Miten nukuit viime yönä? Nämä 5 asiaa vaikuttavat hyvään uneen

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Hästens
Miten nukuit viime yönä? Nämä 5 asiaa vaikuttavat hyvään uneen
Aamuväsymys, nukahtamisvaikeudet ja heräily keskellä yötä ovat yleensä merkki siitä, että nukkumistottumuksissa ja unen laadussa on parantamisen varaa. Laadukas uni merkitsee myös laadukkaampaa elämää. Näiden vinkkien avulla kauniit unet saapuvat helpommin.
Julkaistu: 16.3.2020

Kun varaat makuuhuoneen vain nukkumista varten, on helpompi saada unenpäästä kiinni. Nappaa unileluksi mukaan puhelimesi tai tietokoneesi sijaan vaikka kirja. Ruutujen sininen valo siirtää unirytmiä, sillä keho tulkitsee hohteen päivänvaloksi. Käytä laitteissa illalla kellertävää suodinta eli iltatoimintoa ja laske elektroniikka käsistäsi hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa.

Työasiat ja viestittelyt kannattaa hoitaa alkuillasta, niin ne eivät pyöri niin helposti mielessä silloin kun pitäisi nukahtaa. Esimerkiksi äänikirjan kuuntelu voi auttaa unen tuloa ja pitää valvottavat ajatukset loitolla. Jos nukahtamisvaihe on sinulle luovaa aikaa ja päästäsi kumpuilee silloin uusia ajatuksia, kirjaa ne lyhyesti ylös paperille aamua varten.

Säädä olosuhteet optimaalisiksi

Ihminen nukkuu viileässä paremmin kuin liian lämpimässä. Eri tutkimusten mukaan optimaalinen nukkumislämpötila on 16–19 asteen tuntumassa. Makuuhuoneen tulisi joka tapauksessa olla viileämpi kuin kodin muiden huoneiden. Panosta mielummin lämpimiin vuodevaatteisiin kuin trooppiseen huoneilmaan.

Hästensin sängyt tehdään käsityönä luonnonmateriaaleista.

Voit myös tuulettaa ikkunoista raikasta ja viileää ilmaa makuuhuoneeseen ennen nukkumaanmenoasi niin, että lakanoihin on mukava käpertyä. Viileä huoneilma säästää sähkölaskussa, auttaa nukkumaan paremmin ja tehostaa aineenvaihduntaa.

Huolehdi myös siitä, että makuuhuoneessa on tarpeeksi hämärää. Pimeän laskeutuminen viestittää keholle, että on aika nukahtaa ja keho tuottaa silloin myös enemmän melatoniinia. Pimennysverhot ovat tarpeen etenkin Pohjolan valoisassa kesässä.

Panosta nukkumiskalustoon

Ihminen viettää jopa kolmasosan elämästään unten mailla. Ei ole siis aivan yhdentekevää, millaisella alustalla yösi vietät. Huono tai kulunut sänky saattaa aiheuttaa uniongelmia ja selkä- tai niskakipuja. Sama pätee tyynyn valinnassa. Nukkumisasennon jatkuva vaihtaminen pitää turhaan hereillä.

Hyvä sänky on iso ja elämänlaadun kannalta yksi tärkeimmistä hankinnoista ja laadukas sänky kestää jopa vuosikymmeniä. Hyvä sänky ja patja tukee nukkujan kehoa, eikä ole liian kova tai pehmeä. Kun olet hankkimassa uutta sänkyä, kysyä neuvoa ammattitaitoiselta myyjältä ja vertaile vaihtoehtoja rauhassa. Laadukas sänky patjoineen myös hengittää. Suosi siksi hengittäviä, luonnonmateriaaleista valmistettuja vuoteita.

Hästensin sängyissä käytetään muun muassa hevosenjouhia, jotka jaetaan kerroksiin puuvillan ja villan kanssa. Näin materiaaleille jää enemmän tilaa liikkua, ja se tekee sängystä muotoutuvan mutta tukevan. Hevosenjouhessa on kapillaariominaisuus, mikä tarkoittaa, että se kuljettaa kosteutta pois tuoden raikasta ilmaa tilalle ja pitää siten nukkujan ruuminlämmön tasaisempana.

Hyvä sänky on satsaus hyvään elämään. Hästensin säädettävässä sängyssä löydät juuri sinulle sopivan asennon.

Myös tyynyllä on merkittävä vaikutus nukkujan asentoon. Hyvä tyyny pitää niskan ja selkärangan luonnollisessa asennossa. Jos tapanasi on nukkua kyljelläsi, sopiva tyyny on korkeahko ja kiinteä, jolloin pää ei vajoa liian alas. Jos taas nukut mielummin selälläsi, matala tyyny tukee niskaasi paremmin.

Kiinnitä huomiota myös makuuhuoneesi viihtyisyyteen. Kauniit vuodevaatteet kutsuvat sukeltamaan sänkyyn ja mieli lepää illalla, kun esimerkiksi vaatteet ovat vaatekaapissa, eivätkä röykkiöinä tuolin selkämyksellä tai lattialla.

Varaa yöunille tarpeeksi aikaa

Jos painat pääsi tyynyyn iltayhdeltätoista ja nouset aamuseitsemältä, ei yöuniesi pituudeksi jää yleensä kahdeksaa tuntia. Nukahtaminen vie aina oman aikansa. Varaa nukkumiseen siis vuorokaudesta tarpeeksi aikaa ja opettele tuntemaan oma unitarpeesi.

Jos olet aamutorkuttaja, yritä päästä tavasta eroon. Herätyskellon torkutus vähentää yhtenäisen unen määrää ja laskee unen laatua. Jos herääminen tuottaa vaikeuksia, säilytä herätyskelloa toisessa huoneessa. Kun se pärähtää aamulla soimaan, joudut väistämättä nousemaan ylös.

Pyri noudattamaan säännöllistä unirytmiä. Kun ajoitat herätyksen myös viikonloppuna samaan aikaan kuin arkena, lähtee uusi viikko maanantaiaamuna sulavammin käyntiin.

Herätyskelloa kannattaa säilyttää pidemmällä kuin käden ulottuvilla.

Syö ja liiku oikein ennen nukkumaanmenoa

Rento iltakävely ulkoilmassa auttaa unentuloa. Vältä sen sijaan rankkaa liikuntaa lähellä nukkumaanmenoa. Iltalenkki tai urheiluharjoitukset lämmittävät kehoa ja sen viilentyminen sopiviin nukahtamisolosuhteisiin kestää 3–4 tuntia – melko kauan siis.

Voit edesauttaa nukahtamista myös haukkaamalla sopivaa iltapalaa. Sekä tyhjä että täyteen ahdettu vatsa haittaavat unta. Suosi siis proteiineja ja hitaita hiilihydraatteja sekä hillittyä annoskokoa. Hyvä iltapala voi olla esimerkiksi täysjyväleipää juustolla, lautasellinen puuroa tai jugurttia myslillä ja marjoilla.

Kiinnostuitko Hästensin sängyistä? Katso lisää täältä!

Kaikissa Hästensin sängyissä on 25 vuoden takuu, ja oikealla huolenpidolla ne kestävät jopa vielä pidempään. Hästensin sängyt valmistetaan ympäristö huomioon ottaen. Ympäristö huomioidaan myös silloin, kun sänky on jo täyttänyt tarkoituksensa, sillä kaikki Hästensin sängyissä käytettävät luonnonmateriaalit ovat täysin biohajoavia.

Kommentoi »