Meidän Mökki

Mökki avaraksi ja nukkumatilaa vieraille – pitkä ja epäkäytännöllinen parvi pienennettiin kolmasosaan alkuperäisestä

Mökki avaraksi ja nukkumatilaa vieraille – pitkä ja epäkäytännöllinen parvi pienennettiin kolmasosaan alkuperäisestä
Virpi Kannon mökillä lähinnä varastokäytössä ollut puolikorkea makuuparvi muokattiin kotoisaksi nukkumatilaksi. Päänvaivaa remontissa aiheuttivat tietoliikenne- ja antennikaapelit, jotka risteilivät rumasti pitkin seinää.
Julkaistu: 2.3.2021
"Viitisentoista vuotta vanhaa perinteistä höylähirsimökkiämme on vuosien saatossa muokattu ja laajennettu kolmeen kertaan. Viimeisimmän laajennuksen yhteydessä mökkiin saatiin uusi keittiö ja toinen makuuhuone.
Alun perin vierasmajoitukseen tarkoitettu parvi oli jäänyt tarpeettomaksi jo vuosia sitten, kun vierasmaja ja saunatupa valmistuivat. Noin 20 neliön kokoista, mutta vain 145 senttiä korkeaa parvea oli käytetty lähinnä varastona – liian helppona paikkana säilöä sekalaista tavaraa ja ylimääräisiä huonekaluja. Lähes koko mökin pituinen parvi myös mataloitti ja pimensi muutoin avaraa tilaa.
Vanha makuuparvi toimi parhaiten varastotilana, eikä se täyttänyt kunnolla alkuperäistä käyttötarkoitustaan.
Yövieraiden nukkumispaikka toimii päivisin oleskelutilana. Patjat on pinottu päällekkäin sohvaksi. Tekstiilit ovat Lapuan kankurien, ja kalan kyljestä kuvionsa lainaava Boråstaperin Front Arches -tapetti on hankittu K-raudasta. Vuoteen vieressä yöpöydän virkaa ajaa huutokaupasta löydetty pieni seinäkaappi. Taulun takana piileksii nettiboksi.
Avaruus ja selkeys olivat remontin lähtökohtina. Koska matalaa tilaa oli hankala käyttää järkevästi muuhun kuin nukkumiseen, lisäneliöistä päätettiin luopua. Parvi pienennettiin juuri sen kokoiseksi, että tilaa jäi kahden patjan muodostamalle parivuoteelle. Vanhat portaat maalattiin ja siirrettiin nousemaan piipun vierestä ylös. Parven vajaamittaiset kaiteet poistettiin, ja tilalle tehtiin lattiasta kattoon ulottuvat kaiteet neliskanttisesta höylätystä puusta.
Päänvaivaa aiheutti mökin ’komentokeskus’ eli tietoliikenne- ja antennikaapelit.
Hankalasti sisustettavaan ja matalimmillaan vain 10 senttiä korkeaan tilaan nikkaroitiin hyllyt jämäkästä vanerilevystä.
Petivaatteet säilytetään isossa pärekorissa. Mökki-ideologiana on välttää tarpeetonta uuden hankkimista. Kalustus on joko itse tehtyä tai jo valmiiksi vanhana hankittua. Lähes kaikki esineet ovat kirppislöytöjä.
Päänvaivaa aiheutti myös mökin ”komentokeskus” eli tietoliikenne- ja antennikaapelit, jotka risteilivät rumasti pitkin seinää. Yössä valoja vilkutteleva nettiboksi ei ollut se paras unentuoja. Nykyajan tekniikka haluttiin pois silmistä. Hirsiseinä levytettiin, jolloin johdot saatiin näppärästi piiloon. Pistorasiat kätkeytyvät siististi patjojen taakse. Nettiboksi sijoitettiin hyllylle, jonka saa naamioitua huomaamattomaksi taululla. Levytetyn seinän suomukuvioinen tapetti pehmentää ja keventää matalan tilan tunnelmaa.
Alkuperäinen parvi ulottui ulkoseinään saakka. Näkymä parvelle pysyy levollisena, kun tavaraa on vähän. Takka on Conturan.
Viiston katon alle rakennettiin helposti käytettäviä hyllyjä monenlaista säilytystä ajatellen. Kirjat, pelit ja lelut ovat käden ulottuvilla ja pysyvät hyvässä järjestyksessä. Kun parvella ei ole ylimääräistä hukkatilaa tai piilokoloja, ei myöskään turhaa tavaraa pääse kertymään entiseen malliin. Mikä parasta – nyt tila on käyttökelpoinen leikkiin ja oleskeluun silloinkin, kun mökillä ei ole yövieraita."
Kommentoi »