Meidän Mökki

Mökin vuokraamisesta tuli poikkeusajan hitti – kokonaisten mökkiviikkojen sijaan moni haluaa nyt pyrähtää lyhyillä minilomilla, mutta useammin

Mökin vuokraamisesta tuli poikkeusajan hitti – kokonaisten mökkiviikkojen sijaan moni haluaa nyt pyrähtää lyhyillä minilomilla, mutta useammin
Koronavuosi muutti vuokramökkeilyä: matkailu lähialueilla ja luontokohteissa lisääntyy, ja moni varaa mökin pikku irtiottoon lyhyellä varoajalla. Kannattaa silti jo suunnitella ensi kesää!
Julkaistu: 29.1.2021

Pandemian hyviä seurauksia on, että viime kesänä suomalaiset löysivät uudelleen kotimaan luonto- ja vaelluskohteet. On odotettavissa, että sama trendi jatkuu ensi kesänä.

Viime huhtikuussa koronaepidemia seisautti myös mökinvuokrausbisneksen. Mutta kun Uudenmaan rajat jälleen avautuivat, mökkivarauksia alkoi tulla ovista ja ikkunoista. Neljän seinän sisältä haluttiin vaihtaa maisemaa. Kesän mökkibuumi näkyi myös Suomen suurimman mökkivälittäjän Lomarenkaan vuokraustilastoissa: kesä-syyskuussa kasvua tuli 38 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Syksyllä moni halusi tehdä mökillä etätöitä.

– Yksittäinen piikki oli lokakuu syyslomien myötä. Silloin mökkivarauksien määrä tuplaantui edellisvuodesta. Sellaista lokakuuta en ole urallani nähnyt enkä ehkä tule näkemään, sanoo 32 vuotta Lomarenkaassa työskennellyt liiketoimintajohtaja Juha Purhonen.

Ihmiset haluavat lyhyitä irtiottoja myös lomakauden ulkopuolella.

Myös joulu- ja talvilomakaudelle on varaustilanteessa 15 prosentin kasvu vuoden takaiseen. Tammikuussakin ehtii vielä vuokrata mökin hiihtolomalle, ainakin jos on joustava sijainnista.

– Lomarenkaan noin 3900 mökin verkosto ei ole koskaan täysin loppuunvarattu. Nyt on otollinen aika miettiä ensi kesää. Vuokramökkien ennakkovarauksia on tehty kesäkaudelle 25 prosenttia edellisvuotta enemmän, mutta tarjontaa on yhä runsaasti. Osa vielä lykkää kesäsuunnitelmien tekemistä odottaessaan koronatilanteen ratkeamista.

Suuri ”kesäryntäys” vuokramökkeihin tulee tyypillisesti hiihtolomien jälkeen. Etelä-Suomen osalta vaihtoehdot harvenevat nopeasti huhti-toukokuussa. Suosikkikohteet saatetaan varata jo vuosi ennakkoon, sillä Purhosen mukaan karkeasti puolet vuokraajista palaa vuosi toisensa jälkeen samaan paikkaan.

Vaikka mökkibuumi näkyy vuokramarkkinoillakin, niiden ylikuumentumisesta ei silti voi puhua. Hinnoittelu on pitkäjänteistä, joten Lomarenkaan välittämien mökkien hintoihin kysyntä ei ole vaikuttanut mitenkään.

– Emme suosittele, että hinnoittelussa lähdetään jatkossakaan laukalle, sillä pidemmän päälle se kostautuu. Mökkivuokralaisissa on ollut nyt kolmasosa aiempaa enemmän suomalaisia. He ovat antaneet paljon hyvää palautetta, usein mökkien hinta–laatusuhteesta.

Keskiarvohinta vuokramökille perusmukavuuksilla on 750–800 euroa viikolta.

Kannattaa tarkistaa peruutusehdot ja matkavakuutuksen voimassaolo. Koronaepidemia ei ole enää ennakoimaton asia, joten peruutusehdot ovat palautumassa normaaleiksi: jos vaikka maakunnan rajat laitettaisiin kiinni ja mökkiloma peruuntuisi, vuokrarahoja ei välttämättä saa takaisin. Lomarenkaan varauksiin sisältyy peruutusturvavakuutus: jos itse tai perheenjäsen sairastuu alle kuukausi ennen mökkilomaa tai sen aikana, peruutusturvavakuutuksen kautta saa rahat takaisin.

Korona-aika on muuttanut myös mökin vuokraamistapoja. Kotona olemiselle on kaivattu vaihtoehtoja, joten matkailu lähialueelle kasvattaa suosiotaan. Yleensä mökin vuokraaminen läheltä on korostunut juhannuksena. Toinen uusi ilmiö on mökin vuokraaminen lyhyellä varoajalla. Ihmiset haluavat lyhyitä irtiottoja myös lomakauden ulkopuolella.

– Kun 20 vuotta sitten varattiin vain kokonaisia viikkoja, nyt viipymiset mökeillä ovat lyhentyneet mutta tihentyneet. Minilomat ovat suosittuja, Purhonen sanoo.

Mökillä pitäisi olla samat mukavuudet kuin kotonakin, ja nykyään osataan vaatia hyvää siisteystasoa.

Muutoin toiveet ja tarpeet vuokramökkejä kohtaan eivät ole hänen mukaansa juuri muuttuneet kymmenessä vuodessa. Mökillä pitäisi olla samat mukavuudet kuin kotonakin, ja nykyään osataan vaatia hyvää siisteystasoa.

– Pihamiljöön kehittyminen viihtyisämmäksi näkyy. Paljut lisääntyvät, ja rantasaunat ovat haluttuja. Mökkipihoille halutaan myös pientä puuhasteltavaa.

Kommentoi »