Miten myöhäinen kevät vaikuttaa puutarhaan? Otimme selvää!
Piha ja puutarha
Miten myöhäinen kevät vaikuttaa puutarhaan? Otimme selvää!
Miten kylmä kevät vaikuttaa kasveihin? Entä kukoistaako pihassa normaaliin tapaan myös ensi kesänä? Kysyimme asiantuntijoilta, mitä puutarhassa kannattaa ja ei kannata tehdä, kun kevät on myöhässä. 
26.4.2017
 |
Viherpiha

Edellistalvi teki pahaa jälkeä monessa puutarhassa. Miten talvi ja kylmä kevät vaikuttivat kasveihin tänä vuonna?

Jyri Uimonen, Taimistoviljelijät ry:

"Nyt ei onneksi ollut sellaisia pakkasjaksoja kuin edellistalvena, joten yhtä mittavia tuhoja ei ole odotettavissa. Lopullinen taimistojen tilanne selviää lähiaikoina.

Länsirannikolla on kuitenkin ollut vähälumista pohjoista myöten ja syvälle mantereelle saakka. Linja kulkee Tampereen paikkeilla. Lämpötila on siellä sahannut ylös ja alas, ja maan pinnalla on paikoin vain 20 cm kerros jäätä. Tällä on taatusti seuraamuksia – jääpolte uhkaa monia perennoja. Tämä voi näkyä puutarhaharrastajille niin, että ihan kaikkia kasveja ei keväällä löydykään taimistoilta.  

Kevään kylmyys sen sijaan ei haittaa puutarhaa. Kasvien herääminen vain on hidasta. Vesi- ja räntäsateista on se hyöty, että ne vauhdittavat roudan sulamista. Haravointi ja muut kevättyöt tosin lykkääntyvät myöhemmäksi, kun maa on jäässä tai märkää."

Sami Pihkoluoma, Pinsiön taimisto:

"Varmasti joitakin tuhoja on odotettavissa, kun viime syksynäkin tuli pakkanen lumettomaan maahan. Pitkiin syksyihin on vain totuttauduttava. Talvet lyhenevät, ilmasto lämpenee.

Mielestäni kevät on ainakin täällä Tampereen seudulla ollut melko normaali. Nyt on vain ehditty jo tottua muutamien viime vuosien lämpimiin keväisiin. 10 vuotta sitten tällaiset keväät olivat ihan tavallisia.

Kasveille vaihtelevat sääolot, pakkanen ja lumi aiheuttavat tietysti stressiä. Varsinkin tottumattomille tuontikasveille se voi olla vahingollista."

Unohdin kevättalvella leikata omenapuut ja lehtipensaat. Onko jo liian myöhäistä saksia niitä?

Jyri Uimonen, Taimistoviljelijät ry:

"Ei lainkaan. Kyllä leikkaamista voi vielä hyvinkin jatkaa, vaikka silmut jo vähän pullistelisivat. Ja osassa maatahan on vielä täysi talvi. Jos omenapuun leikkaus mietityttää, sen voi hyvin jättää juhannuksen jälkeen."

Jänisverkot kannattaa pitää paikoillaan, kunnes talttahampaille riittää syötävää luonnossa.
Poista havujen varjostussuojat vasta, kun maa on kunnolla sulanut.
Talvisuojaturve on syytä pitää ryhmäruusujen ja muiden arkojen kasvien suojana kasvunlähtöön.

Suojasin syksyllä havut varjostuskankaalla ja omenapuut verkoilla. Koska suojat pitää ottaa pois? Entä arkojen ruusujen, perennojen ja kärhöjen tyvelle levittämäni talvensuojaturve?

Jyri Uimonen, Taimistoviljelijät ry:

"Varjostusverkot ja -kankaat kannattaa pitää paikoillaan, koska maa on vielä routainen. Jos on kuivaa ja aurinkoista, havukasveille voi tulla vielä ongelmia ilman varjostusta.

Jänikset tulevat puutarhaan usein vielä toukokuussa herkuttelemaan esimerkiksi nuorilla omenapuilla. Suosittelen, että suojaverkkojen annetaan olla runkojen ympärillä niin kauan, kun luonnossa on eläimille niukasti syötävää. 

Talvensuojaturpeen voi poistaa sitten, kun uutta kasvua on näkyvissä."

Ehdin jo tehdä kevätistutuksen orvokeista ja sipulikukista portinpieleen. Miten saan sen säilymään?

Sami Pihkoluoma, Pinsiön taimisto:

"Harso on oikein hyvä suoja ruukkukasveille. Sillä voi peittää myös perennapenkin mullasta näkyville ponnistavat taimet, jos pelkää niiden saavan kylmää. Orvokki ja pikkusipulit kyllä kestävät jonkin verran pakkasta, ja päivällä lämpötila yleensä jo kipuaakin plussan puolelle." 

Hamstrasin keväthuumassa puutarhamyymälästä taimia, mutta maa onkin vielä jäässä enkä saa niitä istutettua. Mikä avuksi?

Sami Pihkoluoma, Pinsiön taimisto:

"Lepotilassa olevilla ruukku- ja paakkutaimilla ei ole mitään hätää. Ne voi jättää ulos suojaisaan paikkaan odottamaan, kunnes pääsee istuttamaan. Varsinkin havukasvit tarvitsevat kosteutta lepotilassakin, joten ruukkutaimien kastelusta täytyy muistaa huolehtia." 

Ostin puutarhamessuilta kukkaan hyödettyjä perennoja. Miten niiden nyt käy?

Sami Pihkoluoma, Pinsiön taimisto:

"Kasvuun hyödettyjen taimien pärjääminen ulkona on hankalaa. Ne ovat arkoja, ja kylmyys voi käydä niiden kohtaloksi. Vaikka kasvit selviäisivätkin ulkona, ne menevät kylmässä ikään kuin takalukkoon ja jäävät jurnuttamaan pitkäksi aikaa.

Parempi on säilyttää tällaiset kasvit valoisassa paikassa, jossa on vain muutama plusaste. Näin kasvit eivät saa kylmää, mutta niiden kasvun kehittyminen hidastuu." 

Lue lisää:

Kommentoi »