Modernit saunat esillä Kalajoella
Rakenna ja remontoi
Modernit saunat esillä Kalajoella
Kalajoen loma-asuntojen saunoista vain osa on rantasaunoja, ja nekin sijaitsevat meren sijaan lammen rannalla. Arkkitehtuuriltaan ne ovat kaukana perinteisestä.
Julkaistu 11.6.2014
Meidän Mökki

Mitä olisi mökki ilman saunaa? Sauna kuuluu suomalaiseen kesään ja loma-asumiseen yhtä kiinteästi kuin lätkä kaukaloon. Kalajoen messukohteiden saunat ovat ilmeeltään hyvin moderneja ja materiaalivalinnoiltaan persoonallisia. 

Rantasaunoja on vain noin kolmasosassa messukohteista, ja ne sijoittuvat pienen sisälammen rantaan. Vaikka hiekkasärkät sijaitsevat upealla paikalla meren rannalla, ei rantaviivaan saa rakentaa mitään, koska se on kaavassa merkitty yleiseen virkistyskäyttöön. Messualue sijaitsee noin sata metriä merenrannasta sisämaahan.

Niin sanotussa rantakorttelissa sijaitsevat muun muassa Herralan, Sievitalon, K-rauta Rautapohjan/Kotitalon, Kuusamo Hirsitalon ja Honkarakenteen kohteet. Myös Pyhännän Rakennustuotteen eli Jukka-talojen elementeistä rakennetut kaksi kohdetta, Aurinkokaari 1 ja 2 sijaitsevat aitiopaikoilla lammen rannalla. Erikoisin saunan sijainti löytynee kuitenkin Profin Housen Merellä-nimisestä kohteesta, jossa sauna on rakennuksen katolla ja josta avautuvat näkymät yli hiekkasärkkien kauas ulapalle asti. 

Rantasaunojen ulkonäköä yhdistää moderni, selkeä linjakkuus. Arkkitehtuurista huokuu skandinaavinen pelkistetty olemus. Ikkunat on sijoitettu siten, että niistä avautuvat näkymät parhaaseen mahdolliseen katselusuuntaan eli lampea ja merta kohti.

Yksi rantasaunoista on Honkarakenteen Villa Merenguessa. Maaliskuussa sauna on vielä sisältä kesken, mutta ulkopuolelta voi hahmottaa yksinkertaisen muodon pulpettikattoineen. Saunan terassi asettuu lähestulkoon veden päälle. 

– Saunan lauteilta on näkymät joka suuntaan. Lauteisiin tulee tuppeensahattua haapaa, ja hirsiseinät petsataan tummaksi. Saunan yleisilme sisältä on tumma, kertoo Villa Merenguen rakennuttaja Teemu Lehtola.

Hieman erikoisemmat lauteet tulevat myös Kotitalon Merisäveleen, joka ei sijaitse aivan lammen rannalla, vaan rantakadun toisella puolella. Rakennuttaja Sulo Hannula paljastaa, että lauteet tehdään Lunawoodin aaltoilevasta, pyöreäpintaisesta mäntylankusta, joka on alunperin suunniteltu terassikäyttöön. Kiuas upotetaan lauteisiin. 

Sievitalon Merikoivussa sauna on suunniteltu kylpylämäiseksi, ylelliseksi saunapirtiksi, joka on asuintilojen ja lasitetun terassiin jatkeena. Saunan viereen tulee palju, samoin kuin esimerkiksi Kotitalon Merisävelessä. 

Komein vesielementti nähdään alueen korkeimmilla kohdilla sijaitsevassa Villa Atriumissa, jossa uima-allas on rakennuksen sisäpihalla. Siinä koko rakennuksen massoittelu on suunniteltu siten, että rakennusosat ympäröivät atrium-pihaa. Tällä on tavoiteltu ajatusta perinteisestä mökistä, jossa on oma rauha katseilta suojassa – vaikka ollaankin keskellä jopa kymmenien tuhansien ihmisten lomakeskusta. 

Pesutilojen laatoitukset ovat Kalajoella useimmissa kohteissa vielä kesken, ja siksi niistä ei vielä valokuvia saa. Upofloorin keraamisten laattojen tuotepäällikkö Merita Koiranen kuitenkin tietää, että yleisesti ottaen laattatrendinä nyt on laattakokojen selvä suureneminen. Seinissä tavallinen koko voi olla jopa 30 x 90 senttimetriä. Erikokoisia laattoja voidaan myös yhdistellä. Suuret seinä- ja lattialaatat vaativat pohjatöiltä huippuluokan tarkkuutta, sillä alustan kuprut näkyvät suurtenkin laattojen saumojen hammastuksina.

– Muita yleisiä laattatrendejä ovat muun muassa puukuviot, marmorikuosit, rohkeat kuviot ja värit. Värimaailmassa suosituiksi ovat nousseet myös erilaiset greigen eli harmaan ja beigen yhdistelmän sävyvivahteet. Myös erikokoiset pitkät ”lankut” ovat tulleet keraamisiin laattoihin, ja niitä yhdistellään eri tavoin sekä seiniin että lattioihin, Koiranen kertoo. 

Lue lisää:

Kommentoi »