Miten selostajat tunnistavat kaikki? Saako kesken juhlien somettaa? 17 vastausta kysymyksiin, joita olet aina pohtinut Linnan juhlia katsoessasi
Ihmiset
Miten selostajat tunnistavat kaikki? Saako kesken juhlien somettaa? 17 vastausta kysymyksiin, joita olet aina pohtinut Linnan juhlia katsoessasi
Tätä kamerat eivät näytä! Kysyimme Linnan juhlien konkareilta vastaukset meitä askarruttaneisiin kysymyksiin.
5.12.2017
 |
Meillä kotona

1. Mitä käsilaukkuun tai taskuihin kannattaa varata mukaan?

Tarvitset ainakin rahaa ja luottokortin taksimatkaa ja jatkoja varten. Puhelin tarvitaan eksymisen varalta ja huulipuna ruokailunjälkeiseen elämään.

2. Moneltako Presidentinlinnan ovella kannattaa olla?

Vieraiden kättelyaika on porrastettu ja ilmoitettu kutsuissa 10 minuutin tarkkuudella. Ovella kannattaa olla viimeistään vartti ennen sitä. Kun mietit kotoa lähtemisen aikaa, huomioi, että linnalle pyrkivien taksien jono saattaa madella jopa Senaatintorille asti. Karkea nyrkkisääntö on, että normaaliin matka-aikaan kannattaa lisätä tunti.

3. Miten linnaan pääsee sisään?

Suurin osa vieraista tulee sisään linnan Mariankadun puoleisesta ovesta. Rapuilla Linnan henkilökunta avaa sinulle auliisti oven, mutta sitten kohtelu tiukkenee. Kutsu on henkilökohtainen, joten vartijat tarkistavat juhlaväen henkilöllisyyden ennen aulaan pääsyä. Ota siis mukaan passi tai kuvallinen henkilökortti.

4. Mitä eteisessä tapahtuu?

Narikka on narikka linnassakin. Naiset kaivavat pusseista juhlakenkiään ja herrat tunkevat pipoja ja kaulaliinoja päällystakin hihaan. Konkarit odottelevat täällä tuttujaan ja lähtevät jonoon peräkkäin.

5. Ohjaako joku kättelyjonon muodostusta?

Ei, suomalaiset osaavat jonottaa itsekseenkin. Vieraat ovat vapaassa järjestyksessä eikä esimerkiksi aakkosjärjestystä vaadita.

6. Miten jono etenee?

Se lähtee ala-aulasta suurta portaikkoa pitkin toiseen kerroksen Atriumiin. Valtiosali, jossa kättely tapahtuu, on heti seuraava huone. Kaikki tapahtuu niin nopeasti, ettet ehdi edes jännittää.

7. Miten selostajat tietävät kaikkien vieraiden nimet?

Kutsun mukana jokainen vieras on saanut lapun, johon voi kirjoittaa tietonsa. Portaikon yläpäässä se annetaan Yleisradion työntekijöille, jotka välittävät tiedot selostajille. Merkkihenkilöt selostajat toki tunnistavat muutenkin.

8. Mitä kätellessä sanotaan?

Toivotetaan "Hyvää itsenäisyyspäivää". Muita kuulumisia vaihdetaan vain presidenttiparin aloitteesta. Silloinkin omat vastaukset kannattaa pitää lyhyinä, jottei kättelyn tarkka aikataulu pääse venymään.

9. Minne kättelyn jälkeen mennään?

Vaikka olisit presidentin kädenpuristuksesta pyörryksissäsi, punaista mattoa pitkin on helppo navigoida seuraavaan saliin. Toisaalta juuri nyt pitäisi olla terävimmillään, sillä kuvaajien lauma väijyy juuri oviaukon vieressä. Jos puvussasi on laahus, pyydä seuralaistasi astumaan sen päälle tässä.

10. Miten parvelle pääsee?

Lähimpiä portaita pitkin ylös. Jos olet saanut varhaisen tuloajan, luultavasti jopa mahdut sinne. Myöhemmin on turha yrittää.

11. Mihin muualle kannattaa suunnistaa?

Toimittajat tekevät suurimman osan haastatteluista Atriumissa, joten siellä pörrää paljon julkkiksia. Ehkä kohtaat silmästä silmään suosikkisi!

12. Mikä on huoneiden keskinäinen sijainti?

Linna on todellisuudessa mutkikas labyrintti täynnä käytäviä ja pieniä huoneita. Tungos tekee suunnistamisesta todella vaikeaa, joten seuralaista ei kannata kadottaa. Toisaalta huoneissa seikkailu on kiinnostava ohjelmanumero. Vuosi sitten restauroitua ja tyylikkäästi sisustettua nähtävää on kahdessa kerroksessa. Linnan helmiä ovat esimerkiksi jazz-salonki ja kirjasto, jossa herrat menneinä aikoina siemailivat viskiä nahkasohvilla istuen.

13. Missä ovat vessat? Onko niitä riittävästi?

Vessoja on ympäri linnaa. Kannattaa silti välttää kovin runsasta nestetankkausta kotona, sillä juhlatamineissa käynti on joka tapauksessa hieman hankala operaatio. Onneksi nestettä poistuu runsaasti hienkin muodossa.

14. Onko ruokaa tarjolla juhlien loppuun saakka?

Kyllä. Buffetteja on monessa paikkaa, joten ei ole yhtä ainoa ruokapistettä, johon pitäisi rynniä. Tarjolla on pieniä sormin syötäviä herkkupaloja, joita varten pöydissä on pinoittain pieniä lautasia. Paljon mainostettu booli on mietoa ja hyvin tavallisen makuista. Sen lisäksi alkoholijuomista on tarjolla viiniä.

15. Miten ihailemaansa julkkista pitää lähestyä?

Kaikki ovat linnassa iloisella mielellä, joten ketään ei tarvitse arkailla. Esittäydy ja toivota suosikillesi hyvää itsenäisyyspäivää. Sitten voit kertoa, että olet aina ihaillut häntä tai että katsoit televisiosta hänen huippusuorituksensa. Voitte jutella muustakin, mutta älä jää liian pitkään roikkumaan hänen seuraansa. Illan aikana pyritään tapaamaan mahdollisimman montaa tuttua.

16. Saako linnassa valokuvata tai somettaa?

Kyllä, teknologia on mukana Linnassakin. Hyviä tapoja pitää silti noudattaa: jos kuvaat muita kuin itseäsi tai ihmismassaa, kohteelta pitää kysyä lupa. Terveisten ja kaverikuvien lähettäminen saattaa tökkiä, koska aika moni muukin vieras pyrkii samaan aikaan nettiin.

17. Miten juhlat loppuvat?

Ensimmäinen lopahdus on televisiokameroiden sammuminen 22.15. Silloin tanssilattialla tulee yhtäkkiä tilaa ja kiireisimmät alkavat hakeutua naulakoille. Toisaalta virallisesti juhlat loppuvat vasta 23.30. Ajankohdan lähestyessä turvamiehet tyhjentävät ja sulkevat huoneita yksi kerrallaan. Vanhan legendan mukaan kirjasto tyhjennetään viimeisenä.

Jutun asiantuntijoina olivat Avun päätoimittaja Marja Aarnipuro ja toimittaja Jorma Lehtola, Linnan juhlien konkareita molemmat.

Kommentoi »