä tummien seinien vastapainoksi.

Jaanan ja Hannun elämän suunta muuttui äkisti.
Saunassa ollaan aitojen asioiden äärellä.
Jaana on maalannut saunatuvan seinät valkoisiksi. Sama käsittely odottaa vieressä olevaa nukkuma-aittaa.
Harmaa välitila on laminaattia. Jaana mieltyi valkoisiin kaapistoihin jo silloin, kun hän kävi katsomassa kohdetta ensi kertaa.
Hannu lämmittää takkaa sateisina päivinä. Halkoja on aina sisällä kuivumassa.
Kommentoi »