Meidän Mökki

Mökin sähköjärjestelmä kaipaa säännöllistä huoltoa – aloita mökkikausi tarkistamalla johtojen ja laitteiden kunto

Mökin sähköjärjestelmä kaipaa säännöllistä huoltoa – aloita mökkikausi tarkistamalla johtojen ja laitteiden kunto
Milloin olet viimeksi tarkistanut ja huoltanut mökin sähköjärjestelmän? Sähkölaitteet ja -kalusteet hapertuvat vanhetessaan, ja hiiren jyrsimät sähköjohdot voivat olla hengenvaarallisia.
Julkaistu: 25.4.2022

Aurinkosähkömökkiläiselle sähkön olemus tulee väkisinkin tutuksi. Pitää huolehtia paneeleista, akuista, lataussäätimestä, invertteristä ja pienoissähköverkon toimivuudesta.

Mutta kun mökille saadaan ”oikeat” sähköt, asiaa ei yleensä sen jälkeen ihmeemmin murehdita. Töpseli seinään ja menoksi.

Mutta sähkölaitteet, -verkot ja -kalusteet kaipaavat säännöllistä huolenpitoa. Mökkikäytössä vielä tavallistakin enemmän.

Jos sähköistetyllä mökillä ei käydä talviaikaan, kevään ensimmäisellä mökkireissulla on syytä tarkistaa, miten sähkövehkeet ovat talvehtineet.

Tarkista ensin kaapelit ja pistorasiat. Pikkujyrsijät järsivät mielellään sähköjohtojen eristeitä. Jos löydät hiirenpuremia, johdot on syytä vaihtaa heti.

Seinän sisällä kulkevien johtojen vauriot voivat näkyä pistorasioiden pistokereikien ympärillä olevina tummentumina. Ne ovat merkki löystyneistä kiinnityksistä tai vaurioituneista johdoista. Tulipalon vaara on ilmeinen. Kutsu sähköasentaja korjaamaan vauriot.

Sähkö ja vesi on useimmiten huono yhdistelmä. Jos mökillä on lämminvesivaraaja tai vesiautomaatti, niihin talveksi jäänyt kosteus on voinut aiheuttaa korroosiota tai tiivisteiden hapertumista, vaikka laitteet olisi tyhjennetty huolellisesti syksyllä.

Tarkista tilanne ennen kuin otat laitteet taas käyttöön keväällä.

Kun palaat mökkeilemään talven jälkeen, testaa vikavirtasuojakytkimen toiminta käyttöohjeen neuvomalla tavalla. Jos suojakytkin ei toimi, kutsu sähköasentaja paikalle. Älä kytke kytkimen suojaamiin pistorasioihin mitään sähkölaitteita.

Jos mökin sähköt ovat vanhaa perua, vikavirtasuojakytkin todennäköisesti puuttuu sähköpääkeskuksesta. Uusissa asennuksissa suojakytkin on pakollinen.

Laite vertaa tulevan ja lähtevän sähkövirran voimakkuutta. Pienikin ero, yksityiskäytössä yleensä 30 milliampeeria, on merkki siitä, että järjestelmästä vuotaa sähköä johtimien ulkopuolelle. Tuollaisessa tilanteessa kytkin katkaisee virran välittömästi.

Vikavirtasuojakytkin on halpa henkivakuutus. Asennuta sellainen heti.

Kun mökkiä lämmitetään keväällä, lämpimään ilmaan sitoutunut vesihöyry kondensoituu ympäristöään kylmempien kappaleiden pintaan. Tuollaisia kappaleita on esimerkiksi elektronisten laitteiden sisällä. Siksi laitteita ei saa kytkeä sähköverkkoon, ennen kuin niiden sisään tiivistynyt kosteus on haihtunut, eli kun mökissä on ollut normaali huonelämpötila monen tunnin ajan.

Kylmälaitteissa on kondensoitumisen lisäksi toinenkin vaaran paikka. Laitteet on tarkoitettu käytettäviksi huoneenlämmössä. Jääkaapin tai pakastimen kompressorin öljyn pitää antaa lämmetä rauhassa ennen kuin laite käynnistetään. Kylmänjähmeä öljy voitelee huonosti, ja laite voi vaurioitua.

Usein, kun kotiin ostetaan uusia sähkölaitteita, vanhat toimivat vehkeet viedään mökille. Tämä on sinänsä hyvinkin suositeltavaa kierrätystä, mutta sähköturvallisuudesta on pidettävä visusti huoli.

Jos laite vanhuuttaan vain lakkaa toimimasta, ongelmaksi muodostuu lähinnä romun vastuullinen hävittäminen. Mutta vaikka vanha laite toimisi normaalisti, muista, että sähköpistokkeet ja -johdot voivat löystyä ja rispaantua ajan mittaan ja pahimmillaan päästää 230 voltin jännitteen laitteen runkoon.

Verkkosähkö on niin järeää tavaraa, että rikkoutuneita sähkölaitteita ei parane maallikkoneuvoin ruveta korjaamaan. Mutta jotain sentään saa tehdä itsekin. Sähköturvallisuuslain mukaan maallikko saa korjata liitos- ja jatkojohtoja, yksivaiheisia pistotulppia ja sisustusvalaisimia sekä tehdä ”näihin rinnastettavia sähkötöitä”.

Mutta jännitteisiin pistorasioihin saa kajota vain peitekansien irrottamiseksi ja kiinnittämiseksi.

Teetä sähköistyksen kuntokartoitus

  • Vanhaa sähköjärjestelmää ei välttämättä ole mitoitettu nykymökkiläisen sähkönkulutukselle. Sähköjohdot voivat ylikuormittua, mikä voi pahimmillaan johtaa tulipaloon.
  • Jos olet vähänkin epävarma mökkisi sähköjärjestelmän kunnosta tai riittävyydestä, tilaa sähköistyksen kuntokartoitus luotettavalta sähköurakoitsijalta.
  • Jos sähköjärjestelmä on yli 30 vuotta vanha, teetä kartoitus, vaikka kaikki tuntuisi olevan kunnossa.
  • Kuntokartoitus kestää kohteesta riippuen kahdesta neljään tuntia ja maksaa 50–80 euroa tunnilta.
  • Saat kartoituksesta tarkastuspöytäkirjan, joka sisältää huomiot havaituista vioista ja ehdotukset niiden korjaamiseksi. Kartoituksen tekijä voi ehdottaa myös käyttömukavuutta lisäävien uudistusten teettämistä.
1 kommentti