Miten tuuletan kodintekstiilit?
Sisustus
Miten tuuletan kodintekstiilit?
Lapsuuden kodissa ulkoilutettiin pakkasilmalla matot, vuodevaatteet ja pehmolelut. Nykyisin ainakin mattoja näkee telineillä harvoin. Miten usein tuulettaminen on tarpeen ja miten se pitäisi tehdä? Kuolevatko pölypunkit pakkasessa?
Julkaistu 8.2.2011
Kotivinkki

Tekstiilien peseminen, tuulettaminen ja imurointi ovat edelleen tarpeen, vaikka pölypunkkeja ei välttämättä kodeissa enää ole. Säännöllinen siivous on parempi kuin suursiivous­ satunnaisesti.

Pölypunkit ovat pieniä, 0,3–0,5 millin kokoisia hämähäkki­eläimiä, jotka viihtyvät kosteassa ja pölyisessä ympäristössä. Pölypunkkeja ei näe paljaalla silmällä. Ne syövät orgaanisia hiukkasia, kuten ihmisten kuolleita ihosoluja, siitepölyä ja homehiukkasia.

Pölypunkit kuolevat, kun tekstiili pestään 60 asteessa tai viedään kovaan pakkaseen. Kanna tekstiilit -28 asteeseen 6 tunniksi tai -18 asteeseen 24 tunniksi. Myös tunnin käsittely kuivassa, 60-asteisessa saunassa tehoaa. Imuroi tai ravistele vuodevaatteet käsittelyn jälkeen. Vuodevaatteet on hyvä pestä ja uusia säännöllisin väliajoin. Puistelu ja tuulettaminen ulkona antavat niille raikkaan tuoksun.

Patja ja petauspatja kannattaa imuroida lakanoiden vaihdon yhteydessä.

Tehokkailla suodattimilla varustettu pölynimuri korvaa mattojen jokaviikkoisen tamppauksen. Toisinaan matot kannattaa viedä ulos, raikkaan tuoksun takia.

Ryijyn tuuletus onnistuu hyvin puhtaalla ja kevyellä pakkas­lumella. Villaa ei kannata viedä kovaan pakkaseen suoraan, vaan vähitellen. Aseta ryijy nukkapinta hankea vasten ja ravistele sitä. Älä hakkaa tai ravistele rajusti. Jätä ryijy sen jälkeen joksikin aikaa ulos. Jos epäilet, että villassa saattaa olla koita, sen pitäisi olla kovassa pakkasessa vähintään viikon verran suojattuna lumisateelta. Kuivata ryijy sisällä nukkapinta ylöspäin.

Kotivinkin asiantuntija Heli Mäntylä

1 kommentti